30 Ekim 2013 Çarşamba

ISPANAKLI KAŞAR PEYNİRLİ ERİŞTE

 
 
Malzemeler
2 çorba kasesi domatesli erişte
1 bağ ıspanak (haşlanmış)
1/2 kangal sucuk
2 tane soğan
1 çorba kaşığı tereyağ
1 su bardağı rendelenmiş muratbey kaşar peyniri
tuz
Yapılışı
Soğanları yemeklik doğrayıp bir çorba kaşığı tereyağında kavurun. İçerisine küçük küpler halinde doğradığınız sucuğu ekleyip 1-2 dakika pişirin. Haşlanıp süzülmüş ıspanağı ve tuzunu katıp ocaktan alın. Erişteyi tuzlu kaynar suda haşlayıp süzün. Eriştenin yarısını fırın kabına yayın. Üzerine ıspanaklı harcı yayın. Kalan erişteyi üzerine dökün. Rendelenmiş kaşar peynirini serpin. Sıcak fırında pişirin.

27 Ekim 2013 Pazar

KITIRLI NOHUT SALATASI

 
 
Malzemeler
1 su bardağı haşlanmış nohut
1 su bardağı muratbey süzme yoğurt
2 diş sarımsak
1 tane yumurta
1 yemek kaşığı sıvıyağ
1/2 çay kaşığı karbonat
1 çay kaşığı sirke
alabildiği kadar un
tuz, pulbiber, nane
kızartmak için: sıvıyağ
Yapılışı
Yumurta, sıvıyağ, karbonat, sirke, tuz ve un ile kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yapın. Merdane ile bıçak sırtı kalınlığında açın. Küçük kareler halinde kesin. Kızgın sıvıyağda kızartın. Haşlanmış nohutları ekleyip karıştırıp, servis tabağına alın, sarımsağı ezip süzme yoğurtla karıştırın. Salatanın üzerine gezdirip pulbiber ve nane serpin.
 

26 Ekim 2013 Cumartesi

PEYNİRLİ PİRİNÇ TOPLARI






Malzemeler
3 yemek kaşığı maydanoz
1 su bardağı pirinç
1 çay kaşığı sarımsak
1 çay kaşığı kekik
1 çay kaşığı tuz
içi için
1 paket muratbey fesita parmak peynir (fesleğenli, çörekotlu)
mantolamak için
2 tane yumurta
1,5 su bardağı galeta unu
1 çay kaşığı karabiber
kızartmak için
sıvıyağ
Yapılışı
Pirinci üzerini geçecek miktarda su ile birlikte bir tencereye koyun. Tuz ekleyin. Yumuşayıncaya kadar pişirin. Suyunu süzün. Maydanozu ince ince kıyıp pirince karıştırın. İnce kıyılmış sarımsak, tuz, kekik ve 1 yemek kaşığı galeta unu ekleyip karıştırın. Buzdolabına alın ve sıkılaşıncaya kadar bekletin. Parmak peynirlerini üçe bölün. Pirinçten küçük parçalar alıp elinizle yuvarlayın. İçlerine birer tane peynirden koyup yuvarlayarak top şekli verin. Yumurtaları bir kasede çırpın. Pirinçli topları önce çırpılmış yumurtaya daha sonra karabiber eklenmiş galeta ununa bulayın. Kızgın sıvıyağda pirinç toplarını altın rengi alıncaya kadar kızartın. Kağıt havlu üzerine alarak fazla yağını süzdürün. Sıcak olarak servis yapın.




24 Ekim 2013 Perşembe

SOĞANLI ÇÖREKLER

 
 
Malzemeler
2,5 su bardağı un
1,5 çay bardağı süt
yarım su bardağı su
1 paket kabartma tozu
tuz
iç harcı için
60 gr tereyağ
6 tane soğan
1 yemek kaşığı köri
1 yemek kaşığı maydanoz
4 yemek kaşığı rendelenmiş kaşar peyniri
tuz
üzeri için
1 yumurta sarısı
kırmızı toz biber
Yapılışı
Soğanları bir parmak kalınlığında doğrayın. Maydanozları kıyın. Tereyağını eritip soğanları soteleyin. Maydanoz, tuz, köri ve rendelenmiş kaşar peynirini ekleyip soğumaya bırakın. Bir kapta un, süt, su, tuz ve kabartma tozunu karıştırıp yoğurun ve streç filme sarıp yarım saat buzdolabında bekletin. Unlanmış tezgahta hamuru merdane ile açıp üçgen dilimler kesin. Soğanlı harcı dilimlerin üzerine yayın. Geniş tarafından başlayarak rulo şeklinde sarın. Yağlanmış tepsiye dizin. Üzerlerine yumurta sarısı sürüp toz kırmızı biber serpin. Önceden ısınmış fırında pişirin.
 

