24 Aralık 2010 Cuma

KURABİYE EVİ 2011



Uzun zamandır yapmak istediğim kurabiye evini en sonunda yaptım. İlk önce kartona yapıcağım evin, duvarlar ve çatısi için şablon hazırladım. Evi yaparken şablonları hamurun üzerine koydum ve çok kolay evin şekli çıktı. Evin yüksekliği 23 cm, çatı boyutu 14x19 cm, yan duvarlar 12x17 cm, ön ve arka duvar 12x20 cm boyutundaydı. Zaten royal ile boş olan aralık kalan yerlere sıkıp evi çok kolay yapıştırdım. Evi yapıştırırken sorun yaşarım yapışmaz tutmaz diye çok korktum ama, hiç sorun yaşamadım. Royal icing ile çok kolay yapışıyor, aslında glazür de diyoruz, yumurta akı ve pudra şekerini çırpınca kurabiye evini çok kolay yapıştırabilirsiniz. Kurabiye evini oturtmak için büyük bir kurabiye tabanı pişirdim, kurabiye evini bu tabana oturttum. Hatta bu kurabiye tabanının kenarına hamurla uzun şeritler yaptım ki evin duvarları ona dayansın kolay yapışsın diye. Çatının iç kısımlarına da uzun hamur şeritleri yaptım, evin duvarına çatı kolay otursun diye. Evi yapıştırırken kırarım korkusuyla hamur biraz kabarsın istedim ve 2 çay kaşığı karbonat koydum. Siz 1 çay kaşığıda koyabilirsiniz. Kurabiye alt tabanı yapmayacaksanız 250 gr margarin kullanmanız yeterli oluyor. Kurabiye evini ben 3 günde tamamladım, evin duvarlarının ve çatısının yapışmasını bekledim. En son süslemelerimi yaptım.

Malzemeler
350 gr yumuşak margarin
2 tane yumurta
1,5 su bardağı pudra şekeri
1 su bardağı buğday nişastası
1 tatlı kaşığı tarçın
2 çay kaşığı karbonat
alabildiği kadar un
royal icing (glazür)
3 yumurta akı (oda sıcaklığında)
3 su bardağı pudra şekeri
süs için
bonibon
şekerleme
çakıl taşı
hindistan cevizi
Yapılışı
Oda sıcaklığında yumuşamış margarine pudra şekerini ilave edin elinizle iyice yoğurun. Un hariç diğer malzemeleride ekleyip elinizle karıştırın. Unu azar azar ilave edip yoğurun. Kulak memesinden biraz daha sertçe bir hamur hazırlayın. Hamuru 7 parçaya bölüp streç filme sarın ve 1 gece buzdolabında bekletin. Ertesi gün her bir hamurun altına yağlı kağıt serin üzerine streç film koyup hamuru biraz unlayarak merdaneyle açın. Hazırlanan şablonu üzerine koyun ve bıçakla veya ruloyla hamuru kesip tepsiye koyun. Kalan hamurları tekrar açıp çam ağacı ve değişik kalıplarla şekiller çıkarabilirsiniz.



Önceden ısınmış fırında kurabiyelerin rengi dönene kadar pişirin. Royal için oda sıcaklığındaki 1 tane yumurta akını bir fiske tuzla çırpmaya başlayın. Pudra şekerini azar azar ilave edip çırpın. Katı ve akıcı bir kıvam alana kadar pudra şekeri ekleyip çırpmaya devam edin. Sıkma torbasına veya yağlı kağıttan huni yapıp royali ona doldurun. Soğuyan kurabiye tabanına evin duvarlarını royal ile birlikte yapıştırın. Tutması için bardakla destek yapın ve 1 gece böyle bekletin. Ertesi gün kalan 2 tane yumurta akını pudra şekeriyle tekrar çırpın. Evin çatısını yapıştırın. Ben 1 gece daha böyle beklettim ki çatı kolay yapışıp kurusun diye. Daha sonra isteğiniz gibi şekerlemelerle, renkli glazürlerle süsleyin.

