17 Nisan 2010 Cumartesi

ÇİKOLATALI GLAZÜRLÜ PASTA



Kısa bir ara veriyorum. Tekrar geri dönücem.

Malzemeler
1 tane hazır kakaolu pandispanya
1 poşet çilekli kremşanti
1 çay bardağı süt
damla çikolata
80 gr bitter çikolata
1 su bardağı iri kıyılmış tuzsuz fıstık
dr oetker iki renkli glazür
antep fıstığı
Yapılışı
Kekin tabanını yarım çay bardağı şekerli limonlu suyla ıslatın. Kremşantiyi sütle çırpıp üzerine yayın. Damla çikolata serpin. Diğer kek tabanını üzerine kapatın. 80 gr bitter çikolatayı benmari usulü eritip pastanın kenarlarını kaplayıp iri kıyılmış tuzsuz fıstık serpin. İki rekli glazürü üzerindeki tarife göre hazırlayın. Pastanın üzerine dökün. Kenarlarından antep fıstığı geçin. 1 gece buzdolabında bekletin.

TOMBAK KURABİYE



Malzemeler
3 tane yumurta(sarının biri üzeri için)
150 gr eritilmiş margarin
1 su bardağı sıvıyağ
yarım limon suyu
2 çay kaşığı karbonat
2 su bardağı toz şeker
1 su bardağı yoğurt
1,5 çay bardağı dolmalık üzüm
1 su bardağı iri kıyılmış fındık
alabildiği kadar un
Yapılışı
Limon suyunun içine 2 çay kaşığı karbonatı atıp karıştırın. Fındık hariç, bütün malzemeleri bir kaba alıp baklava hamuru gibi yumuşak bir hamur yoğurun. Yoğurduğunuz hamura fındığı ekleyip tekrar yoğurun. Hamuru ikiye bölün. Biraz kalınca rulo yapıp iri iri ve verev şeklinde dilimleyin. Diğer hamurada aynı işlemi uygulayın. Yağlanmış tepsiye dizin. Üzerine yumurta sarısı sürün. Önceden ısınmış fırında pişirin.

16 Nisan 2010 Cuma

TUZLU HAMSİ


Malzemeler
1 çorba kasesi tuzlu hamsi
limon suyu
sıvıyağ
kıvırcık
haşlanmış patates
Yapılışı
1 gün suda bekletilmiş hamsinin kılçıklarını ayıklayın. Limon suyu ve sıvıyağ gezdirin. Haşlanmış patatesle servis yapın. Biz yerken mutlaka büyük bir tabak salatalık domatesde doğrarız.

Tuzlu Hamsinin Yapılışı


Malzemeler
5 kilo hamsi
kalın iri tuz
Yapılışı
Hamsileri ayıklayın, iyice yıkayın. Süzgece koyup 1 gece bekletin. Süzüldükten sonra mutlaka cam bir kavanoza bir kat hamsi bir kat tuz şeklinde dizin. Üzerine temiz bir bez koyup kavanozun kapağını kapatın. 1 ay sonra kullanabilirsiniz.
Kışın yapıp yaz aylarında kullanabilirsiniz.
İsterseniz tuzlu hamsiyi bir gece suda beklettikten sonra kapaklı bir tasa koyup biraz su ilave edip bir taşım kaynatıp süzdürüp bu şekildede yiyebilirsiniz.
Karadeniz yöresinde tuzlu hamsi çok sık yapılır.

SUCUKLU BİBER KAVURMASI

 



Malzemeler
1 kangal sucuk
2 tane yeşil dolmalık biber
2 tane kırmızı biber
sıvıyağ
Yapılışı
Sıvıyağı kızdırıp biberleri kavurun. Dilimlenmiş sucukları katıp biraz daha kavurun. Servis tabağına alın.

