14 Eylül 2013 Cumartesi

DOMATESLİ PATLİCAN KONSERVESİ

 
 
Malzemeler
6 kilo patlican
6 kilo domates
10 diş sarımsak
2 yemek kaşığı kaya tuzu
sıvıyağ
Yapılışı
Domatesin kabuklarını soyup küp küp doğrayın. Patlicanların kabuklarını soyup başlarını kesip, küp şeklinde doğrayın. Tencereye 2-3 yemek kaşığı kadar sıvıyağı ve ince doğradığınız sarımsakları ekleyip biraz kavurun. Domatesleri, tuzu ve patlicanlarıda ekleyip, tencerenin kapağını kapatıp pişmeye bırakın. Patlicanlar yumuşayıncaya kadar pişirin. Başka bir tencerede su kaynatın kaynayan suya kavanozları ve hiç kullanılmamış kapakları atıp sudan alın, ocakta kaynamaya devam eden sosdan kepçeyle alıp kavanozlara doldurup hemen ağzını kapatıp ters çevirin. Bu şekilde 1 gece bekletin.

13 Eylül 2013 Cuma

KNORR'LA BAHARAT YOLCULUĞU

 
 
Knorr güzel bir kutu içinde inanılmaz hoş bir kokusu olan kekik yollamış. Kutuyu açar açmaz inanılmaz keskin bir kekik kokusu aldım. Baharatçılardan bazende bahçemizden kekik toplarım, ama bu kadar keskin bir kekik kokusu hiç almamıştım.
Çorba devi Knorr sürdürülebilir tarım yapan çiftçilerle çalışacak, Unilever Gıda Pazarlamadan Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Seçkin, Knorr’un 2015 yılına kadar tüm ürünlerini sürdürülebilir tarım yapan çiftçilerden alacağını açıkladı. Seçkin, “Türkiye’den yılda 20 bin ton sebze alıyoruz. Kimyasal madde kullanmayan, biyoçeşitliliği koruyan, doğru sulama ve gübreleme yapan çiftçilerle çalışacağız” dedi.
Knorr, kekik üretiminde sürdürülebilir tarıma geçiş için destek veriyor.

PATLİCAN KONSERVESİ

 
 
 
10-15 kilo iri patlicanı odun ateşinde közleyin. Kabuklarının kolay soyulucağını anlamak için patlicanlar közlenirken elinizle üzerine bastırın. Patlicanlar yumuşamışsa eliniz iyice batıyorsa olmuş demektir. Közlediğiniz patlicanları tepsiye koyun. Tepsiyi bir poşete geçirin. Sıcaklığını korusun diye. Patlicanların sıcaklığı fazla gitmeden hemen kabuklarını elinizle soyun. Tepe kısmını bıçakla kesin. Tahta üzerinde bıçakla ezin. Tepsiye koyun, çatalla tekrar üzerini ezin bütün kalmasın. Konserve kavanozlarını patlicanla doldurun. Kavanozların ağzını sıkı sıkı kapatın. Tencereye kavanozları dizin. Üzerini geçecek kadar su koyun, temiz bir tülbent koyun ve ağırlık koyun. Ocakta kaynatmaya başlayın. Kaynamaya başlayınca 30 dakika daha kaynatıp ocaktan alın. Soğuyunca kavanozları tencereden çıkartın.

1 Eylül 2013 Pazar

ZERDE

 

 
 
Malzemeler
6 su bardağı su
1,5 su bardağı toz şeker
1,5 çay bardağı pirinç
1 çorba kaşığı mısır nişastası
1 çay bardağı kuş üzümü
2 çorba kaşığı dolmalık fıstık
safran
Yapılışı
Pirinci haşlayıp süzün. Tencereye 6 su bardağı suyu döküp, içine çok az safran ekleyip karıştırın.
Tencereye toz şekeride ekleyip ocakta kaynamaya bırakın. Kaynamaya başlayınca pirinci ilave edin. Daha sonra az miktarda kuş üzümü ve 1 yemek kaşığı domalık fıstık ekleyin. 1 çorba kaşığı mısır nişastasını çok az suyla açın ve zerdeye ekleyip karıştırın. Zerde kaynamaya başlayınca ocaktan alın. Kaselere paylaştırıp soğuyama bırakın. Soğuduktan sonra kuş üzümü ve dolmalık fıstık ile süsleyin.

31 Ağustos 2013 Cumartesi

BULGURLU KÖFTE (TAZE NANE 5 YAŞINDA)

 
 
TAZE NANE 5 YAŞINDA
Blogu açalı bugün tam 5 yıl oldu. TAZENANE'yi ziyaret eden herkese çok teşekkür etmek istiyorum. İnşallah bundan sonra da sizlerle birlikte sağlıkla, nice yıllarda, güzel tariflerle blogumun devam etmesi dileğiyle.
 
Malzemeler
500 gr kıyma
1 su bardağı kısırlık bulgur
1 tane rendelenmiş soğan
tuz, karabiber
1 çorba kaşığı ince kıyılmış reyhan
ayrıca
1 çorba kasesi un
3 tane yumurta
kızartmak için: sıvıyağ
Yapılışı
Tüm malzemeleri karıştırıp yoğurun. Köfte şekli verin. Kaynar tuzlu suda haşlayıp kevgirle çıkartıp soğutun. Soğuyan köfteleri önce una daha sonra yumurtaya bulayıp kızgın sıvıyağda kızartın.
 

