21 Şubat 2018 Çarşamba

VEDA ZAMANI VE SON TARİF HİNDİSTAN CEVİZLİ DOLGULU KEK




















Aslında yarı aktif, çeyrek aktif blogculuk derken ben bloga meğerse veda etmişim hem de içimde blog için gerçekleştiremediklerimle ve uhtelerimle. Ben sadece blogda takılırken meğersem sosyal medyada başka mecralarda yemek konusunda ne çok değişiklikler olmuş ve ben hiç görmemişim ve belki de çok gerilerde kalmışım. İş instagram ve youtube ile birlikte ticari boyut almış ben yine fark edememişim.
Tazenane Münevver olarak son yazım ve son tarifim de çok sevdiğim kek tarifi olsun istedim.
Facebook ve twitter hesaplarımı kullanmıyorum. İnstagram da tazenane blogumdaki tarifleri ve tabi ki fotoğraflarını güzel bulduğum eski tariflerimi   (tazenanemunevver) sayfasında paylaşıyorum.Yeni tarif eklemiyorum, sadece eski tariflerimi paylaşıyorum.
Tazenane'ye veda zamanı geldi. Kardeşim Fatoş'a çok teşekkür ederim. Tazenane'ye yolu düşen ve geçen herkese sonsuz teşekkür ederim.
Hayata damga vurmak iz bırakmak gibi bir niyetim yok, hiç de olmadı. Ben her şeyi izlemeye gelmişim bu hayata. Hep kıyıda hep köşede.

Hoşçakal Tazanane.
instagram: tazenanemunevver

HİNDİSTAN CEVİZLİ DOLGULU KEK

Malzemeler
3 tane yumurta
100 gr tereyağ (eritilmiş)
1 su bardağı toz şeker
1 su bardağı süt
1 tane kabartma tozu
1 tane vanilya
2-2,5 su bardağı un
2 yemek kaşığı kakao

içi için
2 su bardağı hindistan cevizi
1 yumurta akı
1 su bardağı pudra şekeri

Yapılışı
Hindistan cevizli harcı hazırlamak için,  hindistan cevizi, yumurta akı ve pudra şekerini karıştırıp yoğurun. Gerekirse biraz daha hindistan cevizi veya yumurta akı ekleyin ki, hindistancevizi toplarını rahat yuvarlayabilirsiniz.
Yumurtayla toz şekeri köpürüp kabarıncaya kadar çırpın. Diğer malzemeleri de ekleyip tahta kaşıkla karıştırın. Gerekirse un ilavesinde bulunun. Kek harcının yarısını yağlanmış kalıba dökün. Üzerine hindistan cevizinden yaptığınız topları koyun ve kalan kek harcını da üzerine dökün. Önceden biraz ılınmış fırında keki pişirin. Soğuyan kekin üzerini istediğiniz gibi süsleyin.



31 Ağustos 2016 Çarşamba

KAĞIT BARDAKTA KEK (TAZENANE 8 YAŞINDA)


Uzun uzun yazmak istiyorum bugün. Tazenane'yi ziyaret edenler için. 
Tarifin tarihi 31 Ağustos 2016 SAAT: 09:00 otomatik olarak ayarlandı. Ama ben 30 ağustosta 3 aylık aradan sonra bilgisayarın başına oturdum. Yarın saat 09:00'a kadar yazmayı başarırım diye düşünüyorum. 

