31 Mayıs 2009 Pazar

KATMER POĞAÇA



Malzemeler
1 paket kuru maya
1 su bardağı süt
1 çay bardağı su
1 çay bardağı sıvıyağ
1 tatlı kaşığı tozşeker
1 çay kaşığı tuz
alabildiği kadar un
2 yumurta (sarının birisi üzeri için)
ayrıca
1 çorba kasesi ufalanmış beyaz peynir
125 gr eritilmiş margarin
1 su bardağı nişasta
Yapılışı
Hamuru hazırlamak için, sütü ılıtın. Bütün malzemeleri karıştırıp kulak memesi yumuşaklığında bir hamur hazırlayın. 8 parçaya bölün. Her bir parçayı nişasta serperek servis tabağından daha büyük olacak şekilde açın. Aralarına eritilmiş margarin sürüp hamurları üst üste dizin. 5 dakika bekletin. Merdaneyle hazır yufka büyüklüğünde hamuru açın. 16 parçaya bölün. Peyniri paylaştırın. Sigara böreği şeklinde sarın. Yağlanmış fırın tepsisine dizin. Üzerine yumurta sarısı sürün. 40-45 dakika bekletin. Kızgın fırında üzeri kızarana kadar pişirin.

İNCİR TATLISI



Malzemeler
15 tane incir
1 su bardağı iri kıyılmış ceviz
1 çay bardağı tozşeker
2 su bardağı su
Yapılışı
İncirleri ortadan tam kopartmadan ikiye bölün. İçlerine ceviz koyup tepsiye dizin. Tozşekeri serpin. Üzerine suyu gezdirin. Kısık ateşte incirler yumuşayıncaya kadar pişirin.

30 Mayıs 2009 Cumartesi

BAKLALI PİLAV



Malzemeler
250 gr bakla içi
2 su bardağı pirinç
2 adet soğan
1 çay bardağı sıvıyağ
1 çay bardağı kuş üzümü
yarım demet dereotu
2 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
2 küp şeker
Yapılışı
İç baklaları limonlu suda yumuşayıncaya kadar haşlayın. Kuş üzümlerini sıcak suda 10 dakika bekletin. Pirinçleri tuzlu sıcak suda 20 dakika bekletin. Yemeklik doğranmış soğanları sıvıyağda soteleyin. Yıkanmış süzülmüş pirinçleri katın. Kavrulan pirinçlere tuzu ve şekeri katın. Haşlanmış baklaları süzdüğünüz üzümleri ve karabiberini katın. Bir iki kez daha çevirin. 3 su bardağı sıcak suyu katın. Kısık ateşte pişirin. Ocağın altını kapattıktan sonra ince kıyılmış dereotunu katıp karıştırın.

SALATALIK KAYIĞINDA KISIR



Malzemeler
1 su bardağı ince bulgur
2 adet soğan
1 yemek kaşığı salça
yarım demet maydanoz
yarım demet taze soğan
1 adet domates
yarım çay bardağı sıvıyağ
nar ekşisi
limon suyu
tuz
pulbiber
6 adet salatalık
Yapılışı
Bulguru üzerini geçecek kadar kaynar suda ıslatın. Üzerini kapatıp şişmesini bekleyin. Yemeklik doğranmış soğanları sıvıyağda soteleyin. Salçasını ekleyip bir iki kez daha çevirin. Şişen bulgurun içerisine soğanlı salçayı katın. Elinizle iyice yoğurun. Tuzunu ve pulbiberini katın. Nar ekşisi ve limon suyunu katın.İnce kıyılmış maydanozu, taze soğanı ve domatesi katıp karıştırın. Salatalıkları boylamasına ikiye bölün. İçlerini kaşık yardımıyla oyun. Kısırları yerleştirip servis yapın.

28 Mayıs 2009 Perşembe

DİKEN UCU OMLETİ



Malzemeler
250 gr diken ucu (haşlanmış)
1 bağ taze soğan
2 yumurta
2 çorba kaşığı mısır unu
1 çorba kaşığı beyaz un
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı pulbiber
kızartmak için
sıvıyağ
Yapılışı
Taze soğanları incecik kıyın. Bütün malzemeleri karıştırın. Sert olursa yumurta, cıvık olursa un ilave edebilirsiniz. Yağlanmış kızgın teflon tavaya malzemeyi yayıp arkalı-önlü kızartın.

