30 Eylül 2014 Salı

DOMATES SULU BÖREK

 
 
 
Malzemeler
5 tane yufka
150 gr kıyma
3 tane havuç
3 tane soğan
tuz-karabiber
3 tane yumurta (sarının biri üzeri için)
1 su bardağından bir parmak eksik sıvıyağ
1 şişe maden suyu
2 su bardağı domates suyu
Yapılışı
Soğanı yemeklik doğrayıp iki yemek kaşığı sıvıyağında pembeleşene kadar kavurun. Rendelenmiş havucu ve kıymayı ilave edin. Tuzunu ve karabiberini ilave edip harcı pişirin. Bir kapta yumurta, sıvıyağ, maden suyu ve domates suyunu karıştırın. Yufkanın birini tepsiye yayın. Diğer iki yufkayı harca batırıp tepsiye döşeyin. Kıymalı harcı yayın. Diğer iki yufkayıda harca batırıp tepsiye döşeyin. Kalan sosu böreğin üzerine dökün. Üzerine yumurta sarısı sürüp çörekotu serpin. Böreği yarım saat dinlendirip önceden ısınmış fırında pişirin.

28 Eylül 2014 Pazar

KREM KARAMEL

 
 
 
Malzemeler
1 su bardağı toz şeker
7 tane yumurta
1 paket vanilya
1 litre süt
karamel için
3-4 yemek kaşığı toz şeker
Yapılışı
Toz şekeri yumurta ve vanilya ile birlikte iyice çırpın. Önceden ısıtılmış sütü azar azar akıtarak karışıma ilave edin. Karamel için toz şekeri tavada orta ateşte karamelize olana kadar karıştırmadan pişirin. Karameli kapların içine paylaştırın. Üzerine sütlü karışımı paylaştırın. İçi sıcak su dolu bir fırın tepsisine karamelleri dizin. 175 derece fırında kızarana kadar pişirin. Fırından çıkardıktan sonra soğumaya bırakın, oda ısısına geldiğinde buzdolabına koyun. Buzdolabında 5-6 saat bekletip servis yapın.
 

25 Eylül 2014 Perşembe

PAZILI PEYNİRLİ ZEYTİNLİ POĞAÇA

 
 
 
Malzemeler
200 gr yumuşak tereyağ
1 çay bardağı sıvıyağ
1 çay bardağı süt
2 çay kaşığı tuz
2 tane yumurta (sarının biri üzeri için)
1 tane kabartma tozu
alabildiği kadar un
için için
4-5 yaprak pazı yaprağı
1 çorba kasesi muratbey beyaz peynir
15-20 tane zeytin
üzeri için
1 çay bardağı galeta unu
Yapılışı
Oda ısısında yumuşamış tereyağ, sıvıyağ, yumurta ve sütü karıştırın. Un, tuz ve kabartma tozunu ekleyip ele biraz yapışan yumuşak bir hamur yoğurun. Hamuru 20 dakika dinlendirin. İçin için pazı yaprağını ince kıyın, zeytinlerin çekirdeklerini çıkarın ve peyniride katıp karıştırın. Hamurdan istediğiniz büyüklükte parçalar koparıp elinizle açın, iç harçtan koyup elinizle yuvarlayın. Yağlanmış tepsiye dizin. Üzerlerine yumurta sarısı sürüp galeta unu serpin. Önceden ısınmış fırında pişirin.

23 Eylül 2014 Salı

BENEKLİ RULO PASTA

 
 
 
Malzemeler
5 tane yumurta
1 su bardağı toz şeker
1 su bardağı un
2 yemek kaşığı kakao
için için
1 kutu pasta kreması
1 kutu krema
1 çay bardağı damla çikolata
yarım çay bardağı ahududu
Yapılışı
Yumurta ve toz şekeri mikserle kabarıncaya kadar çırpın. Elenmiş unu ekleyip terkar çırpın. Karışımdan krema torbasına 3-4 yemek kaşığı koyup yağlı kağıtla kaplanmış dikdörtgen fırın tepsisine yuvarlak benekler yapın. Kalan harca kakao ekleyip tekrar çırpın. Kakaolu karışımı tepsiye dökmeden önce, tepsiye sıkdığınız benekleri fırında 2 dakika tutun. Fırından alıp kakaolu kek karışımını tepsiye yayıp üzerini düzeltin. Önceden ısıtılmış fırında 10-12 dakika pişirin. Fırından alıp üzerine tekrar yağlı kağıt koyup, iki yağlı kağıt arasında keki rulo sarın. Üzerini bezle örtüp soğumasını bekleyin. Pasta kremasını kremayla çırpıp buzdolabında bekletin. Rulo kek soğuyunca yağlı kağıttan çıkarın. Kremaya damla çikolata ve ahududu katıp karıştırın. Rulo kekin üzerine kremayı yayıp terkar rulo sarın. Buzdolabında 1 gün bekletip servis yapın.
 
