26 Eylül 2010 Pazar

KEDİ DİLLİ İRMİK TATLISI



Malzemeler
1 kilo süt
8 çorba kaşığı irmik
1 su bardağı toz şeker
1 paket meyve sosu
1 paket kedi dili bisküvi
3-4 tane şeftali
top beyaz ve pembe çikolata
1 çay kaşığı tarçın
2 yemek kaşığı dövülmüş ceviz
Yapılışı
Kedi dili bisküvilerini kelepçeli kalıba yerleştirin. Sütü, irmiği ve toz şekeri karıştırıp muhallebi kıvamında pişirin. Yarısını kelepçeli kalıba boşaltın. Arasına ceviz ve tarçın serpin. Kalan irmiği üzerine dökün. Soğuyan irmik tatlısının üzerine kabukları soyulmuş şeftali dilimlerini dizin. Meyve sosunu üzerindeki tarife göre hazırlayıp şeftalilerin üzerine gezdirin. Top beyaz ve pembe çikolata ile süsleyin. Buzdolabında 3-4 saat bekletin. Kelepçeli kalıptan çıkarıp servis tabağına alın.

23 Eylül 2010 Perşembe

MUHALLEBİLİ MÜRDÜM ERİK DİLİMLERİ



Malzemeler
10 tane mürdüm eriği
1,5 su bardağı su
4 çorba kaşığı toz şeker
3 tane nane yaprağı
4 adet yumurta sarısı
1 çorba kaşığı mısır nişastası
1 çay kaşığı toz jelatin
ayrıca
hindistan cevizi
Yapılışı
Mürdüm eriklerinin çekirdeklerini çıkarın. Blenderden geçirip püre haline getirin. 1 su bardağı su, toz şeker ve naneyi ekleyip ocağa koyun. Yumurtaları ayrı bir kapta çırpın. Nişasta ve yarım su bardağı suyu ekleyip karıştırın. Daha sonra mürdüm erikli karışıma ekleyip kaynatın. Ocaktan alıp ılınmaya bırakın. Jelatini yarım çay bardağı suyla açıp tencereye ekleyin. Ufak dikdörtgen bir borcama hindistan cevizi serpin. Mürdüm erikli karışımı dökün. Üzerini tekrar hindistan ceviziyle kaplayın. 1-2 saat dinlendirin. Dilimleyerek servis yapın.

22 Eylül 2010 Çarşamba

KUTU PASTA





Malzemeler
6 tane yumurta
4 kahve fincanı toz şeker
1 kahve fincanı su
1 kahve fincanı sıvıyağ
2 kahve fincanı mısır nişastası
4 kahve fincanı un
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
arası için
1 poşet kremşanti
1 su bardağı soğuk süt
vişne tanesi
üzeri için
1 poşet kakaolu kremşanti
1 su bardağı süt
toz antep fıstığı
1 paket bitter çikolata
1 paket beyaz çikolata
Yapılışı
6 tane yumurtayı toz şekerle birlikte kabarıncaya kadar çırpın. Diğer malzemeleride ekleyip karıştırın. Yağlanmış tepsiye döküp pandispanyayı pişirin. Soğuyan keki ikiye bölün. Kremşantiyi sütle çırpıp üzerini süslemek için biraz ayırın. Pandispanyanın arasına kremşantiyi sürün, çekirdekleri çıkarılmış vişneyi serpin. Diğer pandispanya tabanını üzerine kapatın. Üzeri için kremşantiyi sütle çırpıp pastanın üzerini kaplayın. Ayırdığınız krem şantiyi pastanın üzerine kutular olacak şekilde pasta şırıngasıyla sıkıp süs yapın. Bitter çikolatayı ve beyaz çikolayı bıçakla çentin. Pastanın üzerindeki kutulara antep fıstığı, çenttiğiniz bitter ve beyaz çikolata serpin.

ANNE VE CİVCİV YUMURTALAR



2 tane yumurta haşlayın. Yumurtanın birini ikiye kesin. Göz olarak çörek otu koyun. Tabağa yumurtaları yerleştirin. Tabağın kenarına çeri domates ve nane koyun.
Çocuklar için değişik bir sunum.

