27 Şubat 2009 Cuma

ZEYTİNYAĞLI YAPRAK SARMASI



Malzemeler
1 kilo tuzlu yaprak
3 bardak pirinç
5 adet soğan
1 yemek kaşığı dolmalık fıstık
1 çay fincanı üzüm
2 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı tarçın
1 çay kaşığı karabiber
2 yemek kaşığı nane
1 çay kaşığı şeker
1 çay kaşığı tozkırmızı biber
1 tatlı kaşığı yenibahar
1 yemek kaşığı salça
1 su bardağı sıvıyağ
Yapılışı
Yaprakları akşamdan yıkayıp suya koyun. Soğanları ince ince kıyın. Sıvıyağda kavurun. Fıstıkları ilave edip pembeleştirin. Pirinci ve salçayı ilave edip kavurun. Diğer malzemeleride ilave edip biraz daha kavurun. 1.5 su bardağı sıcak su ilave edip tencerenin kapağını kapatın. Ocağın altını kısıp demlenmeye bırakın. Yaprakları tek tek açın. Geniş kısımlarına 1 tatlı kaşığı iç harçtan koyup kenarlarını katlayıp ince ince sarın. Tencereye dizin. Pişirmek için tencereyi kısık ateşe koyun. Tencereye 2 bardak sıcak su ilave edin ve üzerine bir tabak kapatıp pişirin.

29 yorum:

  1. CANIM YA NE YAPTIN BÖYLE AĞZIMIN SUYU AKTI.BENİM KIZLARDA BAYILIRLAR.HEMEN ALDIM ÜZERİNDEN BİRKAÇ TANE..

    YanıtlaSil
  2. Yaprak sarmaları da sigara börekleri de harika görünüyor. Ellerine sağlık...

    YanıtlaSil
  3. bayılırım sarmaya sizinkide çok güzel gözüküyo.ellerinize sağlık sevgileer

    YanıtlaSil
  4. Ama olmaz ki canım :))Bu lezzete sadece bakılmaz ki ! Yok yok dayanamayıp bende yapacağım.Ellerinize sağlık çok güzel görünüyor.

    YanıtlaSil
  5. zeytinyaglı yaprak dolması nefis görünüyor.bizim evde çerez niyetine yeniyor..yani çocuklar çook seviyorlar..harika yapmışsın arkadaşım.ellerine saglık..sevgiler.

    YanıtlaSil
  6. bayılırım yaprak sarmaya muteşem görünüyorlar ellerine sağlık incecik sarmışsın benim de buzluğumdan eksik olmaz çat kapı gelen misafirler için canım çekti şimdi gidip biraz çıkarayım kendime:)

    YanıtlaSil
  7. ohh misler gibi olmuş canım ellerine salık .bendede bekleyen sarmalar dolmalar var inşallah yakında sayfama gelecek .bu ara bloglarda sorun var inşallah yorumum ulaşır.

    YanıtlaSil
  8. Naneciğim yine döktürmüşsün vallahi.çok severim yaprak sarmayı.hele ki ilk piştiğinde sıcak sıcak nefis olur.afiyet olsun.sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  9. Canım benim böğrekte,sarmada harika görünüyor.
    ben en çok tencerenin altında kalan çok pişmişleri seviyorum.yumuşacık,ekşili,ekşili
    ellerine sağlık
    çok öpüyorum.

    YanıtlaSil
  10. Çok güzel görünüyolar...Ekrandaki yemeği yiyemedikten sonra taknolojiye gelişmiş denir mi yaa:(

    YanıtlaSil
  11. Bizdede dün akşam bitti tatlım..Annecik et dolması yaparken hızını alamaz ve mutlaka zeytinyağlıda sarar..))Ellerine sağlık,çok nefisler..))


    Öpüyorum yanaklarından Nane'ciğim..

    YanıtlaSil
  12. ben bu tabağı alıp kaçıyorumm:)
    enfes görünüyorlar yaaa,ellerine sağlık canım..

