30 Eylül 2011 Cuma

KÖMBE KURABİYE



Malzemeler
1,5 çay bardağı süt
2 su bardağı toz şeker
2 su bardağı sıvıyağ
1 su bardağı ceviz içi
3 çay kaşığı tarçın
3 çay kaşığı mahlep
3 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
5 çorba kaşığı hindistan cevizi
2 çay kaşığı karanfil
alabildiği kadar un
üzeri için
1 su bardağı susam
Yapılışı
Tüm malzemeleri karıştırıp kulak memesi yumuşaklığında yoğurun. Ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp elinizle yuvarlayıp susama bulayın ve kerebiç kalıbında şekil verin. Yağlanmış tepsiye dizin. Önceden ısınmış fırında pişirin.
Kavanoza koyup buzdolabında 1 aya yakın bayatlamadan saklayabilirsiniz.

28 Eylül 2011 Çarşamba

MİLFÖY HAMURU



Malzemeler
1 paket margarin
1,5 su bardağı ılık su
3 yemek kaşığı sıvıyağ
3 yemek kaşığı sirke
tuz
alabildiği kadar un
içi için
1 çorba kasesi beyaz peynir
Yapılışı
Margarin hariç tüm malzemeleri karıştırıp hamur haline getirin. 8 parçaya bölün. 30 dakika dinlendirin. Margarini yumuşatıp 8 parçaya bölün. Hamuru tabak büyüklüğünde açın ve margarin sürün. Bütün hamurları üst üste koyun ve ince bir şekilde açın. 1 saat dinlendirin. Hamuru tekrar açın ve rulo yapın buzdolabında 1 gece dinlendirin. Kare kesin. İç malzeme koyup üçgen kapatın. Yağlanmış fırın tepsisine dizin. Yumurta sarısı sürün. Kızgın fırında pişirin.

26 Eylül 2011 Pazartesi

ERİŞTELİ SEBZE ÇORBASI



Malzemeler
1 su bardağı erişte
2 adet patates
1 adet kabak
1 adet havuç
6 su bardağı et suyu
tuz
1 yumurta sarısı
1/2 limon suyu
1 çorba kaşığı un
2 çorba kaşığı sıvıyağ
Yapılışı
Havucu, patatesi ve kabağı küp küp doğrayın. 2 çorba kaşığı sıvıyağda sebzeleri kavurun, unu ekleyip 2-3 dakika daha kavurun. Et suyunu ve tuzu ekleyip kaynamasını bekleyin. Kaynayan çorbaya erişteleri ekleyip pişirin. Limon suyunu ve yumurta sarısını çırpın, çorbadan aldığınız suyla ılıştırın. Çorbaya katıp 1-2 taşım daha pişirin.

25 Eylül 2011 Pazar

LİMONLU VE BİTTER AROMALI BİSKÜVİLER



Malzemeler
250 gr tereyağ (yumuşak)
1,5 su bardağı pudra şekeri
1 tüp dr oetker limon aroması
1 tüp dr oetker bitter aroması
1 limon kabuğu rendesi
alabildiği kadar un
1 çay kaşığı kabartma tozu
Yapılışı
Oda ısısında yumuşamış tereyağ ve pudra şekerini mikserle 2-3 dakika çırpın. Un, kabartma tozu, 1 tüp limon aroması, 3-4 damla bitter aroması ve limon kabuğu rendesi ile ele yapışmayan yumuşak bir hamur hazırlayın. Hamuru streç filme sarıp yarım saat buzdolabında dinlendirin. Hamuru merdaneyle ince açıp kalıplarla şekiller çıkarın. Yağlanmış tepsiye dizip önceden ısınmış fırında pişirin. Fazla pişirmeyin kurabiyenin altı renk değiştirince tepsiyi alın.

24 Eylül 2011 Cumartesi

KREPTEN PAÇANGA BÖREĞİ



Malzemeler
2 tane yumurta
1 su bardağı un
1,5 su bardağı süt
1 çorba kaşığı sıvıyağ
1 çay kaşığı tuz
içi için
1 çorba kasesi kaşar peyniri rendesi
7-8 dilim pastırma
2 adet domates
2 adet sivri biber
ayrıca
1 çorba kasesi galeta unu
3 tane yumurta
tuz
kızartmak için
sıvıyağ
Yapılışı
Krep için tüm malzemeleri karıştırıp boza kıvamında bir hamur hazırlayın. Birer kepçe döküp krep tavasında pişirin. Pastırmayı, domatesi ve biberi ince ince doğrayın. Kreplerin içlerine iç malzemeden koyup sarın. Önce yumurtaya daha sonra galeta ununa bulayıp kızgın yağda kızartın.