MANTAR YUMURTALAR



Yumurtaları haşlayıp kabuklarını soyun. Yumurtanın her iki ucundan çok az kesin. Tabağa maydanoz koyun. Yumurtaları tabağa oturtun. Domatesten kapak yapın. Kesdiğiniz yumurtanın beyazından alıp domateslerin üzerine koyun.

Çocuklar için değişik bir sunum olabilir.

21 Eylül 2010 Salı

PATLİCAN KÖZLEME (DONDURUCU İÇİN)


10 kilo iri patlicanı odun ateşinde közleyin. Kabuklarının kolay soyulucağını anlamak için patlicanlar közlenirken elinizle üzerine bastırın. Patlicanlar yumuşamışsa eliniz iyice batıyorsa olmuş demektir. Közlediğiniz patlicanları tepsiye koyun. Tepsiyi bir poşete geçirin. Sıcaklığını korusun diye. Patlicanların sıcaklığı fazla gitmeden hemen kabuklarını elinizle soyun. Tepe kısmını bıçakla kesin. Tahta üzerinde bıçakla ezin. Tepsiye koyun, çatalla tekrar üzerini ezin bütün kalmasın. Soğuduktan sonra istediğiniz miktarda poşetlere doldurup buzluğa kaldırın.


18 Eylül 2010 Cumartesi

DAMLA KURABİYE



Malzemeler
250 gr yumuşak tereyağ
1 su bardağı pudra şekeri
2 tane yumurta
3 yemek kaşığı dövülmüş ceviz
3 yemek kaşığı portakal şekerlemesi
1 tane kabartma tozu
1 tane vanilya
alabildiği kadar un
üzeri için
yumurta sarısı
antep fıstığı
Yapılışı
Tereyağ ve pudra şekerini bir kaba alıp elinizle karıştırın. Yumurta, ceviz ve portakal şekerlemesini ekleyin. Kabartma tozu, vanilya ve unu ilave edip kulak memesi yumuşaklığında bir hamur hazırlayın. Hamuru unlayarak streç film arasında merdaneyle açın. Damla kalıpla şekil çıkarın. Yağlanmış fırın tepsisine dizin. Üzerine yumurta sarısı sürüp toz antep fıstığı serpin. Önceden ısınmış fırında pişirin.

16 Eylül 2010 Perşembe

ARNAVUT TURŞUSU



 Malzemeler
3 kilo sivri biber
2-3 yemek kaşığı tuz
1 çay bardağı sirke
2 kafa sarımsak
sıvıyağ
Yapılışı
Sivribiberleri bütün olarak kızgın sıvıyağda kızartın. İlk önce süzgece alıp fazla yağını biraz süzdürün. Sarımsakların kabuklarını soyun. Büyük bir tencereye kızarmış biberleri, sarımsakları, sirkeyi ve tuzu koyun. 1 gece böyle bekletin. Ertesi gün kavanozlara doldurun. Kalan sirkeli suyu paylaştırıp ağzını sıkıca kapatın. 2-3 hafta içinde kullanabilirsiniz.


14 Eylül 2010 Salı

KARALAHANA ÇORBASI



Malzemeler
2 bağ kara lahana
2 su bardağı mısır unu
ceviz büyüklüğünde kuyruk yağı
2 çay kaşığı tuz
1 çorba kasesi barbunya
1 çorba kaşığı tereyağ
Yapılışı
Lahanayı ince ince doğrayıp kendi suyuyla haşlayın. Acı suyunu dök. Üzerine tekrar yeterince su ekleyip pişirin. Yumuşayınca barbunya ve kuyruk yağını ekleyin. Barbunya yumuşayana kadar pişirin. Tereyağını ve tuzunu ekleyin. Blenderde ezip mısır ununu ekleyin. Ocağa koyup tekrar 5-10 dakika kaynatın.