ÇİKOLATALI MİLKSHAKE



Malzemeler
4 top çikolatalı dondurma
1 su bardağı çikolatalı süt
servis için
çikolata sosu
çilek
çikolata rendesi
Yapılışı
Çikolatalı dondurma ve sütü blendıra alın. 1-2 dakika blendırdan geçirip dondurma ve sütün birbirine karışmasını sağlayın. Kullanacağınız bardağı 15 dakika buzlukta bekletin. Buzluktan alıp içerisine çikolata sosunu akıtıp tekrar bardağı buzluğa koyun. 10 dakika sonra bardağı buzluktan alın. Dondurmalı karışımı bardağa boşaltın. Üzerini çikolata rendesi ve çilekle süsleyin.

27 Mayıs 2009 Çarşamba

KREP BÖREĞİ



Malzemeler
2 su bardağı süt
2 su bardağı un
3 yumurta
1 çay kaşığı tuz
1 çorba kasesi rendelenmiş kaşar peyniri
Yapılışı
Krep için bütün malzemeleri karıştırıp mikserle çırpın. Boza kıvamında bir karışım elde edin. Teflon tavayı çok az yağlayın. Bir kepçe krep harcından alıp tavaya dökün. Arkalı önlü krepi pişirin. Üzerine sıcakken hemen rendelenmiş kaşar peyniri serpin. Malzeme bitene kadar bu işleme devam edip krepleri üst üste dizin. Aralarına bolca kaşar peyniri serpin. En üzerine kaşar peyniri ve toz kırmızı biber serpin.

NİŞASTALI KURABİYE



Malzemeler
1 yumurta
1 su bardağı pudra şekeri
yarım çay bardağı sıvıyağ
1 su bardağı mısır nişastası
yarım paket yumuşak margarin
aldığı kadar un
2 yemek kaşığı kakao
ayrıca
susam
kavrulmuş bütün fındık
Yapılışı
Kakao hariç bütün malzemeleri karıştırıp yumuşak bir hamur hazırlayın. Hamuru 15 dakika dinlendirin. Hamuru ikiye bölün. Hamurun birine 2 yemek kaşığı kakao ve 1 tatlı kaşığı sıvıyağ ekleyip iyice yoğurun. Hamurdan cevizden daha küçük parçalar koparın elinizle yuvarlayın. Kurabiyelerin kimini susama bulayın. Kimilerinin ortalarına bütün fındık batırıp tepsiye dizin. Isınmış fırında hafif pembeleşene kadar pişirin.

26 Mayıs 2009 Salı

YUFKALI DARÜZZİYAFE KÖFTESİ



Malzemeler
yarım kilo kıyma
2-3 dilim ekmek içi
1 adet rendelenmiş soğan
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
köfte baharı
kimyon
1 yumurta
ayrıca
1 adet yufka
1 yumurta sarısı
sosu için
1 su bardağı domates püresi
2 diş sarımsak
1 çay kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı un
2 çorba kaşığı sıvıyağ
Yapılışı
Köftesi için tüm malzemeleri karıştırıp yoğurun. Rulo şekline getirip yağlamış fırın tepsisine yerleştirin. Kızgın fırında köfte kızarana kadar pişirin. Bir yufkayı tezgaha serin. Üzerine su sürün. Dört kenarını bohça şeklinde kapatın. Fırında pişirdiğiniz köfteyi ortasına yerleştirip rulo şeklinde sarın. Yağlanmış fırın tepsisine yerleştirin. Üzerine yumurta sarısı sürüp üzeri kızarana kadar pişirin. Sosu için, sarımsakları ince ince kıyın. Sıvıyağda kavurun. Ununu ekleyip bir iki kez çevirin. Domates püresini ekleyip tuzunu katın. Bir iki taşım kaynatın. Dilimlenmiş köftelerin üzerine sostan gezdirip servis yapın.

GÜL REÇELİ



Gülleri bizim bahçeden kopardım, Isparta Gülü. Mis gibi kokusu var. Bu dönemlerde açıyor bizde reçel yapıyoruz.

Malzemeler
300 gr gül
1 kilo tozşeker
1 su bardağı su
2-3 damla limon suyu
Yapılışı
Gülleri yapraklarından ayırıp ucundaki beyaz yerleri koparın. Gülleri yıkayıp süzün. Güllerin üzerine tozşekeri döküp güller ezilinceye kadar şekerle ovun. Bir gece bekletin. Ertesi gün 1 su bardağı suyu ekleyip kısık ateşte reçeli pişirin. Ocaktan almaya yakın. 1-2 damla limon suyu ekleyin.



