1 Eylül 2008 Pazartesi

TULUMBA TATLISI



Tulumba tatlısını biz tulumba kalıbında yaptık. Kalıbı Eminönünde bulabilirsiniz. Sıkma torbasındada şekil alıyor, fakat bu kadar muntazam şekiller çıkmaz. Tulumba tatlısının şerbetinin muhakkak soğuk olması gerekir. İki kişi yaparsanız daha kolay oluyor, biri kalıptan sıkarken, diğeri bıçakla hamuru kopartıp yağa atar.

Malzemeler
100 gr margarin
4 yumurta
Bir buçuk su bardağı su
1 su bardağı un
1 kahve fincanı buğday nişastası
1 kahve fincanı irmik
1 yemek kaşığı şeker
1 tutam tuz
kızartmak için sıvıyağ
Şerbeti
4 su bardağı şeker
4 su bardağı su
yarım limon suyu
Yapılışı
Şerbeti hazırla ve beklet. Bir tencereye su,margarin,tuz ve şekeri koyup kaynatın. Kaynayınca un,irmik ve nişasta karışımını dökün. Orta ateşte hamur kendini toparlayıncaya kadar 10 dakika pişirin. Ateşten alıp soğumaya bırakın.Soğuyunca 4 yumurtayı teker teker kırıp hamurun yumurtayı çekmesini sağlayın. Gerekirse 1 yumurta daha ekleyin. Hamuru tulumba kalıbına veya sıkma torbasına doldurun. Soğuk yağda kızartın. Yağın mutlaka soğuk olması lazım yoksa kıtır kıtır olmaz. Kızaran hamurları yağlarını süzüp, ılık tatlıyı soğuk şerbete atın. Şerbette en fazla 5-10 dakika bekletin. Daha fazla bekletirseniz tatlılar yumuşuyor.



13 yorum:

  1. canım akşam yaklaştıkça açlığım artıyor......

    ve senin tatlın çok tatlı görünüyor....daha çok acıktırıyor....

    ellerine sağlık..nefis görünüyor...

    YanıtlaSil
  2. Biz burda daha oruc acmadik türkiyeden bir saat sonra aciyoruz tatliyi görünce tatli krizim tuttu cok güzel olmustulumba tatlisi ellerinize saglik.
    hayirli ramazanlar

    YanıtlaSil
  3. Hayirli huzurlu Ramazanlar temennim ile ellerinize saglik.......
    Sevgilerimle....

    YanıtlaSil
  4. Öncelikle ziyaretiniz ve yorumunuz için çok teşkr ederim Profilinizden anladığım kadarıyla yeni blogcusunuz aramıza hoşgeldiniz..tulumba tatısına bayıldım ellerinize sağlık..hayırlı ramazanlar kocaman sevgiler..

    YanıtlaSil
  5. Eşim çok sever,bu tarif harika..Ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  6. tulumba tatlısı çok güzel görünüyor hazırlardan bir farkı yok en kısa sürede deneyeceğim ellerine sağlık hayırlı ramazanlar

    YanıtlaSil
  7. süper görünüyorlar,ellerinize sağlık...

    YanıtlaSil
  8. Cok sahane olmuslar, ellerinize saglik. Hayirli ramazanlar.

    YanıtlaSil
  9. Tulumba tatlısı harika görünüyor aynı pastanedekiler gibi..
    çok denememe rahmen bir türlü tarifini tutturamamıştım ama sizin tarifnizi mutlaka denicem eminim bu sefer olacak çok güzel görünüyor çünkü..ellerinize sağlık..sevgiler...

    Didem
    mutfaktakiyasam.blogcu.com

    YanıtlaSil
  10. Iyi gunler tulumba tarifiniz digerlerinden farkli olarak irmik ve nisasta daha yogun olup un 1 su bardak'ta kalmis.
    Lutfen yanitlarsaniz cok sevinirim, kac gun kitirligini koruyor ve yumusamiyor.
    Yurtdisinda yasadigim icin, burda bulunmuyor galiba yada ben bilmiyorum, tulumba makinesinin uc kisminin fotografini cekerseniz cok sevinirim.

    YanıtlaSil
  11. Benze, hazır satılan tulumba tatlısı gıbı uzun sure kıtırlıgını korumuyor, cabuk tüketmen lazım, cabuk yumusuyor, malzeme lıstesı tamdır. Makınanın altında bır delık var ıcıne yuvarlak ıcı tırtıklı bır demır aparatı var. Su an makına Istanbuldakı evımde oldugu ıcın fotografını cekemıyorum, ama pastanın uzerıne kremsantı sıktıgın duy varya onun gıbı ucu tırtıklı bır ucun olsa yeter, posete koyup ucunada onu takabırsın.

    YanıtlaSil
  12. Soğuk yağda kızartmak nedemek

    YanıtlaSil
  13. Yağ ocakta kızmamış oluyor. Ocağın altını yakın yağ ısınırken hamuru aynı anda tenceredeki yağın içine atın. Tencereye yeterince tulumba attınız ve olunca tencereden aldınız, yağ o sırada sıcak oluyor, işte yağın altını kapatın yağı soğutun ve tekrar soğuduktan sonra ocağın altını yakın az önce anlattığım işlemi tekrar yapmaya başlayın. Soğuk yağdan anlatmak istediğim bu.
    Tulumba kalıbının fotoğrafını da koydum bu arada.

    YanıtlaSil