31 Ağustos 2008 Pazar

DOMATES SOSU VE MENEMEN




Malzemeler
10 kilo domates
2 çay kaşığı tuz
Yapılışı
Domatesleri yıkayıp, büyüklüklerine gör 3-4 parçaya bölün. Büyük bir tencerenin içerisinde hafif yumuşayıncaya kadar domatesleri pişirin. Daha sonra tel süzgeçten geçirin. Çıkan püreyi tencereye alıp, tuzunu ekleyip fazla suyunu çekinceye kadar yaklaşık 1 saat pişirin. Ayrı bir tarafta kavanoz ve kapakları kaynatın. Sıcak kavanoza sıcak domates püresini doldurup kapağını sıkıca kapatın. Kavanozları ters çevirip vakumlanmasını sağlayın.
Not:Kavanozların muhakkak kaynar suda bekletilmesi gerekmektedir. Yoksa domates püreniz bozulur. Sıcak kavanoza kaynamakta olan domates püresi doldurulmalıdır.

MENEMEN
10 kilo domates
2 kilo sivribiber
2 çay kaşığı tuz
Yapılışı
Domatesleri yıkayıp kabuklarını soyun. Biberleride yıkayıp, tohumlarını çıkarın. Domates ve biberleri yemeklik doğrayıp, büyük bir tencereye alın. Domatesler hafif yumuşayıncaya kadar pişirip tuzunu atın. Sıcak menemeni sıcak kavanozlara doldurup kapağını kapatın,ters çevirip bekletin.

3 yorum:

  1. Merhaba
    Blogunuzu inceledim ve çok beğendim.Kış hazırlıkları için domates sos hazırlamışsınız afiyet olsun.Size birşey sormak istiyorum cevap verirseniz çok mutlu olurum.Bu sene ilk defa ben de hazırladım netten araştırdım ve çevreme sordum ama kapakları kaynatmak gerekiyor diye sizin yazınızda okudum.Ben sadece yeni kapak aldım ve domatessleri pişirip sıcakken kavanozlara doldurup kapağını kapatıp ters çevirdim.1 litre lik kavanozlara 10 adet yaptım az olsa üzülmem ama çok olunca emeğime mi yoksa domateslere mi üzüleyim.Sizce domateslerim bozulur mu?Bir soru daha sormak istiyorum kavanozları açıp domatesleri tekrar kaynatıp yeni kapak alıp kapakları da kaynatıp kapatsam olur mu?Cevabınızı bekliyorum şimdiden teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  2. Kavanoz ve kapakları kaynatmadan yaptığımızda bizim atmıştı. Ama kaynayan suya kapak ve kavanozları atarsanız domates sosunuda sıcakken kavanozlara koyarsanız saklama koşulları daha uzun olur. Bir daha kavanozları açıp tekrar kaynatmanızı pek tavsiye etmem. Ama bir dahaki seneye yaparken domates sosu kaynarken mutlaka başka bir tencereye kavanoz ve kapaklarıda kaynatın. Kapaklar mutlaka yeni olsun zaten.

    YanıtlaSil
  3. Cevap verdiğiniz için teşekkür ederim.Seneye yaparken sizin anlattığınız gibi yapacağım:))

    YanıtlaSil