    YanıtlaSil
  13. Valla sarmalarda sigara börekleride harikalar. Çayla süper olurlar. Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  14. NANECİM GÜZEL YORUMUN,ZİYARETİN VE GÜZEL YAPRAK SARMALARIN İÇİN SANA SONSZU TEŞEKKÜRLER CANIM BENİM BU YA ŞABLON SANIRIM YADA ARKA PLAN BEN PEK ANLAMAM AÇIKCASI AMA HERNEYSE BLOĞUNA ÇOK YAKIŞMIŞ CANLI CANLI OLMUŞŞ İYİ GÜNLERDE KULLAN...

    YanıtlaSil
  15. benim kızlar ölüyor zeytinyağlı dolma diye ama kim saracak senin ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  16. yaaa çok güsel görünüyor ma ben bebeişle saramıyorumki banada sararmısın şekerr:D

    YanıtlaSil
  17. canım ellerine sağlık nefis görünüyor..kendine iyi bak..hayırlı cumalar sevgiler

    YanıtlaSil
  18. Canım nanem sevgilerin en güzeli benden de sana,yüreği güzel arkadaşım..Dolma muhteşem çok severim..Eline sağlık..Sevgilerimle..

    YanıtlaSil
  19. blogların gurmesi27 Şubat 2009 20:04

    Çok şanslısınız gerek tarifinize yorum yazıyor olmaktan, gerekse yorumumu eliştirisel açıdan değil de takdir açısından klavye'ye aldığım için.
    "Zeytinyağlı Yaprak Sarma"nız bir harika, olmaması gereken ise limon dilimciklerini sonradan kesip yemeğin sunumunda göstermenizdir.
    Oysa ki, sarmalar tencere de pişiyor iken limon dilimleri üzerinde olmalıydı.
    Tabağın sunumunda orijinal limon dilimleri yerlerini almalıydı derim. Bu kusur sarmanızı beğenmeme engel değildir. Tebrik ederim, güzel bir tarif ve sunumu ile karşılaştım.

    Yorumumu yayınlamanız seçiminize bağlı.

    YanıtlaSil
  20. Çok çok güzel bir görüntü,geleneksel bir lezzet ve dünya mutfaklarında iddea ediyorum yok böyle bir lezzet!ellerine sağlık müthiş yapmışsın,bende anlaşıldığı üzere:)çok ama çok severim sarmayı,sevgilerle.

    YanıtlaSil
  21. Canım,
    ellerine sağlık.Çok iştah açıcı görünüyor.
    Güzel sözlerin için teşekkürler,sevgimizin karşılıklı olduğunu bilmeni isterim.
    Sevgiyle kal.

    YanıtlaSil
  22. Komşunun mutfağından mis gibi sarma kokusu geldi.Bir bakayım demiştim.Harika olmuş.

    YanıtlaSil
  23. Ellerine sağlık çok güzel olmuşlar.
    Sevgilerimle

    YanıtlaSil
  24. eline sağlık taze nane çok güzel görünüyor :) benim de aklıma düştü yaprak sarması :))) ama mevsimi değil sanırım yaprak bulabilir miyim acaba? hazır olanlar çok tuzlu oluyor :(

    YanıtlaSil
  25. bu cumartesi sabahında yorumunu okuyunca çok mutlu oldum.Bence sizde bütün sevgileri hakediyorsunuz.

    Dolmada dolma olmuş....Ellerine sağlık..

    YanıtlaSil
  26. naneciğim..
    can evimden vurdun :)
    misss gibiler.

    YanıtlaSil
  27. selamlar canım
    zeytinyağı bizde pek kullanılmazdı. Son bir senedir tanıştım zeytinyağıyla ve çokta beğendim. İlk yaprak sarmada tattım biliyormusun o yüzden benim için yaprak sarmanın yeri çok özel. ellerine sağlık. paylaşım için teşekkürler eminim ki çok lezzetlidir sevgiler canım benim.

    YanıtlaSil
  28. Bayılırım sarmayaaa,
    çerez niyetine yerim bende :)
    enfes görünüyorlar,ellerine sağlık canım...

    YanıtlaSil
  29. Canımm n'olur bu tabak benim olsun...Bayılırım bayılırım..
    Aylar oldu sarmayalı..
    Lahanayı hep yaparımda şu yaprakları didikleyip açmak yokmu pek üşenirim.
    Benim kız büyüsede yardım etse nerdeeee:)))

    YanıtlaSil