25 Mayıs 2009 Pazartesi

ÖDÜL 4











Canım arkadaşlarım bana bu güzel ödülü vermişler.
Beni çok mutlu ettiler kendilerine tekrar cok teşekkür ederim. Bende bu ödülü beni ziyaret eden ve benim ziyaret ettiğim bütün arkadaşlarıma yolluyorum.

KUPTA ÇİLEKLİ TİRAMİSU

 


Malzemeler
16 tane kedi dili bisküvi
2 çorba kaşığı nescafe
1 su bardağı su
1 çorba kaşığı tozşeker
1 çorba kasesi çilek
kreması için
4 su bardağı süt
3 kahve fincanı un
3 kahve fincanı tozşeker
1 adet damla sakızı
1 yumurta sarısı
1 kutu labne peyniri
ayrıca
kakao
Yapılışı
Kreması için labne peyniri hariç tüm malzemeleri karıştırıp krema kıvamında pişirin. Soğuyan kremaya labne peynirini katıp karıştırın. 1 bardak suyu ısıtın. İçerisine nescafe ve şekeri katıp bir taşım kaynatıp ocaktan alın. Kedi dili bisküvilerini sıcak nescafeyle ıslatın. Kupların dibine birer yemek kaşığı krema koyun. Üzerine 2 tane kedi dili bisküvisi ve doğranmış çilek koyun. Tekrar bir yemek kaşığı krema koyup kedi dili bisküvi ve çilek dizin. En üzerine krema koyun. Bolca kakao serpin. Buzdolabında dinlendirip servis yapın.

BAZLAMA



Malzemeler
yarım paket yaşmaya
1 çorba kaşığı tozşeker
1 çay kaşığı tuz
alabildiği kadar ılık su
500 gr un
Yapılışı
Mayayı ılık suda eritin. Unu bir kaba alıp ortasını havuz gibi açın. Tüm malzemeleri ekleyip ele yapışan cıvık bir hamur elde edin. Hamuru iki misli kabarana kadar bekletin. Daha sonra unlanmış tezgahta hamuru elinizle hafifçe bastırarak pişireceğiniz tava büyüklüğüne getirin. 10-15 dakika daha bekletin. Kısık ateşte arkalı önlü pişirin.

24 Mayıs 2009 Pazar

TOSUNUM BÖREĞİ



Tarifimi 43.P.D.Ç.E ev sahibesi asimelek58 ' e gönderiyorum.

Malzemeler
1 şişe soda
1 çay bardağı sıvıyağ
1 çay bardağı yoğurt
1 çay bardağı su
1 yumurta
1 çay kaşığı tuz
1 yemek kaşığı sirke
alabildiği kadar un
içi için
yarım kangal sucuk
2 adet soğan
1 çay bardağı doğranmış biber
1 yemek kaşığı sıvıyağ
tuz
karabiber
ayrıca
150 gr eritilmiş margarin
Yapılışı
Yumurta sarısı hariç hamuru için tüm malzemeleri karıştırıp kulak memesi yumuşaklığında bir hamur hazırlayın. 10-15 dakika dinlendirin. İçini hazırlamak için yemeklik doğranmış soğanları sıvıyağda kavurun. Biberleri ve ince kıyılmış sucukları ekleyip bir iki kez çevirin. Tuzunu ve karabiberini katıp ocağın altını kapatın. Hamuru ikiye bölün. Oklava yardımıyla bir parçasını açabildiğiniz kadar ince açın. Üzerine eritilmiş margarin sürün.



İki kenarını ortada birleşecek şekilde kapatın. Üzerine biraz daha margarin gezdirip diğer iki kenarınıda kapatın. Diğer hamuruda oklavayla açabildiğiniz kadar ince açıp üzerine eritilmiş margarin sürün. Diğer hamuru açtığınız hamurun tam ortasına gelecek şekilde yerleştirin.


Dört tarafınıda bohça olacak şekilde kapatın. Buzdolabında yarım saat bekletin.