22 Eylül 2011 Perşembe

KEK DOLGULU KURABİYE



Malzemeler
125 gr margarin (yumuşak)
1 yemek kaşığı yoğurt
2 tane yumurta (sarının birisi üzeri için)
1 çay bardağı toz şeker
alabildiği kadar un
2 çay kaşığı kabartma tozu
yarım limon kabuğu rendesi
içi için
yarım pasta keki
1 kahve fincanı kuş üzümü
1 kahve fincanı damla çikolata
1 kahve fincanı bütün yer fıstığı
2 çorba kaşığı pudra şekeri
2 yemek kaşığı file badem
2 yemek kaşığı file fındık
2 yemek kaşığı dövülmüş antep fıstığı
1 çay kaşığı tarçın
1-1,5 çay bardağı süt
Yapılışı
Hamuru için bütün malzemeleri karıştırıp yumuşak ele yapışmayan bir hamur hazırlayın. İçi için bütün malzemeleri bir kapta karıştırın, gerekirse süt ilavesinde bulunabilirsiniz. Ceviz büyüklüğüne yakın toplar hazırlayın. Hamurdanda ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp elinizle yuvarlayın ve merdaneyle biraz açın. İç harcı hamurun ortasına koyup elinizle kapatıp yuvarlak şekil verip yağlanmış tepsiye dizin. Üzerine yumurta sarısı sürüp file antep fıstığı serpin. Önceden ısınmış fırında pişirin.

20 Eylül 2011 Salı

PATATES OTURTMASI



Malzemeler
6 adet patates
500 gr kıyma
2 adet soğan
1 demet maydanoz
tuz
karabiber
pulbiber
1 çorba kaşığı salça
1 çorba kaşığı sıvıyağ
kızartmak için
sıvıyağ
üzeri için
kiraz domates
Yapılışı
Patateslerin kabuklarını soyup halka halka doğrayın. Bol sıvıyağda kızartın. Soğanları yemeklik doğrayıp 1 çorba kaşığı sıvıyağda kavurun. Kıymayı ekleyip suyunu salıp çekinceye kadar pişirin. Tuzunu ve baharatını katın. İnce kıyılmış maydanozu ekleyin. Patateslerin yarısını fırın kabına dizin. Kıymalı harcı yayın. Üzerine kalan patatesleri dizin. Üzerine 2'ye böldüğünüz domatesleri dizin. Salçayı 1 su bardağı suda ezip üzerine dökün. Kızgın fıında 10-15 dakika pişirin.

18 Eylül 2011 Pazar

KİKİRİKLİ DOMATES ÇORBASI



Malzemeler
2 su bardağı domates püresi
2 çorba kaşığı sıvıyağ
1 çorba kaşığı un
1 çay kaşığı tuz
1 litre su
kikirik için
1 tane yumurta
1 çay kaşığı tuz
alabildiği kadar un
2 çorba kaşığı tereyağ
Yapılışı
Sıvıyağı tencerede ısıtın üzerine 1 yemek kaşığı unu ekleyin. Unun kokusu çıkıncaya kadar kavurun. Domates püresini ve 1 litre suyu ekleyip kaynatıp tuzunu ekleyip ocağı kapatın. Kikirik için un, tuz ve yumurta ile kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yapın. Fındık büyüklüğünde toplar yapın. Erittiğiniz tereyağında kızartın. Çorbanın üzerinde servis yapın.

16 Eylül 2011 Cuma

PEYNİRLİ BÖREKCİK



Malzemeler
4 su bardağı un
1 çorba kaşığı sirke
1 çay kaşığı tuz
2 tane yumurta (birinin sarısı üzeri için)
1 çorba kaşığı sıvıyağ
alabildiği kadar ılık su
içi için
1 çorba kasesi peynir
1/2 demet maydanoz
ayrıca
250 gr tereyağ
açmak için
1 su bardağı un
1 su bardağı nişasta
Yapılışı
Tüm malzemeleri karıştırıp kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yapın. 8 parçaya ayırın. Servis tabağı büyüklüğünde açın. Aralarına eritilmiş tereyağ gezdirip 4'erli 2 grup yapın. Buzdolabında 30 dakika bekletin. Oklava yardımıyla açabildiğiniz kadar ince açın. Uzun şeritler kesin. Peynirli harçtan koyup rulo sarın. Kendi ekseninde sarıp 2'li rulo yapın. Yağlanmış tepsiye dizin. Yumurta sarısı sürüp kızgın fırında pişirin.