Not: Desenli bir rulo pasta yapacağınız zaman tepsiye sıktığınız beneği (veya başka bir şekli) fırında 2 dakika önceden tutarsanız, diğer kek harcını tepsideki beneğin üzerine döküp spatula ile yayarken alttaki benek şeklini hiç bozmamış oluyorsunuz.

 
 
 

21 Eylül 2014 Pazar

KUPTA LİMONLU İRMİK TATLISI

 
 
Malzemeler
2 su bardağı süt
1 çay kaşığı vanilya
2 yemek kaşığı toz şeker
1 yemek kaşığı limon suyu
2 yemek kaşığı irmik
yarım limon kabuğu rendesi
Yapılışı
Süt, vanilya ve tozşeri tencereye koyup karıştırın. Şeker eriyince limon suyunu ve irmiği ilave edin. Sürekli karıştırarak pişirmeye devam edin. Koyu bir kıvam aldığında limon kabuğunu ilave edip, bir iki taşım daha kaynatıp ocaktan alın. 2 tane kup bardağına pay edin ve buzdolabında soğutup servis yapın.

17 Eylül 2014 Çarşamba

3 2 1 POĞAÇA

 
 
 
Malzemeler
3 paket kabartma tozu
2 su bardağı yoğurt
1 su bardağı sıvıyağ
2 çay kaşığı tuz
aldığı kadar un
içi için
1 çorba kasesi muratbey beyaz peynir
üzeri için
1 yumurta sarısı
susam, çörekotu
Yapılışı
Bir kaba yoğurt ve sıvıyağını alıp karıştırın. Kabartma tozu, tuz ve aldığı kadar un ilave edip ele yapışmayan yumuşak bir hamur yoğurun. Hamuru yarım saat dinlendirin. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp elinizle açıp, beyaz peynir koyup kapatın. Elinizle yuvarlayıp oval şekil verip yağlanmış tepsiye dizin. Üzerine yumurta sarısı sürüp susam ve çörekotu serpin. Bıçakla çizik atın. Önceden ısınmış fırında pişirin.
 

7 Eylül 2014 Pazar

SOSİSLİ PATATESLİ RULO POĞAÇA

 
 
Malzemeler
1 su bardağından bir parmak eksik sıvıyağ
2,5 su bardağı ılık su
2 tane yumurta (birinin sarısı üzeri için)
1 yemek kaşığı toz şeker
1 çay kaşığı tuz
yarım paket yaşmaya
aldığı kadar un
içi için
5-6 tane sosis
2 tane patates (haşlanmış)
15-20 dal maydanoz
5-6 dal dereotu
1 tane kırmızı biber
50 gr lor peyniri
50 gr kaşar peyniri
ayrıca
150 gr tereyağ
Yapılışı
Hamur için mayayı ılık suda eritin, diğer malzemeleride ekleyip karıştırıp hamuru mayalanmaya bırakın. İç malzeme için sosisi halka doğrayın. Haşlanmış patatesi küçük küp şeklinde doğrayın. Maydanozu ve dereotunu ince kıyın. Kırmızı biberi ufak doğrayın. Bütün malzemeleri bir kapta karıştırın. Tereyağını eritin, buzdolabında biraz dondurun, kullanacağınız zaman buzdolabından çıkarıp karıştırın. Hamuru ikiye bölün. Merdaneyle biraz unlayarak hamuru büyükçe açın. Hamurun üzerine bolca tereyağ sürün. İç malzemeden yayıp rulo yapın. İki parmak kalınlığında kesin. Yağlanmış tepsiye dizin. İkinci hamurada aynı işlemi yapın. Üzerine yumurta sarısı sürün. Önceden ısınmış fırında pişirin.

5 Eylül 2014 Cuma

DOMATESLİ TART

 
 
Malzemeler
270 gr un
125 gr tereyağ (oda sıcaklığında)
90 ml su
tuz
dolgusu için
1 yemek kaşığı un
100 ml süt
1 tane çırpılmış yumurta
4 yemek kaşığı krema
100 gr beyaz peynir
100 gr muratbey sürmeli peynir
100 gr kaşar peyniri
üzeri için
çeri domates
50 gr badem
tazenane yaprağı
taze öğütülmüş karabiber
Yapılışı
Un, tuz ve tereyağını karıştırıp elinizle ufalayın. Hamura suyu ekleyip yoğurun ve streç filme sarıp yarım saat buzdolabında bekletin. Dolgusu için malzemenin hepsini karıştırın. Tart kalıbını yağlayıp unlandıktan sonra hamuru açıp içine yayın. Çatalla üzerine delikler açın, üzerine yağlı kağıt serin ve kuru bakliyatlardan ağırlık yerleştirin. 200 dereceye ayarlanmış fırında 8 dakika pişirin. Bakliyatları üzerinden alın. Peynir dolgusunu içine doldurup 220 derece fırında 10 dakika pişirip, domates dilimlerini üzerine dizin. Sıcak suda kabuklarını soyduğunuz bademleri dizin. Fırında kızarıncaya kadar pişirin. Nane yaprakları ve taze öğütülmüş karabiberle süsleyin.