TAZENANE sonunda 8 yaşına girdi. İlk blog heyecanımızı hatırlıyorum. Hep ne yapsak, bloga ne eklesek, hangi tarifi denesek, nasıl tabak alsak, etamine hangi modeli kanaviçe olarak işlesem, gibi daha birçok şeyi düşünüp dururduk. Zaten bunları saymakla bitiremem. Son 3 yılın 2 yılı mutlaka tarif eklemek gerek, son 1 yılı ise zorla tarif eklemeye çalışır halde gördüm kendimi. Her yıl hadi Münevver biraz daha aktif ol, diye kendimle uğraşsam da bunu malesef başaramadım. 8 yıl içinde 1198 tane tarif yayınlamış TAZENANE. Bazı eski veya fotoğraflarını beğenmediğim tarifleri zaman içinde yeniledim. Ama halen fotoğrafını yenilemek istediğim, hatta tarifin yapılışını değiştirdiğim ama bloga ekleyemediğim tariflerim var. Bunların notunu aldım, ama neden bir türlü yenileyemedim bilmiyorum. Hiç bir zaman çok kötü yorumlar almadım, yayından kaldırmak zorunda kaldığım 5 yorumu geçmemiştir. Herkese teşekkür ederim Bu arada Instagram'daki acımasız eleştirileri görünce çok şaşırıyorum, bunu da belirtmek istedim. Blog da aktif olmadığım gibi facebook ve twıtter hesaplarımda da aktif değilim.( Laf aramızda akıllı telefonla, sosyal ağlarda özgür takılıyorum artık. ) Genelde Tazenane'de hiç kişisel yazı yazmadım, sadece tarif yayınlamak istedim. Bunun için hep eleştiri aldım. Hiç bir etkinliğe, çağrıldığım yerlere malesef gidemedim. Blog başlıklarını kanaviçeyle ben işledim. Fotoğraflardaki örtülerin kanaviçelerini de hep ben işledim. Her zaman evdeki ve eldeki malzemelerle tarifler yapmaya çalıştık. Fotoğrafları süsleyip çekmeyi tercih etmedim, Bir örtü üzerindeki sade tabağı tercih ettim. Aslında daha neler yazabilirim bilmiyorum. Aklıma başka bir şey gelmiyor. İlk uzun yazım oldu sanırım. 8 yıldır sadece tarif ekliyorum. Hiç bir zaman beklentim olmadı. 
Bu kesinlikle veda yazısı değil, yarı aktif blog'culuktan çeyrek aktif blog'culuğa geçiyorum.
Her zaman güzel tarifler yapan, blogun gerçek kahramanı kız kardeşim Fatoş'a teşekkür ederim.
Tazenane'ye yolu düşen herkese teşekkür ederim. 


Malzemeler
4 tane yumurta
1,5 su bardağı toz şeker
1 su bardağı yoğurt
yarım su bardağı süt
1 su bardağı sıvıyağ
yarım su bardağı tahin
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
5-6 tane kayısı
1 çay bardağı üzüm
1 çay bardağı damla çikolata
2-3 damla limon suyu
1 su bardağı nişasta
2 su bardağı un
ayrıca
1 bardak süt
1 poşet kakaolu kremşanti
Yapılışı
Kuru üzüm ve kayısıyı bıçakla ufak parçalar halinde doğrayıp içine damla çikolatayı da ilave edip unlayıp karıştırın. Yumurta ve toz şekeri, rengi beyazlaşıp hacmi kabarıncaya kadar 10 dakika kadar çırpın. Yoğurt, süt, sıvıyağ ve tahini ilave edip 1-2 saniye daha çırpın. Un, nişasta (mısır veya buğday nişastası fark etmez), kabartma tozu ve vanilyayı eleyip, yumurtalı karışıma ekleyip tahta kaşıkla karıştırın, limon suyunuda ilave edip tekrar karıştırın. Kek harcına en son üzümlü, kayısılı karışımı ekleyip karıştırın. (Kek harcınız katı olursa biraz süt ilave edin.) Kağıt bardakları yağlamanıza gerek yok. Harcı kağıt bardakların yarısını çok az geçecek kadar doldurun. Kek harcından istediğiniz miktarda ayırıp içine kakao ve biraz süt katıp karıştırın. Kağıt bardaklara biraz beyazlı harçtan, birazda kakaolu harçtan koyup, kağıt bardakları bu şekilde de doldurabilirsiniz. Kağıt bardakları tepsiye dizin. Önceden hafif ılınmış fırında pişirin. Soğuyan kekleri çırpılmış kremşantiyle süsleyebilirsiniz. 

20 Mayıs 2016 Cuma

KUPTA AHUDUDULU TİRAMİSU



Malzemeler
1 paket kedidili bisküvi 
2 yemek kaşığı granül kahve
1 su bardağı su
1 yemek kaşığı toz şeker
1 çorba kasesi ahududu
kreması için
4 su bardağı süt
1 su bardağı toz şeker
2 tane yumurta sarısı
2 yemek kaşığı krema
1 yemek kaşığı un
1 yemek kaşığı mısır nisaştası
1 paket vanilya
250 gr mascarpone peynir
üzeri için 
kakao
Yapılışı
Kreması için mascarpone peyniri hariç tüm malzemeleri karıştırıp krema kıvamında pişirin. Soğuyan kremanın içine mascarpone peynirini katıp mikserle çırpın. Bir bardak suyu ısıtın. İçine kahve ve toz şekeri katın ve bir taşım daha kaynatıp ocaktan alıp ılıtın. Kedi dili bisküvilerini ikiye bölüp kahveli suyla ıslatın. Kupların dibine birer yemek kaşığı krema koyup üzerlerine kedi dili bisküvi ve ahududu dizin. Kupların büyüklüğüne göre, tekrar krema, kahveyle ıslatılmış kedidili bisküvi ve ahududu dizebilirsiniz. Soğuyan kupların en üstüne kakao serpip, ahududu koyun. Buzdolabında soğutup istediğiniz zaman servis yapın. 

