31 Ağustos 2012 Cuma

FIRINDA SOSİSLİ PATATES (TAZE NANE 4 YAŞINDA)

 
 
TAZE NANE  4 YAŞINDA.
Blogu açalı bugün tam 4 yıl oldu. TAZENANE'yi ziyaret eden herkese çok teşekkür etmek istiyorum. İnşallah bundan sonra da sizlerle birlikte sağlıkla, nice yıllarda, güzel tariflerle blogumun devam etmesi dileğiyle.
 
 
Malzemeler
7-8 tane sosis
4-5 tane patates
1 tane domates
2 tane yeşil sivri biber
1 çorba kasesi rende kaşar peyniri
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı kırmızı toz biber
1 çay kaşığı karabiber
kızartmak için
sıvıyağ
Yapılışı
Patatesleri küp doğrayıp kızartın. Sosisleri halka halka kesip 1 yemek kaşığı sıvıyağda 1-2 dakika soteleyin. Küp doğranmış domates ve biberi katıp biraz pişirin. Tuzu ve baharatlarını katıp ocaktan alın. Borcama patatesleri ve sosisli karışımı yayın. Kaşar peyniri rendesini üzerine serpin. Kaşarlar eriyip biraz kızarınca fırından alın.
 

28 Ağustos 2012 Salı

EKŞİLİ NOHUTLU KÖFTE

 
 
 
Malzemeler
köftesi için
500 gr kıyma
2 tane soğan
2 tane yumurta
tuz
alabildiği kadar un
kızartmak için
sıvıyağ
ayrıca
1 çorba kasesi haşlanmış nohut
1 yemek kaşığı salça
tuz
nane
2 çorba kaşığı sıvıyağ
1 limonun suyu
1 yumurta sarısı
Yapılışı
Soğanları rendeleyin diğer malzemeleri ekleyip kulak memesi yumuşaklığında yoğurun. Şekil verip bol kızgın yağda kızartın. Salçayı sıvıyağda kavurun üzerine 2 litre kadar sıcak su ekleyip kaynatın. Kaynayan salçalı suya tuzu, naneyi, nohutu ve köfteleri katıp pişirin. Ayrı bir yerde limon suyu ile yumurta sarısını çırpın. Yemeğin suyundan 1-2 kaşık ekleyip ılıştırın. Yemeğe ekleyip 1-2 taşım pişirin.
 

18 Ağustos 2012 Cumartesi

BÜLBÜL YUVASI





Malzemeler
1 çay bardağı yoğurt
1 çay bardağı sıvıyağ
1 çay bardağı su
2 yumurta sarısı
1 tutam tuz
1 yemek kaşığı sirke
alabildiği kadar un
ayrıca
250 gr tereyağ
1 çorba kasesi ceviz
1 çorba kasesi nişasta
1 çay bardağı antep fıstığı
şerbeti için
4 su bardağı su
4 su bardağı toz şeker
1/2 damla limon suyu
Yapılışı
Şerbeti kaynatıp soğutun. Hamur için tüm malzemeleri karıştırıp kulak memesi yumuşaklığında yoğurun. Ceviz büyüklüğünde bezelere ayırıp 1 saat dinlendirin. Bezeleri nişastaya bulayıp açabildiğinizce ince açıp dörde bölün. Ceviz serpip sigara böreği sarar gibi sarıp kendi ekseninde döndürüp yuva şekli verin. Tepsiye dizin. Tüm malzemelere aynı işlemi uygulayın. Üzerine kızdırılmış tereyağ gezdirip sıcak fırında pişirin. Sıcak tatlıya soğuk şerbeti dökün. Şerbeti çeken tatlıları antep fıstığıyla süsleyin.

KROKANLI DAMLA SAKIZLI MUHALLEBİ




Malzemeler
1 litre süt
2 yemek kaşığı mısır nişastası
1 yemek kaşığı un
1 su bardağı toz şeker
1-2 adet damla sakızı
1 paket vanilya
ayrıca
1 su bardağı bütün fındık
1/2 su bardağı toz şeker
Yapılışı
Toz şekeri teflon tavada karamelize olana kadar eritin. Fındığı ekleyip ocağın altını kapatın. Folyoya döküp donmasını bekleyin. Doman krokanın üzerine merdane ile bastırıp kırıntı haline getirin. Muhallebi için tüm malzemeleri karıştırıp pişirin. Ocaktan aldıktan sonra vanilyayı ekleyip mikserle 10 dakika çırpın. Kaselere boşaltın. Soğuyan muhallebinin üzerine krokanı gezdirin.