20 parçaya ayırın. Her bir parçayı elinizle hafifçe inceltin. İç malzemeyi koyup rulo şeklinde sarın. Yağlanmış fırın tepsisine dizin. Üzerine yumurta sarısı sürüp kızgın fırında üzeri kızarana kadar pişirin.

DOMATES SOSLU MAKARNA



Malzemeler
yarım paket makarna
3 adet domates
3 diş sarımsak
1 tatlı kaşığı kekik
yarım çay kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı un
1 çay kaşığı tuz
yarım çay bardağı sıvıyağ
Yapılışı
Sarımsakları dövün. Sıvıyağda hafif rengi dönünceye kadar kavurun. Unu ekleyip unun kokusu çıkıncaya kadar kavurmaya devam edin. Rendelenmiş domatesleri, tuzunu ve baharatını katın. Domatesler suyunu çekinceye kadar pişirin. Haşlanmış makarnanın üzerine alıp servis yapın.

23 Mayıs 2009 Cumartesi

DİKEN UCU KAVURMASI



 Diken uçlarını biz kendimiz topladık. Bu mevsimde çok fazla bahçemizin dışında dikenlik yerlerde var. Ama çok fazla üzeri karınca doluydu. Çok fazla yıkadık karıncalardan temizlemek için.
Malzemeler
250 gr diken ucu
yarım kangal sucuk
3 yumurta
2 çorba kaşığı sıvıyağ
2 adet soğan
2 adet domates
tuz
karabiber
kırmızı biber
Yapılışı
Diken uçlarını ayıklayıp yıkayın. İnce ince doğrayın. Kaynar suda yumuşayıncaya kadar haşlayın. Süzgeçe alıp suyunun tamamen süzmesini bekleyin. Yemeklik doğranmış soğanları sıvıyağda kavurun. Yemeklik doğranmış domatesleri ve sucukları doğrayıp soğana katın. Bir iki kez çevirip diken uçlarını ekleyin. 4-5 dakika kavurup baharatını katın. Yumurtalarını kırıp yumurtalar pişinceye kadar pişirin.

KÖY PİZZASI



Malzemeler
2 dilim trabzon ekmeği
10 dilim salam
1 çay bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
2 çorba kaşığı acı sos
2 tane domates
Yapılışı
Ekmelerin üzerine acı sos sürün. Salamları dizin. Üzerine domatesleri dilimleyip dizin. En üzerine rendelenmiş kaşar peyniri serpin. Sıcak fırında kaşarlar eriyinceye kadar pişirin.

22 Mayıs 2009 Cuma

FASULYE DİBLESİ



Malzemeler
2 su bardağı pirinç
2 adet soğan
1 çay bardağı sıvıyağ
yarım kg taze fasulye
2 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
3 su bardağı sıcak su
Yapılışı
Pirinci tuzlu kaynar suda 20 dakika bekletin. Fasulyeleri bir parmak enliliğinde parçalara kesin. Kaynar suda fasulyeleri yarı yarıya pişinceye kadar haşlayın. Soğanları yemeklik doğrayın. Sıvıyağda kavurun. Süzdüğünüz pirinçleri katın. Pirinçler saydamlaşıncaya kadar kavurun. Haşlanmış fasulyeleri, tuzunu ve karabiberini katın. Sıcak suyunu ekleyip pişirin.

21 Mayıs 2009 Perşembe

KÜRT BÖREĞİ (ev yapımı)




















Malzemeler
1 çay bardağı yoğurt
1 çay bardağı sıvıyağ
200 gr margarin
2 yumurta
3 çorba kaşığı pudra şekeri
1 paket kabartma tozu
4.5 su bardağı un
yarım çay bardağı su
üzeri için
pudra şekeri
Yapılışı
Unu bir kaba alın üzerine kabartma tozunu ekleyin. İçerisine yoğurt, yumurta, sıvıyağı ekleyip yoğurun. Hamur sert olursa su ekleyip kıvamını ayarlayın. Hamurdan bir parça üzerine bütün bir yufka açma için ayırın. Kalan hamurdan 20 beze yapın. Bezeleri yarım saat dinlendirin. Bezeleri bir tatlı tabağı büyüklüğünde açın. Aralarına yumuşatılmış yağ sürerek üst üste koyun. 20 yağlanmış bezeyi bir defada açın. Bir tepsi büyüklüğüne gelen hamura kalan yağdan biraz sürüp sıkı bir rulo yapın. Ruloyu 3'e bölerek buzdolabında 1 saat dinlendirin. Hamurlar dik bir şekilde üzerine basılarak yassıtılır. Tepsi büyüklüğünde açılır. Üzerine biraz daha margarin sürülüp pudra şekeri ekilip tepsiye yayın. Diğer iki hamurada aynı işlemi uygulayın. En üstüne ayırdığınız hamuru ince bir şekilde açılıp kapak yapılır. 180 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirin. Soğuyan böreği küçük kareler şeklinde dilimleyip bolca pudra şekeri serpin.