15 Nisan 2010 Perşembe

ÇİKOLATALI KELEBEK PASTA



Malzemeler
3 tane yumurta
2 kahve fincanı un
2 kahve fincanı toz şeker
yarım kahve fincanı mısır nişastası
2 yemek kaşığı sıvıyağ
yarım kahve fincanı sıcak su
yarım paket kabartma tozu
1 paket vanilya
kreması için
3 su bardağı süt
yarım su bardağı un
yarım su bardağı toz şeker
50 gr margarin
1 paket vanilya
2 yemek kaşığı kakao
ganaj için
200 gr bitter çikolata
200 gr krema
ayrıca
muz
hindistan cevizi
renkli şekerler
Yapılışı
Yumurtayla şekeri kabarıncaya kadar çırpın. Diğer malzemeleride ekleyip yumurtanın sönmemesine dikkat ederek hafifçe karıştırın. Yağlanmış bir tepsiye dökün. Önceden ısınmış fırında pişirin. Kreması için margarini eritip unu kavurun. Sütünü, şekerini ve kakaosunu eleyip fokurdamaya başlayıncaya kadar pişirin. Kremayı ocaktan alıp 3-4 dakika mikserle çırpın. İçine vanilyayı katın. Keki ikiye bölüp alt tabanına krema sürün. Üzerine muz dilimlerini dizin. Diğer kek tabanını üzerine kapatın. Kalan kremadan çok az pastanın üzerini sıvayın. Keki ikiye bölün. Kestiğiniz taraflar dışa gelecek şekilde pastayı birleştirin. Pastanın kenarlarından parçalar çıkarıp anten yapın. Ganaj için kremayı ve bitteri tencereye alın. Benmari usulü eritin. Biraz bekletin ve pastanın üzerine dökün. Buzdolabında 3-4 saat bekletin. Süsleyip servis yapın.

14 Nisan 2010 Çarşamba

KATMER ÇÖREK



Malzemeler
2 su bardağı süt
1 su bardağı sıvıyağ
1 su bardağı su
1 paket yaşmaya
tuz
1 çorba kaşığı toz şeker
alabildiği kadar un
ayrıca
1 çorba kasesi nişastalı un(yarı yarıya)
1/2 paket margarin
1 yumurta sarısı
Yapılışı
Tüm malzemeleri karıştırıp hamuru hazırlayın. 1 saat dinlendirin. Ceviz büyüklüğünde parçalara ayırın. Nişastalı un karışımı ile ince açın. Eritilmiş yağ gezdirin. Ortasından delip kenarlara doğru kıvırın. Bir tarafında koparıp rulo yapın. Yağlanmış tepsiye dizin. Üzerine yumurta sarısı sürüp 20 dakika bekletin. Kızgın fırında pişirin.

12 Nisan 2010 Pazartesi

YUFKA TAVASI (OF MAKARNASI)



 Malzemeler
3 tane yufka
1 çay bardağı süt
sıvıyağ
1 çorba kaşığı tereyağ
1 çorba kasesi rendelenmiş kaşar peyniri
1/2 demet maydanoz
Yapılışı
1 yufkayı rulo yapıp ince ince kıyın. (erişte keser gibi). Diğer yufkalarada aynı işlemi uygulayın. Yufkaları süt ile ıslatın. Yarısını yağlanmış teflon tavaya yayın. İç malzemeden koyup, diğer yufkaları üzerine kapatın. Tava kapağıyla üzerine bastırın. Arkalı önlü pişirin. Tereyağı kızdırıp üzerine döküp servis yapın.

11 Nisan 2010 Pazar

HAŞHAŞLI MİNİK KURABİYELER



Malzemeler
150 gr tereyağ
1 tane yumurta (sarısı üzeri için)
1 tane kabartma tozu
1 çay kaşığı tuz
1 çay bardağı yoğurt
2 yemek kaşığı haşhaş
alabildiği kadar un
içi için
peynir
zeytin
üzeri için
çörek otu
Yapılışı
İyice yumuşamış tereyağ ve diğer malzemeleri karıştırıp yoğurun. Hamuru 10 dakika dinlendirin. Düz bir zeminde hamuru merdaneyle açın. Kare parçalar çıkarın. İçlerine peynir ve zeytin koyun. Sadece iki ucunu birleştirin. Üzerine yumurta sarısı sürüp, çörek otu serpin. Önceden ısınmış fırında pişirin.