13 Eylül 2010 Pazartesi

İÇLİ BİBER TURŞUSU



Malzemeler
1 tane beyaz lahana
1 kilo havuç
1 kilo kırmızı biber
1 kilo yeşil biber
1 bağ kereviz
1 bağ maydanoz
3 kilo büyük dolmalık biber
yarım şişe sirke
1 su bardağı kaya tuzu
ayrıca
1 yemek kaşığı limon tuzu
1 çay bardağı tuz
1 yemek kaşığı şeker
Yapılışı
Sebzeleri ayıklayıp yıkayın. Genişçe bir kaba doğrayın. Kaya tuzunu ve sirkeyi karıştırıp üzerine dökün. 1 gece bekletin. Ertesi gün dolmalık biberlerin içini çıkarın sebzeleri içine doldurun. Dolmalık biberlerin ağzını biberlerle kapatın. Bidona veya kavanoza dolmalık biberleri dik dizin. Kalan suyu üzerine dökün. Bir kapta limon tuzu, tuz ve şekeri karıştırın üzerine yeteri miktarda su dökün. Bidonu bu suyla ağzına kadar doldurun. Serin ve güneş almayan bir yerde saklayın.
1-2 ay sonra yiyebilirsiniz.

DOMATES TURŞUSU



Malzemeler
2 kilo yeşil domates
1 tane limon
1 çay bardağı kaya tuzu
10-15 diş sarımsak
Yapılışı
Domatesi dörde bölün. Kavanoza veya plastik bidona doldurun. Yeteri miktarda suyla tuzu eritip bidona döküp ağzına kadar doldurun. Üzerine dilimlenmiş sarımsak ve dilimlenmiş limonu koyun. Ağzını sıkıca kapatın. Serin ve güneş görmeyen yerde saklayın. 1-2 ay sonra kullanabilirsiniz.

12 Eylül 2010 Pazar

BAMYA (DONDURUCU İÇİN)



İstediğiniz miktarda bamyayı alın. Tepesini honi şeklinde fazla derin olmucak şekilde kesin. Yıkayıp tencereye koyun. Üzerine 4-5 tane domatesi rendeleyin veya küp doğrayın. Yarım limon sıkın. Kendi suyuyla hafif sararana kadar buharlatın. Soğuduktan sonra poşetleyin.

KÖZLENMİŞ KIRMIZI BİBER (DONDURUCU İÇİN)



5 kilo kırmızı salçalık biberi odun ateşinde közleyin. Kabuklarını soyup çekirdeklerini çıkarın. İstediğiniz şekilde poşetlere koyup derin dondurucuya kaldırın.

BARBUNYA (DONDURUCU İÇİN)



İstediğiniz miktarda barbunyayı alıp kabuklarından ayıklayın. Yıkayıp tencereye koyun. Üzerini örtecek kadar su koyun. Su kaynadıktan sonra 5 dakika daha kaynatın. Süzgece alıp süzdürün. Üzerine soğuk su gezdirin. Soğuduktan sonra poşetleyip derin dondurucuya kaldırın.

11 Eylül 2010 Cumartesi

TAVUKLU GÜVEÇ



Malzemeler
10 adet tavuk incik
4 tane patates
3 tane soğan
3 diş sarımsak
4 adet domates
5 adet sivri biber
4 adet patlican
2 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı pulbiber
1 çay kaşığı kekik
1 çay kaşığı tereyağ
1 çorba kaşığı salça
Yapılışı
Soğanları piyazlık doğrayın. Patatesi ve patlicanı yemeklik doğrayın. Sivri biberleri üçe bölün. Domateslerin kabuklarını soyup iri doğrayın. Sarımsakları üçe bölün. Güveçe sırasıyla soğanı, tavuğu, patatesi, patlicanı, biberi, sarımsağı ve tuzunu katın. En üstüne domatesleri dizin. Salçayı 1 bardak suda eritin. Güvecin üzerine dökün. Tereyağını üzerine yerleştirin. Odun ateşinde veya fırında sebzeler yumuşayıncaya kadar pişirin. Ocaktan aldıktan sonra baharatlarını serpin.

10 Eylül 2010 Cuma

ÇÖP ŞİŞTE PEYNİR DOMATES



Malzemeler
çeri domates
hellim peyniri
Yapılışı
Hellim peynirlerini küp doğrayın. Çöp şişe hellim ve çeri domates şeklinde dizin. Tost makinasında hellimler kızarana kadar tutun. Sıcak servis yapın.

7 Eylül 2010 Salı

SÜTAŞ BAYRAMLIK TATLILAR


 


Bu sabah kargoyla Sütaş tatlım geldi. Bana çok sürpriz oldu. İçinden çok güzel Sütaş pudingler çıktı. Çikolatalı puding, sütlü çikolatalı puding, muzlu puding ve çilekli puding. Sütaş Tatlımmm 'ları afiyetle yiyicez.
Sütaşa çok teşekkür ederim.