14 Eylül 2011 Çarşamba

MİNİK ÇATAL KURABİYELER


Malzemeler
1 çay bardağı yoğurt
1 çay bardağı sıvıyağ
1 paket kabartma tozu
2 çorba kaşığı pudra şekeri
250 gr yumuşak margarin
1 tatlı kaşığı mahlep
1 çay kaşığı tuz
3 tane yumurta (birinin sarısı üzeri için)
alabildiği kadar un
çörek otu
Yapılışı
Yoğurt, sıvıyağ, pudra şekeri, tuz, yumurta ve mahlebi bir kapta karıştırın. Yumuşak margarini ilave edip iyice yoğurun. Unu ve kabartma tozunu ilave edip yoğurmaya devam edin. Ele yapışmayan bir hamur hazırlayın. Hamurdan ufak parçalar koparıp elinizle yuvarlayın. 3 tane kısa rulo yapıp uçlarını birleştirin. Yağlanmış tepsiye dizin. Yumurta sarısı sürüp çörek otu serpin. Önceden ısınmış fırında pişirin.

12 Eylül 2011 Pazartesi

LAVAŞ BÖREĞİ



Malzemeler
8 tane lavaş ekmeği
1 çorba kasesi rendelenmiş kaşar peyniri
tereyağ
Yapılışı
Tavaya 1 çay kaşığı tereyağ koyup kızdırın. Bir tane lavaş ekmeğini alıp tavaya koyun, biraz kızarmaya başlayınca spatula ile alıp tavaya tekrar tereyağ koyup ters çevirin, sıcak tarafına biraz kaşar peyniri serpin. Üzerine bir tane daha lavaş ekmeği koyun. Altaki lavaş ekmeği kızardıkça komple ters çevirin ve tereyağ koyun yine, sıcak tarafa kaşar peyniri koyup üzerine tekrar lavaş ekmeği koyun. Lavaş ekmekleri bitince servis tabağına alıp sıcak servis yapın.

10 Eylül 2011 Cumartesi

İNGİLİZ USULÜ KUKİ



Malzemeler
2 tane yumurta
1 su bardağı esmer şeker
1 su bardağı toz şeker
3 su bardağı un
200 gr damla çikolata
200 gram tereyağ
Yapılışı
Yumurta, esmer şeker ve toz şekeri 7-8 dakika mikserle çırpın. Un, damla çikolata ve tereyağını teker teker ekleyip yoğurun. Gerekirse un ilavesinde bulunabilirsiniz. Ele yapışmayan yumuşak bir hamur hazırlayın. Hamurdan mandalina büyüklüğünde bezeler koparıp, elinizle yuvarlayın. 8-10 cm kalınlığında ve ince uzun rulolar yapın. Streç filme sarın. Derin dondurucuda 2-2,5 saat dinlendirin. Buzluktan çıkarıp 2-3 cm kalınlığında dilimleyin. Yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizin. Önceden ısınmış 170 derece fırında hafif kızarana kadar pişirin. İsterseniz kürdanlara batırıp tepsiye öyle dizebilirsiniz.

4 Eylül 2011 Pazar

BEĞENDİLİ TAVUK



Malzemeler
4 adet közlenmiş patlican
1 çorba kaşığı tereyağ
1 çorba kaşığı un
1 su bardağı süt
1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
tuz
ayrıca
6 adet tavuk baget
2 adet soğan
5 adet sivri biber
2 adet domates
tuz
kekik
sıvıyağ
Yapılışı
Tavukları teflon tavada 1 çorba kaşığı sıvıyağ ve tuz ekleyip kızartın. Soğanları piyazlık doğrayıp sıvıyağda soteleyin. Domates ve biberi katıp tuzunu ve kekiği ekleyin. Kızarttığınız tavukları ekleyip 5 dakika pişirin. Patlicanları ezin. Tereyağında unu kavurup sütü ekleyip pişirin. Patlicanlarıve tuzu ekleyin gerekirse biraz daha süt ekleyin. Ocaktan almaya yakın kaşar peynirini ekleyin. Beğendiyi servis tabağına alıp üzerine tavuğu yerleştirin.

2 Eylül 2011 Cuma

PÜRELİ ET



Malzemeler
500 gr kuşbaşı dana eti
2 adet soğan
2 adet domates
3-4 adet sivri biber
tuz
karabiber
kekik
2 çorba kaşığı sıvıyağ
püre için
4-5 adet patates
1 çorba kaşığı tereyağ
1 su bardağı süt
tuz
Yapılışı
Etleri 1 çorba kaşığı sıvıyağda rengi dönünceye kadar kavurun. 2 bardak su ekleyip düdüklü tencerede 20 dakika pişirin. Soğanları yemeklik doğrayıp sıvıyağda soteleyin. Biberi, domatesi, etleri, tuzu ve baharatı katıp pişirin. Püre için patatesi haşlayıp rendeleyin. Tereyağını eritin patatesleri katıp 1-2 kez çevirin. Tuzunu ve sütü katıp sütü çekinceye kadar pişirin. Püreyi servis tabağına alıp üzerine et sote koyun.