27 Ağustos 2009 Perşembe

KEŞ PEYNİRLİ MAKARNA



 Keş kurutulmuş yoğurttur. Biraz tuzlu olduğu için erişteyi haşlarken fazla tuz kullanmayın. Yöresel peynir satan yerlerde bulabilirsiniz. Bize annem Trabzondan getirdi.
Malzemeler
2 çorba kasesi erişte
1 top keş peyniri
1 çay bardağı iri kıyılmış ceviz
tuz
2 çorba kaşığı tereyağ
Yapılışı
Tuzlu suda erişteyi haşlayıp süzün. Bir çorba kaşığı tereyağında cevizleri kavurun. Keş peynirini rendeleyin. Kalan bir çorba kaşığı tereyağında keş peynirinin yarısını kavurun. Servis kabına erişteden yayın. Üzerine rendelenmiş keş ve tereyağında kavrulmuş cevizden yayın. İki sıra olucak şekilde bu işlemi uygulayın. En üstüne kavurduğunuz keşi döküp servis yapın.

41 yorum:

  1. daha önce hiç duymamıştımkeşi..degişik bir makarna tarifi olmuş.ellerine saglık canım.sevgiler.

    YanıtlaSil
  2. Erişteyi çok severim, her türlüsünü..
    Keş peyniri çok değişik geldi, yöresel bir peynir sanırım.
    Elinize sağlık.

    YanıtlaSil
  3. ben keş peyniriyle cevizi ayrı düşünemiyorum :) çok da yakışıyorlar erişteye :)

    YanıtlaSil
  4. keşi hiç duymamıştım,ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  5. Benim favorilerimdendir keşli makarna.Ellerine sağlık canım.

    YanıtlaSil
  6. keşli makarnyı bende çok severim ellerine saglık

    YanıtlaSil
  7. ŞŞŞİii arkadaşım nerden çıktı bu keşli makarna hemde erişteli.Ben Boluluyum ve sadece bizde var diye biliyorum keşi,demek sizde biliyosunuz,afiyet olsun canım.Bende dün akşam yapmıştım ama akşamları yemek fotosu çekmek,tam bir çin işkencesi.Fotoğraf makinesinin gazabına uğradım senin anlayacağın.Eşim Ankaralı ve keşli makarnayı çok sevdi iyiki sevdi valla çünkü ben çok severim.Ellerine sağlık arkadaşım.

    YanıtlaSil
  8. hiç duymadım keşi. ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  9. Tariflerinizi bundan sonra zevkle takip edeceğiz. Ayrıca sitemizde de bizimle paylaşırsanız seviniriz. Aramıza hoşgeldiniz :)

    YanıtlaSil
  10. çook ilginç Çökelek peynirine bezttim ben biraz :) Ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  11. GÜZEL ELLERİNİZE SAĞLIK BENDE NORMAL LOR PEYNİRİ VAR ONUNLA YAPA BİLİRMİYİM BU TARİFİ GÜZELLİKLERDE BULUŞMAK DİLEĞİYLE SEVGİYLE KALIN

