1 kilo tuzlu yaprak
3 bardak pirinç
5 adet soğan
1 yemek kaşığı dolmalık fıstık
1 çay fincanı üzüm
2 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı tarçın
1 çay kaşığı karabiber
2 yemek kaşığı nane
1 çay kaşığı şeker
1 çay kaşığı tozkırmızı biber
1 tatlı kaşığı yenibahar
1 yemek kaşığı salça
1 su bardağı sıvıyağ
Yapılışı
Yaprakları akşamdan yıkayıp suya koyun. Soğanları ince ince kıyın. Sıvıyağda kavurun. Fıstıkları ilave edip pembeleştirin. Pirinci ve salçayı ilave edip kavurun. Diğer malzemeleride ilave edip biraz daha kavurun. 1.5 su bardağı sıcak su ilave edip tencerenin kapağını kapatın. Ocağın altını kısıp demlenmeye bırakın. Yaprakları tek tek açın. Geniş kısımlarına 1 tatlı kaşığı iç harçtan koyup kenarlarını katlayıp ince ince sarın. Tencereye dizin. Pişirmek için tencereyi kısık ateşe koyun. Tencereye 2 bardak sıcak su ilave edin ve üzerine bir tabak kapatıp pişirin.
CANIM YA NE YAPTIN BÖYLE AĞZIMIN SUYU AKTI.BENİM KIZLARDA BAYILIRLAR.HEMEN ALDIM ÜZERİNDEN BİRKAÇ TANE..
YanıtlaSilYaprak sarmaları da sigara börekleri de harika görünüyor. Ellerine sağlık...
YanıtlaSilbayılırım sarmaya sizinkide çok güzel gözüküyo.ellerinize sağlık sevgileer
YanıtlaSilAma olmaz ki canım :))Bu lezzete sadece bakılmaz ki ! Yok yok dayanamayıp bende yapacağım.Ellerinize sağlık çok güzel görünüyor.
YanıtlaSilzeytinyaglı yaprak dolması nefis görünüyor.bizim evde çerez niyetine yeniyor..yani çocuklar çook seviyorlar..harika yapmışsın arkadaşım.ellerine saglık..sevgiler.
YanıtlaSilbayılırım yaprak sarmaya muteşem görünüyorlar ellerine sağlık incecik sarmışsın benim de buzluğumdan eksik olmaz çat kapı gelen misafirler için canım çekti şimdi gidip biraz çıkarayım kendime:)
YanıtlaSilohh misler gibi olmuş canım ellerine salık .bendede bekleyen sarmalar dolmalar var inşallah yakında sayfama gelecek .bu ara bloglarda sorun var inşallah yorumum ulaşır.
YanıtlaSilNaneciğim yine döktürmüşsün vallahi.çok severim yaprak sarmayı.hele ki ilk piştiğinde sıcak sıcak nefis olur.afiyet olsun.sevgilerimle...
YanıtlaSilCanım benim böğrekte,sarmada harika görünüyor.
YanıtlaSilben en çok tencerenin altında kalan çok pişmişleri seviyorum.yumuşacık,ekşili,ekşili
ellerine sağlık
çok öpüyorum.
Çok güzel görünüyolar...Ekrandaki yemeği yiyemedikten sonra taknolojiye gelişmiş denir mi yaa:(
YanıtlaSilBizdede dün akşam bitti tatlım..Annecik et dolması yaparken hızını alamaz ve mutlaka zeytinyağlıda sarar..))Ellerine sağlık,çok nefisler..))
YanıtlaSilÖpüyorum yanaklarından Nane'ciğim..
ben bu tabağı alıp kaçıyorumm:)
YanıtlaSilenfes görünüyorlar yaaa,ellerine sağlık canım..
Valla sarmalarda sigara börekleride harikalar. Çayla süper olurlar. Ellerine sağlık.