14 Ağustos 2012 Salı

BARBUNYA SALATASI




Malzemeler
2 su bardağı haşlanmış barbunya
2 tane domates
4 tane kornişon turşu
1/2 demet dereotu
tuz
limon suyu
sıvıyağ
Yapılışı
Dereotunu ince ince kıyın. Domatesi ve turşuyu doğrayın. Tüm malzemeleri karıştırıp servis tabağına alın.

9 Ağustos 2012 Perşembe

ARPALI TAS KEBABI




Malzemeler
2 su bardağı arpa şehriye
2 yemek kaşığı tereyağ
2 yemek kaşığı sıvıyağ
500 gr kuşbaşı kuzu eti
2 tane soğan
2 tane domates
4 tane sivribiber
tuz
karabiber
kekik
4,5 su bardağı sıcak su
Yapılışı
Sıvıyağda etleri kavurun. Suyunu salıp çeken ete yemeklik doğranmış soğanı ekleyip pişirin. Küp küp doğranmış domatesi, biberi, tuzu ve baharatını katıp pişirin. Arpa şehriyeyi 2 çorba kaşığı tereyağda kavurun. Et sote ile kavurduğunuz arpa şehriyeyi karıştırıp fırın kabına boşaltın. Üzerine sıcak suyu gezdirin. Sıcak fırında arpa şehriye yumuşayıncaya kadar pişirin.

 

8 Ağustos 2012 Çarşamba

PATLİCAN SALATASI




Malzemeler
5 tane patlican
3-4 yemek kaşığı yoğurt
2 diş sarımsak
tuz
ayrıca
kornişon turşu
mısır
dereotu
havuç
zeytin
Yapılışı
Patlicanları közleyip kabuklarını soyun. Çatalla iyice ezin. Diğer malzemeleri ekleyip karıştırın. Servis tabağına alıp üzerini süsleyip servis yapın. 

6 Ağustos 2012 Pazartesi

KAYISI SOSLU İRMİK TATLISI




Malzemeler
1 kilo süt
7 çorba kaşığı irmik
1 su bardağı toz şeker
kayısı sos için
1 çay bardağı toz şeker
1-1,5 yemek kaşığı mısır nişastası
yarım kg kayısı
Yapılışı
Yumuşak kayısıların çekirdeklerini çıkarıp blendırda püre haline getirin. Toz şekeri katın. Nişastayı yarım kahve fincanı suyla ezin. Kayısıların içerisine katın. Katılaşıncaya kadar ocakta pişirin. Kayısı sosu fazla sulu olmasın biraz katı olursa kalıptan çıkınca güzel görünür. Kayısı sosunu borcama yada porsiyonluk kaplara paylaştırın. Sütü, irmiği, toz şekeri muhallebi kıvamında pişirin kaynamaya başladığında ocağın altını kısıp 2-3 dakika daha kaynatın. Soğuyan kayısı sosunun üzerine dökün. Buzdolabında bekletin. Servis yapacağınız zaman kalıplardan çıkarın.

4 Ağustos 2012 Cumartesi

BULGURLU PATLİCANLI KÖFTE







Malzemeler
köftesi için
3 çay bardağı yarma
1 çay kaşığı tuz
alabildiği kadar su
ayrıca
4 tane patlican
2 yemek kaşığı sıvıyağ
1 yemek kaşığı biber salçası
1 yemek kaşığı domates salçası
2 tane soğan
2 tane sivri biber
2 tane domates
tuz
Yapılışı
Yarmaya tuz ve su ekleyip yoğurun. Küçük toplar yapın. Patlicanları alacalı soyup tuzlu suda bekletin. Soğanları yemeklik doğrayıp sıvıyağda soteleyin. Küp küp doğranmış domates ve biberleri ekleyip kavurun. Salçaları ve tuzu ekleyip 1-2 dakika daha kavurun. 1 litre kadar sıcak su ekleyip kaynatın. Kaynayan suya köfteleri ekleyip 15 dakika pişirin. Kaynayan köfteli suya patlicanları ekleyin. Patlicanlar yumuşayıncaya kadar pişirin.

2 Ağustos 2012 Perşembe

LİMONLU ŞEKERPARE





Malzemeler
250 gr margarin (yumuşatılmış)
1 su bardağı irmik
1 su bardağı pudra şekeri
3 tane yumrta (birinin sarısı üzeri için)
1 su bardağı sıvıyağ
1 limonun suyu
1 limon kabuğu rendesi
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
alabildiği kadar un
ayrıca
bütün fındık
şerbeti için
6 su bardağı su
5 su bardağı toz şeker
1-2 damla limon suyu
Yapılışı
Tüm malzemeleri karıştırıp yoğurun. Şekil verip yağlanmış tepsiye dizin. Üzerine yumurta sarısı sürüp ortasına bütün fındık batırın. Sıcak fırında pişirin. Sıcak tatlıya soğuk şerbeti dökün.