Not: Malzeme listesinde 1 paket kedidili bisküvi yazdım. Krema harcı yettiği kadar kedi dili bisküvilerini kullanabilirsiniz. Kalan kedi dili bisküvilerini ben zaten yedim. 

10 Mayıs 2016 Salı

KIYMALI VE HAVUÇLU VOLOVAN



Malzemeler
8 tane milföy hamuru
200 gr kıyma
1 tane soğan
1 tane havuç
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
ayrıca
1 tane yumurta
Yapılışı
Milföyler biraz yumuşayınca yuvarlak bir kalıpla şekiller çıkaralım. 4 tane yuvarlak milföyü yağlı kağıt serilmiş tepsiye yerleştirin. Diğer 4 tane milföy hamurunun ortalarını daha küçük kalıp kullanarak çıkartın. Tepsideki milföy hamurlarının üzerine yumurta akı sürün. Diğer milföyleri üzerlerine kapatın. Orta kısımları kabarmasın diye çatalla bastırıp delikler açın. Üstteki milföylerin üzerlerine de yumurta sarısı sürüp, önceden ısınmış fırında üzerleri kızarana kadar pişirin. Soğanı ince doğrayıp sıvıyağında pembeleşene kadar kavurun. İçine kıymayı ilave edin, kıymanın rengi biraz dönünce rendelenmiş havucu  ilave edin. Kısık ateşte suyunu salıp çekene kadar pişirin. Ocaktan almaya yakın tuzunu ve karabiberini ilave edip karıştırın. Pişen milföylerin ortalarına kıymalı ve havuçlu harçtan koyun. Sıcak olarak servis yapın. 

4 Mayıs 2016 Çarşamba

SUSAMLI VE FINDIKLI TOPKEK



Malzemeler
3 tane yumurta
1 su bardağı toz şeker
yarım su bardağı sıvıyağ
2 yemek kaşığı tereyağ
2 yemek kaşığı tahin
1 su bardağı süt
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
2-2,5 su bardağı un
2 yemek kaşığı kakao
ayrıca
1 çay bardağı susam
1 çay bardağı ince çekilmiş, kavrulmuş fındık
Yapılışı
Yumurta ve toz şekeri kabarıncaya kadar rengi beyaz olana kadar iyice çırpın. Sıvıyağ, tereyağ, tahin ve sütü ekleyip 1-2 saniye mikserle karıştırın. 2 su bardağı un, kabartma tozu ve vanilyayı ekleyip karıştırın. Gerekirse un ilavesinde bulunabilirsiniz. Hamuru ikiye bölün. Hamurun birine 2 yemek kaşığı kakao ve 1 yemek kaşığı süt ekleyip karıştırın. Silikon kalıpların içine muffin kağıtlarından koyun. Kakaolu harçtan ve beyaz harçtan koyun. İsterseniz hem kakaolu, hemde beyaz harçtan karışık koyun. Top keklerin üzerlerine susam ve fındık serpin. Önceden ısınmış fırında pişirin. 

Not: Ben keklere çok fazla un koymam. Boza kıvamından bile çok daha yumuşak bir hamur yaparım. Kek harçlarım cıvık olur. Fazla unun kekleri daha sert yaptığını düşünürüm. Keke az un konulursa kekin daha yumuşak ve lezzetli olduğunu düşünenlerdenim.

15 Nisan 2016 Cuma

KÜNCÜLÜ AKIT



Malzemeler
2 su bardağı susam
yarım su bardağı pekmez
1 su bardağı tuzsuz yer fıstığı
1 çay bardağı toz şeker
Yapılışı
Susamı tavada rengi dönene kadar kavurun. Yer fıstığını ekleyip 1-2 dakika daha karıştırın. Yarım su bardağı pekmezi ekleyip iyice karıştırın. Toz şekerini de ekleyip tavayı ocaktan alın ve toz şekerin erimesi için iyice karıştırın. Susamlı karışımı streç film serilmiş tepsiye döküp iyice bastırın ve dilimleyin. Buzdolabında 2-3 saat bekletip servis yapın. 