    YanıtlaSil
  12. SEVGİLİ ARKADAŞLARIM;21.08.2009--05.09.2009 Tarihleri arasında “İFTAR BEREKETİ ETKİNLİĞİ 3 “OLACAKTIR http://birdemliksohbet.blogspot.com
    Yani BEN YAPACAĞIM SİZ SEVGİLİ ARKADAŞLARIMI VE KATILMAK İSTEYEN HERKESİ ETKİNLİĞİMİZE DAVET EDİYORUM!!!HER TÜRLÜ TARİF YOLLAYABİLİRSİNİZ İSTER SALATA İSTER YEMEK İSTER GUZEL BİR SOFRANIZI BİZİMLE PAYLŞAŞMAK İSTERSENİZ MUTLULUK DUYACAĞIM . TARİFLERİNİZİ HAZIRLAYARAK.VE TARİFİNİZE "İFTAR BEREKETİ ETKİNLİĞİ 3” BAŞLIĞINI YAZARAK SAYFANIZDA YAYINLAMANIZI.TARİFİNİZ HAZIR OLUNCA SAYFAMA YORUM OLARAK DUYURU BIRAKMANIZI RİCA EDİYORUM.
    CBOXA DUYURU BIRAKILMAMASI. GÖZDEN KAÇMA İHTİMALİNE KARŞI YARARLI OLACAKTIR.BEN SİZE GERİ DÖNÜP.TARİFİNİZİ KOPYALAYIP SAYFAMDA YAYINLAYACAĞIM.ŞİMDİDEN KATILIMCI ARKADAŞLARIMA ÇOK TEŞEKKÜR EDİYORUM SELAM VE SEVGİLERİMLE......SEVİL
    ZİYARET EDİPTE BİZZAT DAVET EDEMEDİĞİM DOSTLARIM LÜTFEN BU YAZIYI NERDE OKURSANIZ SİZDE KATILIN EMİNİN ÇOK BU ETKİNLİK SAYESİNDE BİR ÇOK ARKADAŞIMIZ OLUYOR MUTLAKA KATILIMIZI BEKLİYORUM..

    YanıtlaSil
  13. küçükken bi tanıdığım bize çok getiridi ve ben öyle bayılarak yemezdim ama bu aralar çook canım çekiyo buda tuz biber oldu valla.ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  14. Ellerine saglik canim degisik bir tarif, kesi daha önce hic yemedigim icin benim icin degisik ama eminimki tadi nefistir.
    sevgiler

    YanıtlaSil
  15. Ellerine saglik,guzel gorunuyor..

    YanıtlaSil
  16. canım ellerine sağlık, çok lezzetli bir görüntü, sevgiler, hayırlı ramazanlar

    nurdanın mutfağı

    YanıtlaSil
  17. Bu peyniri hiç bilmiyordum, ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  18. bizdede var bu keş ama ben yoğurt diye değilde taze çökeleğin sıkılmışı olarak biliyorum farklı yerlerde kullanılıyor.sevgiler

    YanıtlaSil
  19. BEN İLK KEZ DUYUYORUM KEŞİ AMA BENİM SEVECEĞİM BİR LEZZET VE ÇOK LEZİZ GÖRÜNÜYOR ELLERİNE SAĞLIK CANIM..
    SEVGİLER..

    YanıtlaSil
  20. offfffffffff icim bayildi goruntuye ellerine saglik canim

    YanıtlaSil
  21. Yoresel yemeklerinizi cok begeniyorum ve her zaman sizin nereli oldugunuzu sormak istedim cunku tarifleriniz arasında velibah gordum bu kafkas yemegiymiş onu kayınvalidem yapar ve herkes onu bilmez. Blogumu ziyaret ettiginiz icin cok tesekkur ederim cok mutlu attiniz beni.

    YanıtlaSil
  22. arkadaşım nasılsın.blogunu taşıyalı uğramaz oldun.keyfin yerindedir inş. hayırlı ramazanlar.

    http://sevilayinaynasi.blogcu.com/

    YanıtlaSil
  23. babaannem çok yapardı biz küçükken
    ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
  24. Sevgili Taze Nane, bu lezzeti bizde biliriz. Bol cevizlisine eşim ve kızlarım bayılır,ellerine sağlık, sevgiler..

    YanıtlaSil
  25. Keş peynirini ik defa duydum canım. Bizimde izmir tulum peynirimi meşhurdur. er yörenin farklı peynirleri var gerçekten. Peynir hastası olduğum için merak ettim şimdi :))
    Sevgiler canım
    Tijen AKTAY

    YanıtlaSil
  26. ellerinize sağlık peynirli erişteyi bizde çok severiz ben tulum peyniride kullanıyorum güzel oluyor keş hiç duymadım lor peynirine benziyor biraz

    YanıtlaSil
  27. canım bende trabzondayım biliyorsun.ben keş denildiğini hiç duymamıştım.biz gurut deriz.değişik bir tarif ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  28. çok denenesi bir tarif.ellerine sağlık.çok güzel görünüyor.burnuma resmen keşli cevizli sosun kokusu geldi :-)

    YanıtlaSil
  29. peynir ve makarna..öyleyse seveceğim kesin..ellerine sağlık canım..

