27 Şubat 2010 Cumartesi

PORTAKALLI MUHALLEBİ



Malzemeler
3 su bardağı toz şeker
3 yumurta sarısı
3 çay bardağı un
3 çorba kaşığı mısır nişastası
3 kilo süt
3 tane portakalın suyu
2 tane portakal kabuğu rendesi
üzeri için
antep fıstığı
fındık
portakal kabuğu rendesi
Yapılışı
Portakal suyu hariç tüm malzemeleri karıştırıp tencereye koyun. Sürekli karıştırın. Hafif katılaşmaya başlayınca portakal suyunu ve portakal kabuğunu ekleyin. Muhallebi kıvamına gelince 2-3 dakika daha pişirip ocaktan alın. Kaselere koyup istediğiniz gibi süsleyip servis yapın.
Muhallebinin kıvamı katı olmasın, daha sonra zaten katılaşıyor.
Ben piştikten sonra portakallı muhallebiyi 3-4 dakika blenderden geçirdim, portakal kabukları ezildi daha lezzetli oldu.
Portakallı muhallebide yumurta kokusu hiç olmuyor.

26 Şubat 2010 Cuma

SOĞAN ÇORBASI (FRANSIZ USULÜ)



Malzemeler
2 çorba kaşığı tereyağ
1 kg soğan
3 çorba kaşığı un
et suyu
tuz
karabiber
ayrıca
5-6 dilim ekmek
kaşar peyniri
Yapılışı
Soğanları piyazlık doğrayın. Tereyağını tencerede eritin. Soğanlar kızarana kadar kavurun. Unu ilave edip biraz daha karıştırın. Et suyunu ilave edin. (Ben yaklaşık 9-10 su bardağı kadar kullandım.) Tuz ve karabiberide ilave edin. Et suyu kaynayana kadar yavaş yavaş çorbayı karıştırın.Kaynamaya başlayınca kısık ateşte 15-20 dakika pişirin. Ekmeği dilimleyin. Üzerine kaşar peyniri dilimi koyun. Tost makinasında kaşar peyniri hafif eriyene kadar tutun. Sunum esnasında kaşar peynirli ekmek dilimleriyle servis yapın.
NOT: Et suyu yerine et bulyonda kullanabilirsiniz.

25 Şubat 2010 Perşembe

PEKMEZLİ UN HELVASI



Malzemeler
200 gr tereyağ
3 su bardağı un
1 su bardağı pekmez
2 su bardağı su
1,5 su bardağı toz şeker
üzeri için
ceviz
Yapılışı
Pekmezi ve suyu bir kapta karıştırın. Tereyağını tencereye alıp ocakta eritin. Unu ekleyip rengi altın rengini alana kadar kavurun. Pekmezli suyu üzerine dökün, suyu çekilmeye başlayınca ocağın altını kapatın. Toz şekerini de ekleyip karıştırın. Toz şeker helvanın sıcaklığıyla hemen erir. Helvaya istediğiniz gibi şekil verip cevizle süsleyin.

22 Şubat 2010 Pazartesi

KREMALI POĞAÇA



Malzemeler
2,5 su bardağı un
3-4 yemek kaşığı tereyağ
200 ml krema
1 çay kaşığı tuz
içi için
peynir
üzeri için
1 tane yumurta sarısı
Yapılışı
İyice yumuşamış tereyağ ve kremayı elinizle yoğurun. Un ve tuzu da ilave edip hamuru iyice yoğurun. Ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp elinizle açın, içine peynir koyup yuvarlayın. Yağlanmış tepsiye dizin. Üzerine yumurta sarısı sürün. Önceden ısınmış fırında pişirin.

21 Şubat 2010 Pazar

KOLAY TART



Malzemeler
1 tane hazır pandispanya
1 paket vanilyalı puding
yarım kilo süt
2-3 tane muz
1 tane portakal
hindistan cevizi
1 paket dr oetker tart jölesi
Yapılışı
Hazır pandispanyanın sadece bir katını alıp servis tabağına koyun. Pudingle sütü karıştırıp ocakta pişirin. Puding soğuyunca pandispanyanın üzerine dökün. Üzerine muz ve portakal dilimlerini dizin. Tart jölesini üzerindeki tarife göre hazırlayın. Meyvelerin üzerine dökün. Kenarlarına hindistan cevizi serpin. Buzdolabında 1-2 saat bekletip servis yapın.