HİNDİSTAN CEVİZLİ ÇUBUK KURABİYE



Malzemeler
250 gr tereyağ
80 gr pudra şekeri
3 yemek kaşığı pirinç unu
300 gr un
3 yemek kaşığı hindistan cevizi
1 yemek kaşığı limon suyu
üzeri için
50 gr bitter çikolata
Yapılışı
Tereyağını mikserle krema kıvamına gelinceye kadar çırpın. Pirinç unu, un, limon suyu ve hindistan cevizini ekleyip yoğurun. Hamurdan parçalar alıp 15 cm uzunluğunda rulolar yapın. Yağlı kağıt serili tepsiye aralıklarla dizin. Önceden ısınmış 180 derece fırında 20 dakika pişirin. Çikolatayı benmari usulü eritin. Yağlı kağıttan külah yapıp çikolatayı içerisine doldurun. Soğuyan kurabiyelerin üzerine çizgiler yapın. Donması için serin bir yerde bekletin.

19 Mayıs 2009 Salı

TAZE BAKLA



Malzemeler
yarım kilo bakla
1 tane rendelenmiş soğan
yarım demet dereotu
2-3 yemek kaşığı sıvıyağ
1 çay kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı tozşeker
1 çorba kaşığı un
Yapılışı
Baklaları ayıklayıp tencereye koyun. Üzerine rendelenmiş soğanı koyun. Unu çok az suda sulandırıp üzerine gezdirin. Şeker, tuz ve sıvıyağ dökün. Kendi suyuyla ocakta pişirin. Ocaktan almaya yakın üzerine ince kıyılmış dereotunu koyun. Ocağın altını kapatın. Servis yapın.

18 Mayıs 2009 Pazartesi

MUHAMMARA



Malzemeler
2 çorba kaşığı pulbiber
3-4 dilim etimek
yarım çay bardağı sıvıyağ
2 çorba kaşığı biber salçası
2 çorba kaşığı domates salçası
3-4 diş sarımsak
1 çay kaşığı kimyon
1 tatlı kaşığı nane
1 çay kaşığı tuz
1 çay bardağı ceviz
Yapılışı
Pulbiberi bir kaseye alın. Üzerini geçecek kadar su ekleyin. 10-15 dakika pulbiberin suda şişmesini sağlayın. Sonra suyunu süzün. Etimekleri ve cevizleri robottan geçirin. Sarımsakları ezin. Tüm malzemeleri karıştırıp harmanlayın. Servis tabağına alın.

HAYDARİ



Malzemeler
1 su bardağı süzme yoğurt
150 gr beyaz peynir
3 diş sarımsak
1 tatlı kaşığı nane
sıvıyağ
gerekirse tuz
Yapılışı
Peyniri çatalla ezin. Süzme yoğurdun içerisine katı. Gerekirse tuz ilave edin. Naneyi ve dövülmüş sarımsağı katın. Haydariyi karıştırın. Servis tabağına alın. Üzerine sıvıyağ gezdirip naneyle süsleyin.

17 Mayıs 2009 Pazar

ISPANAK PÜRELİ KREP



Malzemeler
1 su bardağı ıspanak püresi
1 su bardağı süt
2 yumurta
1 çay kaşığı tuz
1 yemek kaşığı sıvıyağ
2 su bardağı un
içi için
3 adet patates
2 yemek kaşığı sıvıyağ
2 adet kuru soğan
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı pulbiber
üzeri için
kaşar peyniri
Yapılışı
Krep için tüm malzemeleri karıştırıp mikserle çırpın. Birer kepçe alıp yağsız teflon tavada pişirin. İçini hazırlamak için patatesleri soyup tavla zarı iriliğinde küpler halinde doğrayın. Kaynar suda haşlayın. Soğanları piyazlık doğrayıp sıvıyağda kavurun. Haşlanmış patateslerin tuzunu ve baharatını katın. Kreplerin içerisine patatesli harcı paylaştırıp kapatın. Kapatma yerleri alta gelecek şekilde tepsiye dizin. Üzerine kaşar peyniri koyun. Kaşarlar eriyinceye kadar sıcak fırında pişirin.