20 Aralık 2010 Pazartesi

ÖDÜL 9




















Sevgili arkadaşım,
turuncutatlar
bana bu güzel ödülü laik görmüş.
Beni çok mutlu etti. Kendisine çok teşekkür ederim. Bende bu ödülü beni ziyaret eden ve benim ziyaret ettiğim bütün arkadaşlarıma yolluyorum.

MİM 26

Sevgili arkadaşım, lezzetgunlugum beni mimlemiş. Kendisine çok teşekkür ederim. Hemen bu güzel mimi cevaplıyorum.
- 2010 yılında mutlu olduğunuz şey nedir?
Hayatımda kötü birşeyler olmaması ben mutlu etti.
- 2010 yılı sizin için nasıl bir yıl oldu?
Çok sessiz, huzurlu ve mutlu bir yıl oldu.
- 2010'da yapmak isteyip yaptıkların, yapamadıkların nelerdir?
Pek bir isteğim olmadığı için yaptım veya yapamadım diye bir durumum olmadı.
- 2011'e nasıl girmek istersin?
Ailemle girmek isterim.

19 Aralık 2010 Pazar

DAMLA ÇİKOLATALI ÇAM BİSKÜVİLERİ



Malzemeler
2,5 su bardağı un
yarım çay kaşığı kabartma tozu
bir tutam tuz
1 su bardağı esmer şeker
yarım su bardağı toz şeker
125 gr tereyağ
2 tane yumurta
2 çay kaşığı vanilya
1 yemek kaşığı kakao
1 çay bardağı damla çikolata
ayrıca
1 paket bitter çikolata
hindistan cevizi
Yapılışı
Un, kabartma tozu, kakao ve tuzu bir kaba alıp karıştırın. Esmer şeker, toz şeker ve tereyağını br kaba alıp mikserle çırpın. Yumurtaları ve vanilyayı ekleyip çırpmaya devam edin. Unlu karışımı ve damla çikolatayı ilave edip yoğurun. Un miktarını kendinize göre ayarlayın. Hamuru streç filme sarıp buzdolabında yarım saat dinlendirin. Hamuru merdane yardımıyla yarım santim inceliğinde açın. Çam ağacı şeklindeki bir kalıpla şekil çıkarın. Yağlanmış fırın tepsisine dizin. Önceden ısınmış fırında pişirin. Soğuyan kurabiyeleri benmari usulü erimiş çikolataya ve hindistan cevizine batırın.

16 Aralık 2010 Perşembe

SARIYER BÖREĞİ



Malzemeler
5 su bardağı un
yeteri kadar su
125 gr tereyağ
125 gr margarin
bir tutam tuz
içi için
500 gr dana kıyma
2 çorba kaşığı sıvıyağ
1 kahve fincanı dolmalık fıstık
4 tane soğan
1 kahve fincanı kuş üzümü
1 tatlı kaşığı toz şeker
tuz
yenibahar
tarçın
Yapılışı
Hamur için unu bir kaba alıp tuzu ekleyin. Yumuşak bir hamur elde edene kadar su ilave edip yoğurun. Üzerini nemli bir bezle örtüp, 15 dakika dinlendirin. Hamuru dikdörtgen şeklinde ince açın. Tereyağı ve margarini eritip karıştırın. Açtığınız hamurların üzerine yağ sürün. Kenarları üst üste gelecek şekilde bohça biçiminde katlayıp, buzdolabında 15-20 dakika dinlendirin. Bu işlemi 4 kere tekrarlayın. Daha sonra açtığınız dikdörgen hamuru enlemesine dörde bölün. Elinizi tereyağına batırıp, hamurlardan birinin uzun tarafını olabildiğince uzatıp, inceltin. Diğer hamur parçalarını da aynı şekilde hazırlayın. İç harcı için dolmalık fıstığı sıvıyağda hafif pembeleşene kadar kavurun. Kıyılmış soğan ve dana kıymayı ilave edip, 1-2 dakika daha kavurun. Kuş üzümü, toz şeker, tuz, yenibahar ve tarçın ilave edip karıştırın ve soğumaya bırakın. Soğuyan harcı dörde ayırın, ve açtığınız hamurların uzun kenarlarına paylaştırın. İç harçlı yufkayı rulo şeklinde sarın. İstediğiniz gibi şekil verin. Diğer hamurlarada aynı işlemi uygulayın. Yağlanmış tepsiye dizin. Yumurta sarısı sürün. Önceden ısınmış fırında pişirin.