19 Ağustos 2013 Pazartesi

PİRİNÇTEN İÇLİ KÖFTE

 
 
 
 
Malzemeler
2 su bardağı pirinç
2 tane yumurta
tuz
alabildiği kadar un
içi için
400 gr kıyma
3 tane soğan
2 çorba kaşığı sıvıyağ
1/2 demet maydanoz
tuz, karabiber
kızartmak için: sıvıyağ
Yapılışı
Pirince 4 su bardağı sıcak su ekleyip yumuşayıncaya kadar pişirin. Soğuyunca içerisine yumurta, tuz ve un ekleyip yoğurun, 1 saat dinlendirin. İçini hazırlamak için, soğanı yemeklik doğrayıp sıvıyağda soteleyin. Kıymayı ekleyip suyunu salıp çekinceye kadar pişirin. Tuz, karabiber ve ince kıyılmış maydanozu katın. Pirinçli hamurdan ceviz büyüklüğünde toplar alın. Elinizi hafif suya batırıp için oyun iç malzemeden koyup kapatıp toplar yapın. Kızgın sıvıyağda kızartın.

16 Ağustos 2013 Cuma

PEYNİRLİ EKMEK KÖFTESİ

 
 
 
 
Malzemeler
1 bütün bayat ekmek
2 tane yumurta
1/2 demet maydanoz
1 tane soğan
tuz, karabiber, pulbiber, köfte baharı
kızartmak için: sıvıyağ
Yapılışı
Ekmeği hafifçe ıslatıp ufalayın. Soğanı rendeleyin. Tüm malzemeleri karıştırıp yoğurun. Köfte şekli verip, kızgın sıvıyağda kızartın.

13 Ağustos 2013 Salı

PATATESLİ SIKMA

 
 
Malzemeler
1 çay bardağı yoğurt
1 çay bardağı sıvıyağ
2 çay bardağı su
tuz
alabildiği kadar un
için için
4 tane haşlanmış patates
2 tane soğan
1 yemek kaşığı sıvıyağ
1 yemek kaşığı domates salçası
tuz, pulbiber
yağlamak için: 2 yemek kaşığı muratbey tereyağ
Yapılışı
Hamur için tüm malzemeleri karıştırıp kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yoğurun. Ceviz büyüklüğünde bezelere ayırın. İçini hazırlamak için soğanı yemeklik doğrayıp sıvıyağda soteleyin. Salçayı ekleyip kavurun. Küp küp doğradığınız patatesi, tuzu ve pulbiberi ekleyin. Hamurları merdane ile açıp teflon tavada pişirin. Tereyağı ile yağlayıp, 2 çorba kaşığı patatesli harçtan koyup sıkıca rulo yapın.

6 Ağustos 2013 Salı

AHUDUDU SOSLU SU MUHALLEBİSİ

 
 
Malzemeler
4 su bardağı süt
1 su bardağı su
4 yemek kaşığı toz şeker
4 yemek kaşığı buğday nişastası
ayrıca
1 çorba kasesi ahududu
2 yemek kaşığı su
3 yemek kaşığı toz şeker
Yapılışı
Su, süt, toz şeker ve buğday nişastasını karıştırıp muhallebi kıvamında pişirin. Hafif ıslattığınız borcama muhallebiyi dökün. Ahududu sosu için tüm malzemeleri karıştırıp blendırdan geçirin. İstediğiniz kıvama gelinceye kadar kısık ateşte pişirin. Muhallebiyle birlikte servis yapın.
 

3 Ağustos 2013 Cumartesi

KUPA MANTISI

 
 
Malzemeler
1 tane yumurta
1 çorba kasesi un
1 çay kaşığı tuz
alabildiği kadar su
için için
1 yemek kaşığı sıvıyağ
300 gr kıyma
1 tane soğan
tuz, karabiber
ayrıca
1 çorba kaşığı muratbey tereyağ
1 çorba kaşığı domates salçası
1 su bardağı muratbey süzme yoğurt
tuz
kızartmak için sıvıyağ
Yapılışı
Hamur için tüm malzemeleri karıştırıp kulak memesi yumuşaklığında yoğurun. İçini hazırlamak için soğanı yemeklik doğrayıp sıvıyağda soteleyin. Kıymayı ekleyip suyunu salıp çekinceye kadar pişirip tuzunu ve karabiberini katın. Hamuru ikiye bölün. Bıçak sırtı kalınlığında açın. İç malzemeden aralıklarla yerleştirin. Diğer hamuru açıp üzerine kapatın. Su bardağıyla yuvarlaklar çıkarın. Kenarlarına çatalla bastırın. Kızgın sıvıyağda kızartın. Tereyağını eritip salçayı içerisinde kavurup 1-2 yemek kaşığı su ve tuz ekleyin. Süzme yoğurdu hafif sulandırın. Mantıları servis tabağına alıp üzerine süzme yoğurt ve salçalı sosu gezdirin.