9 Nisan 2010 Cuma

PATATES SALATASI



Malzemeler
6-7 adet haşlanmış patates
2-3 adet domates
kıvırcık salata
taze soğan
maydanoz
2 tane haşlanmış yumurta
zeytin
sosu için
1 çay bardağı sıvıyağ
1 adet limon suyu
1 tatlı kaşığı nar ekşisi
tuz
pulbiber
Yapılışı
Haşlanmış ılınmış patatesi, domatesi ve yumurtayı doğrayın. Kıvırcık salata, taze soğan ve maydanozu kıyın. Yumurta hariç bütün malzemeyi bir kaba alın. Sos malzemesini karıştırıp patateslerin üzerine dökün. Borcama alın, üzerine yumurta dilimlerini ve zeytin koyup servis yapın.

8 Nisan 2010 Perşembe

RULO TALAŞ BÖREĞİ



Malzemeler
1 kutu garnitür
250 gr dana eti
1 tane soğan
8 adet milföy
1 yumurta sarısı
kekik
pulbiber
tuz
1 çorba kaşığı sıvıyağ
Yapılışı
Sıvıyağda eti kavurun. İnce doğranmış soğanı katıp pişirin. Garnitürü ekleyip tuz ve baharatını katın. Milföy hamurlarını birbirlerine değicek şekilde birleştirip merdaneyle açın. İç malzemeden koyup rulo şeklinde sarın. Kalan hamur parçalarından süs yapın. Üzerine yumurta sarısı sürüp kızgın fırında pişirin.

7 Nisan 2010 Çarşamba

LİMONLU KEK



Tarifimi 57. P.D.Ç.E ev sahibesi humeyraninyeri 'ne gönderiyorum.

Malzemeler
4 tane köy yumurtası
2 su bardağı toz şeker
1 su bardağı sıvıyağ
1 su bardağı yoğurt
3-3,5 su bardağı sinangil limon aromalı kek unu
fındık
üzeri için
hindistan cevizi
Yapılışı
Toz şekeri yumurtayla birlikte mikserle çırpın. Sıvıyağ ve yoğurdu ekleyip 1-2 dakika çırpın. Unu ekleyip tahta kaşıkla karıştırın. Yağlanmış tepsiye dökün. Üzerine bolca fındık serpin. Önceden ısınmış fırında pişirin. Biraz ılınınca hindistan cevizi serpin.

6 Nisan 2010 Salı

ÇEKİRDEKLİ ÇAVDAR EKMEĞİ



Malzemeler
500 gr sinangil çavdar unu
280 ml su (1,5 su bardağından biraz az)
1 paket sinangil ınstant maya
ayrıca
ay çekirdeği
Yapılışı
Çavdar unu, su ve mayayı bir kaba boşaltın. Elinizle kuvvetlice 10 dakika pürüzsüz kulak memesi kıvamında yoğurun. Nemli bir bez örtün ve 15-20 dakika kabarmaya bırakın. Hamurdan parçalar koparıp birleştirip çiçek şekli verin. Yağlanmış tepsiye koyun. Tekrar nemli bir bez örtün 40-50 dakika dinlendirin. Fırına koymadan önce üzerini bir fırça yardımıyla ıslatın. Ay çekirdeklerini serpin. Önceden ısınmış fırında pişirin.

5 Nisan 2010 Pazartesi

HODAN OTU KAVURMASI



Malzemeler
1 kilo hodan otu
2 tane soğan
3 tane yumurta
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı pulbiber
2 çorba kaşığı sıvıyağ
Yapılışı
Hodanları yıkayıp sirkeli suda bekletin. Tuzlu suda haşlayın. Suyunu süzdürüp elinizle fazla suyunu sıkın. Yemeklik doğranmış soğanı sıvıyağda kavurun. Hodanı ilave edip tuzunu ve baharatını katıp biraz kavurun. 3 tane yumurtayı bir kapta çırpıp hodana ilave edin, yumurtalar pişmeye başlayınca ocaktan alın.
Hodan otunu biz ormandan topladık, ama bu mevsimde pazardada satılıyor. Çok lezzetli bir ot.