TIRTIL KURABİYE



Malzemeler
8 çorba kaşığı margarin
1 su bardağı pudra şekeri
3 su bardağı un
3 tane yumurta
1 paket vanilya
1 tüp dr oetker limon aroması
ayrıca
1 paket bitter çikolata
hindistan cevizi
fındık
antep fıstığı
marmelat
Yapılışı
Margarin ve pudra şekerini mikserle kabarıncaya kadar çırpın. Limon aromasını ekleyin. Yumurtaları teker teker kırıp çırpmaya devam edin. Un ve vanilyayı ekleyip yoğurun. Gerekirse un ilave edin. Karışımı sıkma torbasına koyup tırtıl şeklinde uç takın. Yağlanmış fırın tepsisine sıkın. Önceden ısınmış fırında fazla pembeleştirmeden pişirin. Kurabiyeler soğuyunca arasına marmelat sürüp iki taneyi birbirine yapıştırın. Bitteri benmari usulü eritin. Kurabiyelerin ucunu bittere batırıp hindistan cevizi, fındık ve antep fıstığına batırın.

14 Aralık 2010 Salı

CEVİZLİ ÇÖREK



Malzemeler
2 adet ekmek hamuru
100 gr yumuşamış margarin
1 çorba kasesi ceviz
1 çay bardağı toz şeker
1 yumurta sarısı
Yapılışı
Ekmek hamurunu margarinle yoğurup 1 saat dinlendirin. Cevizi elinizle kırıp toz şekerle karıştırın. Hamurdan büyük bir parça koparıp elinizle açın, iç malzemeden serpip rulo şeklinde sarın. Yağlanmış tepsiye yerleştirin. Diğer malzemeyede aynı işlemi uygulayın. Üzerine yumurta sarsı sürüp önceden ısınmış fırında pişirin.

9 Aralık 2010 Perşembe

HURMALI KURABİYE



Tarifimi kurabiye etkinliğine ev sahipliği yapacak olan arkadaşım Hasret 'e gönderiyorum.

Malzemeler
1 paket yumuşak margarin
yarım su bardağı mısır nişastası
1 su bardağı pudra şekeri
1 paket vanilya
yarım paket kabartma tozu
alabildiği kadar un
1 kase çekirdeği çıkarılmış hurma
Yapılışı
Oda sıcaklığında yumuşamış margarine diğer malzemeleride ekleyip karıştırın. Unu ilave edip kulak memesi yumuşaklığında bir hamur hazırlayın. Çekirdekleri çıkarılmış hurmaları bıçakla ufak doğrayın. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alıp içine hurma koyup yuvarlayın. Kömbe kalıbına koyup şekil verebilirsiniz. Yağlanmış tepsiye dizin. Önceden ısınmış fırında pişirin.

KUŞ YUVASI BÖREĞİ



Malzemeler
3 adet yufka
1 su bardağı yoğurt
1 çay bardağı sıvıyağ
2 tane yumurta (birinin sarısı üzeri için)
6 adet sosis
1 çorba kasesi kaşar peyniri
Yapılışı
Yufkaları 4'e bölün. Yumurta, yoğurt ve sıvıyağı karıştırın. Sos malzemesinden sürüp sigara böreği sarar gibi sarın. Ucuna geldiğinizde rulo yapın yuva şekli verin. Yağlanmış fırın tepsisine dizin. Sosisi doğrayıp kaşar peyniriyle karıştırın. İçlerini doldurun. Yumurta sarısı sürün. Önceden ısınmış fırında pişirin.

