30 Kasım 2009 Pazartesi

RENKLİ YUMURTALAR



Malzemeler
4 tane yumurta
tuz
renkli gıda boyası
Yapılışı
Yumurtaları kaba alın tuz ekleyip haşlayın. 4 tane kaseye su koyun. Her kaseye çok az gıda boyasından atıp karıştırın. 4 renk gıda boyalı su elde edin. Haşlanan yumurtalara hafifçe çay kaşığı ile vurarak çatlatın ama kabuklarını soymayın. Her kaseye bir tane yumurta atın. 7-8 dakika bekletin. Sudan alıp yumurtaların kabuklarını soyun. Bu şekilde yumurtalar elde edersiniz.

YUMURTALI PATLİCAN



Malzemeler
3-4 adet patlican
1 su bardağı un
1 çay kaşığı tuz
1 tane yumurta
yarım şişe maden suyu
kızartmak için
sıvıyağ
Yapılışı
Patlicanları alacalı soyup uzunlamasına dilimleyin. Un, yumurta ve tuzu karıştırın. Maden suyunu ekleyip gerekirse su katın. Bulamaç hazırlayın. Patlicanları bulamaça bulayıp kızgın sıvıyağda kızartın.

29 Kasım 2009 Pazar

KREMALI ISPANAK ÇORBASI

 



Malzemeler
1 bağ ıspanak
yarım kutu krema
1 çorba kaşığı un
1 çorba kaşığı sıvıyağ
tuz
karabiber
Yapılışı
Ispanakları haşlayıp blenderdan geçirin. Sıvıyağda unu kavurun. Ispanak püresini ekleyin. Gerektiği kadar su katıp kaynatın. Tuzunu ve karabiberini katın. Ocaktan almaya yakın kremayı ekleyin. Kaselere aldıktan sonra kalan kremayla üzerini süsleyin.

PATATES KÖFTESİ



Malzemeler
5 adet patates
1 çorba kasesi beyaz peynir
1 adet soğan
1 çorba kaşığı irmik
tuz
karabiber
pulbiber
bulamak için
1 çorba kasesi un
3 tane yumurta
kızartmak için
sıvıyağ
Yapılışı
Patatesleri haşlayıp ezin, soğanı rendeleyin, peyniri ufalayın. Baharatını, tuzunu ve irmiği katıp yoğurun. Ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayın köfte şekli verin. Önce una sonra yumurtaya bulayın. Kızgın sıvıyağda arkalı önlü kızartın.

28 Kasım 2009 Cumartesi

LAZ BÖREĞİ



 Malzemeler
2 tane yumurta
1 çay bardağı sıvıyağ
1 çay bardağı yoğurt
yarım paket kabartma tozu
kreması için
1 kilo süt
5 yemek kaşığı un
1,5 su bardağı toz şeker
1 paket vanilya
50 gr margarin
ayrıca
100 gr tereyağ
pudra şekeri
nişasta
Yapılışı
Muhallebiyi pişirip soğutun. Hamur için bütün malzemeleri karıştırıp yoğurun, 40 beze yapın. Bezeleri birer birer nişastayla çay tabağı büyüklüğünde açın. 10 taneyi birden açıp tepsiye alın. Üzerine tereyağ gezdirip ikinci katı koyun. Muhallebiyi dökün. Tekrar 10 taneyi birden açıp üzerine koyup tereyağla yağlayın. Dördüncü katıda koyup bol tereyağ dökün. Dilimleyip fırında pişirin. Soğuduktan sonra üzerine pudra şekeri serpin. İsteğe göre şerbetleyipte tüketebilirsiniz.

ELMALI TURTA



Malzemeler
150 gr eritilmiş margarin
1 kahve fincanı su
1 kahve fincanı sıvıyağ
1 çay bardağı yoğurt
yarım limon suyu
alabildiği kadar un
içi için
3 tane elma
1 çay kaşığı tarçın
1 su bardağı toz şeker
1 çay bardağı fındık içi
üzeri için
pudra şekeri
Yapılışı
Tüm malzemeleri karıştırıp kulak memesi yumuşaklığında bir hamur hazırlayın. İçi için elmayı rendeleyin toz şekeride ekleyip pişirin, diğer malzemeleride ekleyip karıştırın. Hamuru 15 dakika dinlendirin. Hamuru dörde bölün. Bir hamuru alıp unlayarak inceltin ve sekize bölün. İç malzemesinden koyup rulo sarın, yağlanmış fırın tepsisine dizin. Diğer hamurlarada aynı işlemi uygulayın. Orta hararetli fırında pembeleşinceye kadar pişirin. Üzerine pudra şekeri serpin.