8 Nisan 2016 Cuma

PANELİ HELLİM KIZARTMASI



Malzemeler
1 paket pane harcı
7-8 dilim hellim peyniri
1 tane yumurta
1 yemek kaşığı tereyağ
Yapılışı
Yumurtayı ve pane harcını ayrı olarak kaselere alın. Peynirleri önce yumurtaya sonra pane harcına bulayıp bekletin. Tavaya 1 yemek kaşığı tereyağını koyup eritin, biraz kızmaya başlayınca peynirleri dizip arkalı, önlü kızartın. 

21 Mart 2016 Pazartesi

TARÇINLI FINDIK KURABİYE



Malzemeler
250 gr tereyağ
1 su bardağı pudra şekeri
2 tane yumurta
1,5 su bardağı dövülmüş kavrulmuş fındık
1 paket vanilya
aldığı kadar un
1 çay kaşığı tarçın
üzeri için
2 yemek kaşığı pudra şekeri
1 tatlı kaşığı tarçın
Yapılışı
Oda ısısında yumuşamış tereyağ ve pudra şekerini elinizle yoğurun. Fındık, yumurta, vanilya, tarçın ve azar azar un ilave edip ele yapışmayan yumuşak bir hamur yoğurun. Hamuru 15 dakika dinlendirin. Hamurdan fındık büyüklüğünde parçalar koparıp yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizin. Önceden ısınmış fırında hafif pembeleşene kadar pişirin, fırından biraz beyaz olarak alınacak. Pudra şekeri ve tarçını karıştırın. Soğuyan kurabiyelerin üzerine pudra şekerli tarçın karışımını süzgeçle eleyerek serpin.

13 Mart 2016 Pazar

DEREOTLU ÇATAL KURABİYELER



Malzemeler
200 gr tereyağ
1 çay bardağı süt
1 çay bardağı sıvıyağ
1 paket kabartma tozu
1 yemek kaşığı pudra şekeri
1 tatlı kaşığı mahlep
1 çay kaşığı tuz
2 tane yumurta 
alabildiği kadar un
yarım demet dereotu
üzeri için
1 tane yumurta sarısı
1 çay kaşığı pekmez
çörek otu
Yapılışı
Süt, sıvıyağ, pudra şekeri, tuz, yumurta ve mahlebi bir kapta karıştırın. Oda ısısında yumuşamış tereyağını ilave edip iyice yoğurun. Un, ince kıyılmış dereotu ve kabartma tozunu ilave edip yoğurmaya devam edin. Ele yapışmayan bir hamur hazırlayın. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp elinizle yuvarlayın. 3 tane rulo yapıp uçlarını birleştirin. Yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizin. Üzerlerine yumurta sarısı sürüp çörek otu serpin. Önceden ısınmış fırında pişirin.

5 Mart 2016 Cumartesi

ÜÇ RENKLİ KEK



Malzemeler
4 tane yumurta
1,5 su bardağı toz şeker
100 gr eritilmiş tereyağ
yarım su bardağı sıvıyağ
1 su bardağı süt
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
2,5-3 su bardağı un
ayrıca
1 limon kabuğu rendesi
ıspanaklı harç için
yarım su bardağı ıspanak püresi
1 yemek kaşığı un
kakaolu harç için
1,5 yemek kaşığı kakao
1 yemek kaşığı süt
Yapılışı
Ispanak püresi için yıkanmış 250-300 gr ıspanağı çok az suyla 7-8 dakika haşlayın. Elinizle suyunu sıkıp blendırda püre haline getirin. Yumurta ve toz şekeri kabarıncaya kadar çırpın. Süt, sıvayağ ve tereyağını ekleyip 1-2 dakika daha çırpın. Azar azar un, kabartma tozu ve vanilyayı ekleyip karıştırın. ( Tarifte belirtilen un miktarını eklerken az az ve kek hamuru akışkan olursa un, katı olursa biraz daha süt ekleyin.)  Hamuru 3 kaseye bölün. Birinci kase hamura kakao ve 1 yemek kaşığı süt ekleyip karıştırın. İkinci kase hamura ıspanak püresi ve un ekleyip karıştırın. Üçüncü kase beyaz hamura limon kabuğu rendesi ekleyip karıştırın. Üç renk hamur elde etmiş olacaksınız. Yağlanmış kek kalıbına hamurları ıspanaklı, kakaolu ve beyaz hamur olarak dökün. Önceden ısınmış fırında pişirin.