23 Ekim 2013 Çarşamba

BAKLAVA YUFKASINDAN PEYNİRLİ BÖREK

 
 
Malzemeler
20  tane hazır baklava yufkası
2 tane yumurta
1 su bardağı süt
1 çay bardağı sıvıyağ
için için
1 büyük çorba kasesi muratbey lor peyniri
yarım demet maydanoz
üzeri için
1 yumurta sarısı
susam, çörekotu, çekirdek
Yapılışı
Yumurta, süt ve sıvıyağını karıştırın. Baklava yufkasının bir tanesini tezgaha serin, üzerine fırçayla biraz sostan sürün, diğer 3 tane baklava yufkasınıda üst üste koyup aralarına sostan sürüp dört kat elde edin. Peynirli maydanozlu harcı karıştırıp yufkanın her yerine elinizle serpin. Yufkayı rulo yaparak sarın. 4 parçaya bölüp yağlanmış tepsiye dizin. Diğer baklava yufkalarınada aynı işlemi uygulayın. Üzerine yumurta sarısı sürüp susam, çörek otu, çekirdek serpin. Önceden ısınmış fırında pişirin.
 

22 Ekim 2013 Salı

SAMSA TATLISI

 
 
Malzemeler
8 tane milföy hamuru
2 su bardağı ceviz
1 tane yumurta
2 yemek kaşığı pudra şekeri
antep fıstığı (süslemek için)
şerbeti için
3 su bardağı toz şeker
3 su bardağı su
1-2 damla limon suyu
Yapılışı
Cevizleri robottan ince olucak şekilde çekin. İçerisine pudra şekerini ve yumurta akını ekleyip yoğurun. 4 tane milföy hamurunu birleştirip kare hamur elde edin. Merdane ile inceltin. İç malzemenin yarısını alıp milföyün bir ucuna harcı yayın. Fazla sıkı olmayan bir rulo yapın. İki parmak enliliğinde kesin. Üzerine yumurta sarısı sürün. Sıcak fırında pişirin. Sıcak tatlıya soğuk şerbeti dökün.
 

19 Ekim 2013 Cumartesi

KUŞBURNU MARMELATI

 
 
Malzemeler
1 kilo kuşburnu
1,5 su bardağı toz şeker
Yapılışı
Kuşburunlarının dallarını temizleyin. Tencereye kuşburunlarını koyup üzerini bir karış geçecek kadar su ilave edip yumuşayıncaya kadar haşlayın. İyice yumuşayan kuşburunlarını robottan geçirin. Robottan geçirdiğiniz kuşburunlarını kevgire dökün. Kuşburunlarını kevgirden elinizle ovarak geçirin. Kuru olursa geçiremezseniz azcık su ekleyin. Kevgirden geçirdiğiniz kuşburnunu tencereye koyup üzerine toz şekeri ilave edip yarım saat ocakta kaynatın. Dibi tutmasın diye sık sık karıştırın. Sıcakken kavanozlara koyup ters çevirin.  
 

17 Ekim 2013 Perşembe

PATATESLİ PAZI SARMA

 
 
Malzemeler
2 bağ pazı
2 tane patates
1 çay bardağı pilavlık bulgur
2 tane soğan
1 çay bardağı sıvıyağ
1 tatlı kaşığı salça
tuz, karabiber, pulbiber
Yapılışı
Pazı yapraklarını kaynar suya batırıp çıkarın. Soğanları yemeklik doğrayıp 1/2 çay bardağı sıvıyağda soteleyin. Salçayı ekleyip 1-2 kez çevirin. Bulguru ve 1 su bardağı sıcak su ekleyip pişirin. Pişen bulgura haşlayıp ezdiğiniz patatesi, tuzu, pulbiberi ve karabiberi katın. Pazı yapraklarına harçtan koyup sarın. Kalan yağı ve 1 su bardağı su ekleyip dolmaları kısık ateşte pişirin.
 

11 Ekim 2013 Cuma

PARMAK PEYNİRLİ VOLOVAN

 
 
Malzemeler
20 tane milföy hamuru
1 paket muratbey fesita parmak peynir (fesleğenli, çörekotlu)
1 tane yumurta
çekirdek
Yapılışı
Milföylerden büyük bir kalıpla yuvarlaklar çıkarın. 10 tane milföyün yarısının ortasından halkalar çıkarın. Yumurta akı sürüp diğer milföylerin üzerine yapıştırın. Ortasına halka halka doğradığınız parmak peynirlerinden koyun. Milföyün kenarlarına yumurta sarısı sürüp çekirdek taneleri serpin. Önceden ısınmış fırında pişirin.
Not: Kalan milföy hamuru kenarlarını elinizle yuvarlayıp tepsiye koyun. Piştiği zaman çok güzel oluyor. Muratbey peynirlerini ben hamur işlerinde kullanıyorum çok lezzetli oluyor, denemenizi tavsiye ederim.