16 Mayıs 2009 Cumartesi

YER FISTIKLI KURABİYE



Malzemeler
1 su bardağı tuzsuz yer fıstığı
1 su bardağı toz şeker
1 su bardağı yumuşatılmış tereyağ
1 yumurta
1 tatlı kaşığı vanilya
2 su bardağı un
1 su bardağı mısır nişastası
1/4 tatlı kaşığı tuz
üzeri için
tuzsuz fıstık
toz şeker
Yapılışı
Tozşeker ve yer fıstığını iyice ezilene kadar blendırdan geçirin. Karışımın yarısı ve tereyağını mikserle krema haline gelene kadar çırpın. Yumurta ve vanilyayı ilave edip çırpmaya devam edin. Geriye kalan fıstıklı tozşeker karışımınıda ekleyin. İyice karıştırın. Un, mısır nişastası ve tuzu ekleyip elinizle iyice yoğurun. Mutfak tezgahının üzerine un serpip merdane yardımıyla hamuru açın. Daire şeklinde kurabiye kalıbıyla hamurdan parçalar çıkarın. Yağlı kağıt serili fırın tepsisine dizip üzerine tozşeker serpin. Ortalarına birer yer fıstığı yerleştirin. Önceden ısınmış 180 derece fırında 12 dakika pişirin.

GAVURDAĞ SALATASI



Malzemeler
domates
biber
salatalık
soğan
taze soğan
taze nane
maydanoz
tuz
pulbiber
sıvıyağ
limon suyu
nar ekşisi
ceviz
Yapılışı
İstediğiniz miktardaki salata malzemelerini ince ince doğrayın. Tuzunu ve pulbiberini katıp karıştırın. Servis tabağına alın. Nar ekşisi,limon suyu ve sıvıyağı karıştırın. Salatanın üzerine dökün. Ceviz serpin.

14 Mayıs 2009 Perşembe

MİM 14





















Sevgili Arkadaşım
perininmarifetleri
SUSAM SOKAĞI ile beni mimlemiş.
Kendisine teşekkür ediyorum.
Bu mimi başlatan Gülcan 'a ayrıca teşekkür ederim.
Hepiniz hatırlarsınız herhalde ilgiyle seyredilen bir çocuk programıydı.
Seneler geçti ama hala akıllarımızda kolay kolay unutulmuyor.
En sevdiğim karakterler Edi ve Büdü idi.
Şimdi çocuklar için açılan bir tv kanalı var TRT ÇOCUK.
Siz de TRT ÇOCUK' da "Susam Sokağı tekrar yayınlansın, bizim de çocuklarımız izlesin " diyorsanız.
Buraya tıklatın ve bu isteğinizi yazın.
trtcocuk
Yapmanız gereken;
Bu konuyu blogunuzda yazmak, gönderebildiğiniz kadar çok blogger'a bu mimi göndermek ve TRT çocuk iletişim formuna link vererek pasladığınız kişileri mail atmaya yönlendirmek.

KAZAYAĞI MÜCVERİ



Malzemeler
500 gr kazayağı
1 demet maydanoz
1 bağ taze soğan
yarım demet taze nane
3 tane yumurta
1 su bardağı un
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı pulbiber
1 çay kaşığı karabiber
kızartmak için
sıvıyağ
Yapılışı
Kazayağı ve maydanozu ince ince kıyın. Taze soğanları ve taze naneyide ince ince kıyın. Diğer malzemeleri ekleyip karıştırın. Kızgın sıvıyağda birer kaşık koyarak arkalı önlü kızartın.

SODALI BÖREK



Malzemeler
8 adet yufka
2 şişe soda
125 gr tereyağ
4 adet yumurta
içi için
350 gr beyaz peynir
yarım demet maydanoz
Yapılışı
Tereyağını eritin. Yağlanmış bir tepsiye yufkanın birini yayın. Üzerine tereyağ gezdirin. Üzerine bir yufkayı tekrar buruşturarak yayın. Yağ gezdirin. Dört yufka oluncaya kadar bu işleme devam edin. Üzerine ufalanmış beyaz peyniri ve ince kıyılmış maydanozu yayın. Kalan dört yufkayıda aralarına tereyağ sürerek tepsinin üzerine dizin. Böreği keskin bir bıçakla kesin. Dört yumurtayı kırıp çırpın. İçerisine 2 şişe sodayı ekleyin. Kesdiğiniz böreğin üzerine sodalı karışımı dökün. Böreği en az 2 saat bekletin. Kızgın fırında altı ve üzeri kızarana kadar pişirin.