    YanıtlaSil
  30. Keş yerine başka peynir olmaz mı lor gibi birşey mi acaba ??

    YanıtlaSil
  31. İçerisine lor peyniri koyabilirsiniz ama üzeri için kızartıp lor peynirini kullanamazsınız. Keş rendelenicek kadar sert bir peynir diyebilirim.

    YanıtlaSil
  32. Bende ilk kez duyanlardanım.kimbilir nasıl lezzetlidir.
    ellerine sağlık canım
    öpüyorum.

    YanıtlaSil
  33. dUYMUŞTUM AMA TATMAK KISMET OLMADI CANIM:)
    ELLERİNE SAĞLIK...

    YanıtlaSil
  34. canım keş hangi yöreye ait.ben bolu biliyorum ama

    YanıtlaSil
  35. slm siten çok hoş yemeklerinde öyle.Başarılarının devamını dilerim arkadaşım.

    YanıtlaSil
  36. meraba,ilk defa ziyaret ediyorum blogunuzu..biz de keşi çok kullanırız, makarna ve menemende..harika bir tat..ellerinize sağlık..

    YanıtlaSil
  37. Aydın Yıldırım31 Ekim 2009 16:54

    Biraz önce yedim :)harikaydı.
    Keş bol tuzlu süzme peynirin suyunun iyice akıtıldıktan sonra üzerine ağır taş konulması ve taşın sık sık pozisyon değiştirilmesi ve yoğurdun susuz kalıncaya kadar taşın altında bekletilmesiyle yapılır.Daha sonra kare şeklini alan malzeme rüzgar alan ama direkt ışık almayan bi yerde, tahta üzerinde kurumaya bırakılır. Ara sıra çevrilir. Tam olarak ne kadar sürer bilmiyorum herhalde 15-20 günde kurumuş zeytinyağlı sabun gibi olunca istediğiniz gibi saklayabilirsiniz. Tuzlu olduğundan bozulmaz buzdolabı dışında. Tüketileceği zaman rendenin ince tarafıyla rendelenir toz haline getirilir. Bol Margarin yada tereyağında kızartılır.

    YanıtlaSil
  38. Selam , bizim anne sülalemde keşli makarna derler, aslında peynir değil, kurutulup ufalanmış ekşi yoğurttur. Eskişehir Sarıcakaya, Mihalgazi, İğdir ve Mayıslar köylerinde çokça yapılır. Peynirli makarnadan daha çok sevilir ve yenir. Ayrıca tarhanası da salçalı ve biberli olmayıp, sadece yoğurtlu göceli tarhanadır. Burası da Bolu Köroğlu dağlarının eteklerinde Bilecik ve Adapazarına il sınırında komşu Sakarya nehri boyunca köylerdir. Herkese selam buradan.

    YanıtlaSil
  39. arkadslar epeydir yemiorum kesi cok canm istedi yurt disina acaba siparis verilirmi bana yardimci olurmusunuz sevgiler

    YanıtlaSil
  40. Keş peynirini annem Trabzondan getirmişti. Yöresel ürün satan yerlerde satılır mutlaka.Tam olarak İstanbulda nerede satılır pek bilmediğim için bu konuda malesef yardımcı olamıcam, çok üzgünüm.

    YanıtlaSil
  41. merhaba site sakinleri lutfen bana bulundugunuz sehirleri yaziniz
    Keş peyniri konusunda imalattan yardimci olacagiim..
    nevzat-sener@hotmail.com

    YanıtlaSil