27 Kasım 2009 Cuma

BURMA BAKLAVA



Malzemeler
2 tane yumurta
1 su bardağı sıvıyağ
1 su bardağı yoğurt
1 yemek kaşığı sirke
1 çay kaşığı tuz
alabildiği kadar un
içi için
2 çorba kasesi ceviz
şerbeti için
5 su bardağı toz şeker
6 su bardağı su
1 yemek kaşığı limon suyu
ayrıca
buğday nişastası
200 gr margarin
200 gr tereyağ
Yapılışı
Bütün malzemeleri karıştırıp kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yoğurun. Cevizden daha küçük bezeler yapın. Her bezeyi nişastayla servis tabağı büyüklüğünde açın. İç malzemeden koyun. Oklavaya sarın iki elinizle hamuru büzün kesip tepsiye dizin. Malzeme bitene kadar bu işleme devam edin. Margarin ve tereyağını eritip üzerine gezdirin. Isıtılmış fırında pişirin. Soğuk tatlıya sıcak şerbeti dökün.
 

YUFKALI TİRİT



Malzemeler
1 tane tavuk
5 adet yufka ekmeği
2 çorba kaşığı tereyağ
1 çay bardağı iri kıyılmış ceviz
tuz
Yapılışı
Tavuğu tuzlu suda haşlayıp tiftikleyin. Yufka ekmeğini rulo sarın, 2 parmak enliliğinde kesin. Tavuk suyuna batırıp servis tabağına dizin. Üzerine ceviz ve tiftiklenmiş tavuktan serpin. Yufka ekmeklerini tavuk suyuna batırıp üzerine tekrar dizin. Bu işleme malzeme bitinceye kadar devam edin. Üzerine kızdırılmış tereyağ dökün.

26 Kasım 2009 Perşembe

TEPSİ MANTISI



Malzemeler
2 tane yumurta
1,5 çay kaşığı tuz
2 kase un
aldığı kadar su
içi için
yarım kilo kıyma
2 tane soğan
tuz
karabiber
ayrıca
1 çorba kasesi sarımsaklı yoğurt
1,5 yemek kaşığı salça
2-2,5 kase su
pulbiber
Yapılışı
Unu bir kaba alın, üzerine tuz, yumurta ve suyu koyup kulak memesinden biraz daha sertçe bir hamur yoğurun. Hamuru 2 bezeye bölüp 10 dakika dinlendirin. Bezeyi bıçak sırtı kalınlığında açın. Dikdörtgen şeklinde kesin. İçi için soğanları rendeleyip süzgeçte bekletin. Kıyma, soğan, tuz ve karabiberi karıştırın. Kestiğiniz hamurların ortasına koyun. Dört tarafından toplayarak iç malzemesi gözükecek şekilde karşılıklı iki kenarı yapıştırın. Tepsiye dizin. Diğer bezeyede aynı işlemi uygulayın. Isıtılmış fırında hafif pembeleşene kadar pişirin. 2 kase suda salçayı eritip mantının üzerine dökün. Mantılar yumuşayıncaya kadar tekrar fırında pişirin. Servis tabağına alın üzerine sarmısaklı yoğurt ve pulbiber gezdirip servis yapın.

DAĞ ÇİLEĞİ MARMELATI



Malzemeler
3 kilo dağ çileği
1 kilo toz şeker
2 su bardağı su
Yapılışı
Dağ çileğini saplarından ayırıp yıkayın. 2 su bardağı suyla şekeri tencereye dökün. Ocakta 10 dakika kaynatın. İçerisine dağ çileklerini atın. Biraz katılaşana kadar kaynatın. Blenderden geçirin. Tekrar ocağa koyup 10 dakika daha kaynatın. Sıcakken kavanozlara koyun.



Dağ çileklerini ekim ayında ormandan kendimiz topladık. Marmelat olarak bizim evde çok tüketilir.