13 Mayıs 2009 Çarşamba

ÖRGÜLÜ TATLI



Tarifimi 42.P.D.Ç.E ev sahibesi tarifdunyasi ' a gönderiyorum.

Malzemeler
yarım paket eritilmiş margarin
1 çay bardağı sıvıyağ
1 su bardağı yoğurt
1 su bardağı irmik
2 yumurta
1 paket kabartma tozu
alabildiği kadar un
1 su bardağı kavrulmuş bütün fındık
şerbeti için
4 su bardağı su
4 su bardağı toz şeker
2-3 damla limon suyu
Yapılışı
Tüm malzemeleri karıştırıp kulak memesi yumuşaklığında bir hamur hazırlayın. Ceviz büyüklüğünde parçalara ayırın. Merdane yardımıyla uzun olucak şekilde hafifçe açın. (elinizlede açabilirsiniz.) Bıçakla kenarlarından dörder çizik atın. Orta boşluğuna fındıkları dizin. Karşılıklı iki kenarlarını çapraz şeklinde örün. Yağlanmış fırın tepsisine dizin. Diğer hamurlarada aynı işlemi uygulayın. Kızgın fırında pembeleşinceye kadar pişirin. Sıcak tatlıya soğuk şerbeti dökün.

PERDE PİLAVI



Malzemeler
2 su bardağı pirinç
1 tavuk göğsü
2-3 yemek kaşığı kuş üzümü
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
yarım çay kaşığı tarçın
yarım çay bardağı sıvıyağ
1 çorba kaşığı dolmalık fıstık
hamuru için
1 yumurta
1 kahve fincanı yoğurt
1 kahve fincanı sıvıyağ
1 çay kaşığı tuz
alabildiği kadar un
Yapılışı
Tavuğu haşlayın. Pirinçleri 20 dakika sıcak suda bekletin. Sıvıyağda dolmalık fıstıkları pembeleşinceye kadar kavurun. Pirinçleri ekleyip kavurmaya devam edin. Sıcak suda beklettiğiniz kuş üzümlerini katın. Tuzunu ve baharatlarını katın. 3 su bardağı sıcak tavuk suyu ekleyip pilavı pişirin. Pişen pilava tiftiklediğiniz tavuk göğüslerini ekleyin. Hamuru için tüm malzemeleri karıştırıp yoğurun. Unlayarak mantı hamuru inceliğinde açın. Yağlanmış kek kalıbına yerleştirin. Pilavı içerisine dökün. Hamurun kenarından sarkanlarını üzerine kapatın. Kızgın fırında kızarana kadar pişirin.

12 Mayıs 2009 Salı

YÜZLÜ EKMEKCİKLER



Malzemeler
3 dilim tost ekmeği
6 dilim kaşar peyniri
1 tatlı kaşığı tereyağ
10 dilim sucuk
Yapılışı
Tost ekmeklerinin üzerine tereyağ sürün. İkişer dilim kaşar peyniri yerleştirin. Sucuklardan ağız, göz ve burun yapın. Sıcak fırında kaşarlar eriyinceye kadar pişirin.

RENKLİ BÖREK



Malzemeler
5 adet yufka
2 adet havuç
2 adet patates
yarım kangal sucuk
1 adet soğan
1 çay bardağı beyaz peynir
1/4 demet dereotu
tuz
karabiber
pulbiber
sosu için
1 yumurta
1 su bardağı yoğurt
yarım su bardağı sıvıyağ
Yapılışı
Patates ve havucu ayrı ayrı haşlayıp çatalla ezin. Tuz ve baharatlarını katın. Bir yemek kaşığı sıvıyağda yemeklik doğranmış soğanları kavurun. Küp küp doğranmış sucuğu ekleyin bir iki kez daha çevirin. Dereotunu ince ince kıyıp peynire katın. Bir yufkayı tezgaha serin üzerine sos malzemesinden gezdirin. Sucuklu harcı geniş kenarına yayıp rulo şeklinde sarın. Havuca, peynire, patatese de aynı işlemleri uygulayın. Kalan son yufkayı tezgaha serin. Sos gezdirin. Sarılmış ruloları diğer yufkanın üzerine yerleştirin. Sıkıca sarın. İki parmak enliliğinde parçalar kesin. Yağlanmış fırın tepsisine dizin. Kızgın fırında kızarana kadar pişirin.