4 Nisan 2010 Pazar

MEYVE SOSLU PASTA



Malzemeler
3 tane yumurta
2 kahve fincanı un
yarım kahve fincanı mısır nişastası
2 yemek kaşığı sıvıyağ
yarım kahve fincanı su
2 kahve fincanı toz şeker
1 paket vanilya
yarım paket kabartma tozu
içi için
2 poşet kremşanti
2 su bardağı süt
muz
ayrıca
1 paket meyve sosu
2 çay bardağı su
antep fıstığı
Yapılışı
Yumurtayı toz şekerle iyice çırpın. Diğer malzemeleride ekleyip karıştırın. Küçük yuvarlak bir kalıba malzemeyi döküp önceden ısınmış fırında pandispanyayı pişirin. 2 poşet kremşantiyi 2 bardak soğuk sütle iyice çırpın. Pandispanyayı ikiye bölün. Üzerine kremşantiyi yayın. Muz dilimlerini dizin. Diğer pandispanyayı üzerine kapatın. Kalan kremşantiyle pastayı kaplayın. Tarifine göre hazırladığınız meyve sosunu pastanın üzerine dökün. Kenarlarından antepfıstığı geçin. Pastayı 1 gece buzdolabında bekletirseniz daha lezzetli olur.

3 Nisan 2010 Cumartesi

TATLI KURABİYE



Malzemeler
yarım paket tereyağ
1 kahve fincanı sıvıyağ
2 çay bardağı pudra şekeri
1 tane yumurta
1 tane kabartma tozu
1 tüp dr oetker vanilya aroması
alabildiği kadar un
ayrıca
kakao
Yapılışı
İyice yumuşamış margarinle pudra şekerini iyice yoğurun. Diğer malzemeleride ekleyip kulak memesi yumuşaklığında bir hamur hazırlayın. Hamurun 3/1'ine kakao katıp tekrar yoğurun. Her iki hamuruda streç filme sarıp 15 dakika buzdolabında dinlendirin. Beyaz hamuru streç film üzerinde açın. Kakaolu hamura uzun boru şekli verin. Beyaz hamurun üzerine koyup rulo şeklinde sarın. Çatalla üzerine çizik atın. Verev verev kesip yağlanmış tepsiye dizin. Önceden ısınmış fırında pişirin.

2 Nisan 2010 Cuma

ETİMEK SALATASI



Malzemeler
1 paket etimek
2 su bardağı yoğurt
1 su bardağı mayonez
2 diş sarımsak
1 demet maydanoz
3 tane haşlanmış yumurta
2-3 tane salatalık turşusu
tuz
Yapılışı
Sarımsağı ezip yoğurt, tuz ve mayonezle birlikte karıştırın. Etimekleri tek tek arkalı önlü bu karışıma batırıp borcama dizin. Kalan yoğurtlu karışımı etimeklerin üzerine yayın. Üzerini streç filmle kapatıp buzdolabında yarım saat bekletin. Maydanozu ince kıyın. Salatalık turşusunu ufak doğrayın. Yumurtanın sarısını elinizle ufalayın, beyazını küçük doğrayın. Etimek salatısının üzerine maydanozu ve salatalık turşusunu yayın. Yumurta beyazını serpin. Sarılarınıda üzerine koyun. Buzdolabında 1-2 saat bekletip servis yapın.

1 Nisan 2010 Perşembe

HAŞHAŞLI LOKMA ÇÖREKLER



Malzemeler
4 su bardağı un
1 paket yaşmaya
1 çay bardağı sıvıyağ
1 çay kaşığı tuz
1 çorba kaşığı toz şeker
alabildiği kadar ılık su
ayrıca
1 çorba kasesi haşhaş ezmesi
1 çay bardağı sıvıyağ
Yapılışı
Tüm malzemeleri karıştırıp kulak memesi yumuşaklığında bir hamur hazırlayın. Hamuru 1 saat dinlendirin. Hamuru ikiye bölün. Merdane yardımıyla inceltin. İç malzemeden üzerine yayıp rulo yapın. İki parmak enliliğinde kesin. Dik duracak şekilde tepsiye yerleştirin. 20 dakika dinlendirin. Kızgın fırında pişirin.