YanıtlaSilNANECİM GÜZEL YORUMUN,ZİYARETİN VE GÜZEL YAPRAK SARMALARIN İÇİN SANA SONSZU TEŞEKKÜRLER CANIM BENİM BU YA ŞABLON SANIRIM YADA ARKA PLAN BEN PEK ANLAMAM AÇIKCASI AMA HERNEYSE BLOĞUNA ÇOK YAKIŞMIŞ CANLI CANLI OLMUŞŞ İYİ GÜNLERDE KULLAN...
YanıtlaSilbenim kızlar ölüyor zeytinyağlı dolma diye ama kim saracak senin ellerine sağlık
YanıtlaSilyaaa çok güsel görünüyor ma ben bebeişle saramıyorumki banada sararmısın şekerr:D
YanıtlaSilcanım ellerine sağlık nefis görünüyor..kendine iyi bak..hayırlı cumalar sevgiler
YanıtlaSilCanım nanem sevgilerin en güzeli benden de sana,yüreği güzel arkadaşım..Dolma muhteşem çok severim..Eline sağlık..Sevgilerimle..
YanıtlaSilÇok şanslısınız gerek tarifinize yorum yazıyor olmaktan, gerekse yorumumu eliştirisel açıdan değil de takdir açısından klavye'ye aldığım için.
YanıtlaSil"Zeytinyağlı Yaprak Sarma"nız bir harika, olmaması gereken ise limon dilimciklerini sonradan kesip yemeğin sunumunda göstermenizdir.
Oysa ki, sarmalar tencere de pişiyor iken limon dilimleri üzerinde olmalıydı.
Tabağın sunumunda orijinal limon dilimleri yerlerini almalıydı derim. Bu kusur sarmanızı beğenmeme engel değildir. Tebrik ederim, güzel bir tarif ve sunumu ile karşılaştım.
Yorumumu yayınlamanız seçiminize bağlı.
Çok çok güzel bir görüntü,geleneksel bir lezzet ve dünya mutfaklarında iddea ediyorum yok böyle bir lezzet!ellerine sağlık müthiş yapmışsın,bende anlaşıldığı üzere:)çok ama çok severim sarmayı,sevgilerle.
YanıtlaSilCanım,
YanıtlaSilellerine sağlık.Çok iştah açıcı görünüyor.
Güzel sözlerin için teşekkürler,sevgimizin karşılıklı olduğunu bilmeni isterim.
Sevgiyle kal.
Komşunun mutfağından mis gibi sarma kokusu geldi.Bir bakayım demiştim.Harika olmuş.
YanıtlaSilEllerine sağlık çok güzel olmuşlar.
YanıtlaSilSevgilerimle
eline sağlık taze nane çok güzel görünüyor :) benim de aklıma düştü yaprak sarması :))) ama mevsimi değil sanırım yaprak bulabilir miyim acaba? hazır olanlar çok tuzlu oluyor :(
YanıtlaSilbu cumartesi sabahında yorumunu okuyunca çok mutlu oldum.Bence sizde bütün sevgileri hakediyorsunuz.
YanıtlaSilDolmada dolma olmuş....Ellerine sağlık..
naneciğim..
YanıtlaSilcan evimden vurdun :)
misss gibiler.
selamlar canım
YanıtlaSilzeytinyağı bizde pek kullanılmazdı. Son bir senedir tanıştım zeytinyağıyla ve çokta beğendim. İlk yaprak sarmada tattım biliyormusun o yüzden benim için yaprak sarmanın yeri çok özel. ellerine sağlık. paylaşım için teşekkürler eminim ki çok lezzetlidir sevgiler canım benim.
Bayılırım sarmayaaa,
YanıtlaSilçerez niyetine yerim bende :)
enfes görünüyorlar,ellerine sağlık canım...
Canımm n'olur bu tabak benim olsun...Bayılırım bayılırım..
YanıtlaSilAylar oldu sarmayalı..
Lahanayı hep yaparımda şu yaprakları didikleyip açmak yokmu pek üşenirim.
Benim kız büyüsede yardım etse nerdeeee:)))