4 Mayıs 2009 Pazartesi

ÜÇ RENKLİ SALATA



Malzemeler
6 adet patates
2 adet havuç
yarım demet maydanoz
yarım demet dereotu
200 gr pancar turşusu
tuz
limon suyu
sıvıyağ
süslemek için
mayonez
pulbiber
Yapılışı
Patates ve havucu haşlayın. Patatesi ezip püre haline getirin. Üçe bölün. Birine haşlanmış havuçları. Birine rendelenmiş pancar turşusunu. Bir diğerinede ince kıyılmış dereotu ve maydanozu katın. Limon suyu, tuz ve sıvıyağla tatlandırın. Bir kaseyi streç filmle kaplayın. Pancarlı patatesi yayın. Üzerine maydanozlu ve dereotlu patatesi yayın. En üzerinede havuçlu patatesi yayın. Üzerini streç filmle kapatın. Buzdolabında dinlendirin. Servis tabağına ters çevirin.Mayonez ve pulbiberle süsleyin.

DALYAN KÖFTE



Malzemeler
yarım kilo kıyma
3 dilim bayat ekmek içi
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı pulbiber
1 çay kaşığı kekik
yarım demet ince kıyılmış maydanoz
içi için
1 su bardağı garnitür
2 tane haşlanmış yumurta
üzeri için
1 yumurta akı
Yapılışı
Köfte için bütün malzemeleri karıştırıp iyice yoğurun. Streç film üzerine kıymalı harcı koyup elinizle yayın. Ortasına haşlanmış yumurta ve garnitürü koyun. Streç film yardımıyla köfteyi rulo şeklinde sarın. Buzdolabında 15-20 dakika dinlendirin. Üzerine yumurta akı sürün. Kızgın fırında köfteyi pişirin.

3 Mayıs 2009 Pazar

NOKUL



 Tarifimi 41.P.D.Ç.E ev sahibesi yemekelisleri 'ne gönderiyorum.

Malzemeler
500 gr un
yarım paket yaşmaya
yarım çay bardağı sıvıyağ
1 tatlı kaşığı şeker
1 çay kaşığı tuz
alabildiği kadar ılık süt
içi için
1 su bardağı iri kıyılmış fındık
1 su bardağı kuru üzüm
yarım su bardağı sıvıyağ
1 su bardağı tozşeker
üzeri için
1 yumurta sarısı
Yapılışı
Hamuru için tüm malzemeleri karıştırıp kulak memesi yumuşaklığında bir hamur hazırlayın. 20 dakika bekletin. Hamuru dörde bölün. Oklava yardımıyla açabildiğiniz kadar ince açın. Üzerine sıvıyağ,tozşeker, fındık ve üzüm serpin.




Rulo şeklinde sarın. İki parmak enliliğinde parçalara kesin. Yağlanmış fırın tepsisine dizin. Kalan diğer hamurlarada aynı işlemi uygulayın. Üzerine yumurta sarısı sürün. 10-15 dakika bekletin. Kızgın fırında üzeri kızarana kadar pişirin.

ZEBRA KEK



Malzemeler
4 adet yumurta
2 su bardağı toz şeker
1 su bardağı süt
1 su bardağı sıvıyağ
2 yemek kaşığı kakao
3 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
Yapılışı
Tozşekeri yumurtayla birlikte çırpın. Sırasıyla sıvıyağ ve sütü katıp çırpmaya devam edin. Unu, kabartma tozu ve vanilyayı katıp karıştırın. Kek hamurunu ikiye bölün. Yarısına kakaoyu katıp karıştırın. Yağlanmış bir tepsiye ortasından başlayarak bir kepçe beyaz bir kepçe kakaolu hamur olacak şekilde ortasına dökün.

Malzeme bitinceye kadar bu işleme devam edin. Kürdan yardımıyla çizik atın.


Önceden ısıtılmış fırında kızarana kadar keki pişirin.