7 Aralık 2010 Salı

BASTON KURABİYE



Malzemeler
150 gr yumuşak tereyağ
1 tane yumurta
1 su bardağı pudra şekeri
1 tüp dr oetker limon aroması
1 çay kaşığı vanilya
un
kakao
Yapılışı
Oda sıcaklığında yumuşamış tereyağa pudra şekerini ekleyip elinizle karıştırın. Yumurta, limon aroması, vanilya ve unu ilave edip kulak memesi yumuşaklığında bir hamur hazırlayın. Hamuru ikiye bölün birine 1 veya 2 yemek kaşığı kakao katıp tekrar yoğurun. Streç filme sarıp yarım saat buzdolabında dinlendirin. Her iki hamurdanda ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp elinizle uzatın. İki hamuru yan yana koyup elinizle burun ve şemsiye şekli verin. Yağlanmış tepsiye dizin. Önceden ısınmış fırında pişirin.

5 Aralık 2010 Pazar

PORTAKAL ÇANAĞINDA PATATESLİ TON BALIKLI SALATA



Malzemeler
3-4 tane portakal
1 kutu mısır konservesi
1 kutu ton balığı
3-4 tane salatalık turşusu
2-3 adet patates
1 çay bardağı haşlanmış bezelye
2 diş sarımsak
1-2 yemek kaşığı yoğurt
mayonez
tuz
Yapılışı
Portakalın alt tabanını biraz kesin tabağa kolay oturması için. Tepesinide genişçe kesip içini çıkarın. Patatesin kabuklarını soyup küp küp doğrayıp haşlayın. Soğuyan patatese diğer malzemeleride katıp karıştırın. Yoğurt ve mayonez kıvamını kendinize göre ayarlayın. Portakal çanaklarına doldurup servis yapın.

AYVA MARMELATI



Malzemeler
1 kilo ayva
1,5 kilo toz şeker
yarım limon
Yapılışı
Ayvanın kabuklarını soyup rendeleyin. Üzerini geçecek kadar su ekleyip yumuşayıncaya kadar kaynatın. Yumuşayan rendelenmiş ayvaları tel süzgeçten geçirin. Suyunu tencereye alın. Posasını bir kenarda bekletin. Suyuna toz şekeri ilave edip ağva kıvamı alana kadar kaynatın. Ağda kıvamı alan ayva suyuna ayırdığınız posasını geri katın. Yarım saat daha kaynatın. Eğer sulu marmelat isterseniz daha az kaynatın. Katı marmelat isterseniz daha çok kaynatın. Ocaktan almaya yakın limon suyunu ekleyin. 5 dakika daha kaynatın.

2 Aralık 2010 Perşembe

PORTAKALLI FIRIN SÜTLAÇ



Malzemeler
1 litre süt+1 kahve fincanı süt
1 çay bardağı pirinç
1 su bardağı su
250 gr toz şeker
1 çorba kaşığı pirinç unu
1 adet portakalın rendelenmiş kabuğu
1 çay bardağı portakal suyu
1 tane vanilya
Yapılışı
Pirinci bir tencerede 1 su bardağı su ile haşlayıp süzün. Süte pirinci katarak, ocağa koyun. Kaynayınca toz şekeri ilave edip, 5 dakika kadar karıştırarak kaynatın. Pirinç ununu, 1 kahve fincanı soğuk sütle ezip sütlaca katın. Portakal suyunu ve portakal kabuğunu ekleyip 5 dakika kaynatın. Ocaktan alınca 1 paket vanilya katın. Fırın kaselerine paylaştırın. Fırının ızgara ayarını kullanarak üzerini kızartın.

1 Aralık 2010 Çarşamba

LOKUMLU KURABİYE



Malzemeler
1 paket yumuşak margarin
1 tane yumurta
1 su bardağı mısır nişastası
1 su bardağı pudra şekeri
yarım paket kabartma tozu
1 tane vanilya
alabildiği kadar un
minik renkli lokumlar
Yapılışı
Oda ısısında yumuşamış margarin ve pudra şekerini elinizle yoğurun. Yumurta, nişasta, kabartma tozu ve vanilyayı ekleyip karıştırın. Un ekleyip kulak memesi yumuşaklığında bir hamur hazırlayın. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp elinizle açın. İçine bir tane lokum koyup kapatıp elinizle yuvarlayın. Yağlanmış tepsiye dizin. Önceden ısınmış fırında biraz pembeleşene kadar pişirin. Soğuyan kurabiyeleri glazürle süsleyebilirsiniz.