DONDURMALI KARA ORMAN PASTASI



Malzemeler
1 tane hazır pasta keki
1 kilo dondurma
1 su bardağı damla çikolata
1 su bardağı çekirdekleri çıkarılmış vişne
1 çay bardağı antep fıstığı
1 su bardağı süt
1 poşet krem şanti
Yapılışı
Dondurmayı hafif yumuşatın. İçerisine çikolatayı, vişneyi ve antepfıstığını koyup karıştırın. Streç film serdiğiniz kelepçeli kalıba kekin yarısını yerleştirin. Dondurmalı harcı döküp kalan keki yerleştirin. Streç film ile kapatıp bir gece buzlukta bekletin. Kremşantiyi sütle çırpıp pastayı süsleyin. 3-4 saat daha buzlukta bekletin.

4 Eylül 2010 Cumartesi

SEBZE ÇORBASI

 



Malzemeler
1 su bardağı mercimek
yarım fincan pirinç
1 tane havuç
1 tane patates
1 tane kereviz
3-4 sap maydanoz
2-3 tane taze nane
3-4 sap ıspanak
2 tane pırasa
1 tane soğan
tuz
yarım çay bardağı sıvıyağ
Yapılışı
Havuç, patates, kereviz, pırasa ve soğanı 2-3 parçaya bölün. Bütün sebzeleri tencereye koyun. Üzerine gelene kadar su doldurun. Sebzeler iyice yumuşayana kadar pişirin. Tuzunu ekleyin. Blenderden geçirip tekrar ocağa koyun, suyunu çorbanın katılığına göre ayarlayıp bir taşım daha kaynatın.

3 Eylül 2010 Cuma

PASTIRMALI KAŞARLI MİLFÖY



Malzemeler
8 tane milföy
çemensiz pastırma
kaşar peyniri
1 tane yumurta sarısı
Yapılışı
Pastırmayı ve kaşar peynirini ufak doğrayın. Yumuşayan bir tane milföyün ortasına pastırmalı harçtan koyun. İkinci milföyü üzerine kapatın. Köşeleri elinizle biraz bastırın. Ortasını bıçakla artı şeklinde kesin. Kesdiğiniz yerleri uçlara doğru geri katlayın. Milföyün ortası açık kalsın. Yağlanmış tepsiye dizin. Diğer milföylerede aynı işlemi uygulayın. Üzerine yumurta sarısı sürün. Önceden ısınmış fırında pişirin.

2 Eylül 2010 Perşembe

PATLİCANLI PİLAV



Malzemeler
2 su bardağı pirinç
1 çay kaşığı tuz
1 çorba kaşığı tereyağ
1 çorba kaşığı sıvıyağ
3 su bardağı sıcak su
ayrıca
3 adet patlican
300 gr kuşbaşı dana eti
1 tane soğan
1 tane domates
2 tane sivri biber
1 çorba kaşığı sıvıyağ
tuz
karabiber
kızartmak için
sıvıyağ
Yapılışı
Pirinci sıcak tuzlu suda bekletin. Eti 1 çorba kaşığı sıvıyağda soteleyin. Yumuşayan ete sırasıyla soğanı, biberi ve domatesi katın. Ocaktan almaya yakın tuzu ve karabiberi katın. Patlicanı alacalı soyup halka halka doğrayıp tuzlu suda bekletin. Suyunu süzüp kızartın. Pilavı pişirin. Bir kaba önce kızarmış patlicanları ardından et soteyi en son pilavı döküp hafifçe bastırın. Ters çevirip servis yapın.

1 Eylül 2010 Çarşamba

CEVİZLİ KIRMIZI BİBER SALATASI



Malzemeler
4 tane salçalık kırmızı biber
zeytinyağ
limon suyu
tuz
ceviz içi
Yapılışı
Kırmızı biberleri közleyip kabuklarını soyun. Şeritlerler halinde doğrayın. Servis tabağına alın. Limon suyu, zeytinyağ ve tuzu bir bardakta karıştırın. Biberlerin üzerine gezdirin. Cevizleri serpin.