19 Şubat 2010 Cuma

KURU YUFKA KIZARTMASI



 Malzemeler
1 paket kuru üçgen yufka
telli peynir
kızartmak için
sıvıyağ
Yapılışı
Üçgen yufkaları suda ıslatın. Arasını açıp peynir koyun. Sıvıyağda kızartın.
Kurutulmuş üçgen yufkaları Trabzondan annem getirdi. Paket içinde 8 tane oluyor. Peynirde karadenizin telli minzi peyniri. Yapımıda çok kolay kızartıp sıcak yenilirse daha lezzetli olur. İçi için kaşar peyniri kullanabilirsiniz.

18 Şubat 2010 Perşembe

ÇİKOLATALI ÇATLAK KURABİYE



Tarifimi 54. P.D.Ç.E ev sahibesi hayattanazicik 'a gönderiyorum.
Malzemeler
100 gr tereyağ
1,5 su bardağı toz şeker
3 tane yumurta
2 yemek kaşığı kakao
yarım paket kabartma tozu
1 tane vanilya
un
1 paket bitter çikolata
üzeri için
pudra şekeri
Yapılışı
Oda sıcaklığında iyice yumuşamış tereyağ ve toz şekeri mikserde krema kıvamı alıncaya kadar çırpın. Yumurtaları teker teker ilave edip çırpmaya devam edin. Benmari usulü eritilmiş bitteride ekleyip bir iki dakika daha çırpın. Un, kabartma tozu, vanilya ve kakaoyu ilave edip elinizle yoğurup kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edin. Hamuru streç filme sarıp yarım saat buzdolabında bekletin. Ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp elinizle yuvarlayıp yağlanmış fırın tepsisine dizin. Önceden ısınmış fırında kurabiyelerin üzeri çatlamaya başlayıncaya kadar pişirin. Fazla pişirmeyin kurabiyeler sert olabilir. Soğuyan kurabiyelerin üzerine pudra şekeri serpin.

17 Şubat 2010 Çarşamba

KARNABAHAR OMLETİ



Malzemeler
500 gr karnabahar
1 tane küçük soğan
2 diş sarımsak
yarım demet maydanoz
4 tane yumurta
2 yemek kaşığı tereyağ
yarım çay bardağı süt
tuz
karabiber
2 yemek kaşığı un
üzeri için
1 çay bardağı kaşar peyniri rendesi
Yapılışı
Tencerede kaynayan suyun içerisine temizlenmiş çiçeklere ayrılmış karnabaharları ekleyin. Karnabaharları dişe gelecek şekilde haşlayın. Ocaktan alıp suyunu süzün. Tereyağını tavada eritin, küp doğranmış soğan ve ince doğranmış sarımsakları ekleyin. 4-5 dakika soteleyin. Karnabaharlarıda ilave edip 3-4 dakika daha karıştırın. Süt, yumurta, un, tuz ve karabiberi bir kapta karıştırın. İnce ince doğranmış maydanozuda katın. Karnabaharın üzerine bu karışımı dökün. Omlet kıvamında her iki tarafınıda pişirin. Servis tabağına alın hemen üzerine kaşar peynirini serpip sıcak servis yapın.

15 Şubat 2010 Pazartesi

TERBİYELİ SULU KÖFTE



Malzemeler
4 adet patates
2 adet havuç
2 çorba kaşığı sıvıyağ
2 çorba kaşığı un
tuz
köftesi için
250 gr kıyma
2 çorba kaşığı kırık pirinç
2 çorba kaşığı bulgur
1 tane rendelenmiş soğan
tuz
karabiber
terbiyesi için
1 tane yumurta sarısı
1 limonun suyu
Yapılışı
Tüm malzemeleri karıştırıp köfteyi hazırlayın. Küçük küçük toplar yapın. Köfteleri una bulayın. Sıvıyağı tencerede kızdırın. Yemeklik doğranmış havuçları hafifçe kavurun. Yemeklik doğranmış patatesi ekleyin. Üzerini geçecek kadar sıcak su ekleyin, tuzu katın. Patatesler bir taşım kaynayınca köfteleri içine katın. Karıştırmadan köfteler yumuşayıncaya kadar pişirin. Yumurta sarısını limon suyuyla birlikte çırpın. Yemeğin suyundan bir kaç kaşık alıp yumurtalı karışımı ılıtın. Yemeğe ekleyip bir taşım daha kaynatıp ocağın altını kapatın.

14 Şubat 2010 Pazar

KURABİYE KALBİM



Malzemeler
125 gr tereyağ
2 tane yumurta sarısı
1 su bardağı pudra şekeri
2 çay kaşığı kabartma tozu
1 tüp dr oetker vanilya aroması
un
ayrıca
kırmızı gıda boyası
Yapılışı
Yumuşamış tereyağ ile pudra şekerini iyice yoğurun. Yumurta sarıları ve diğer malzemeleride ekleyip kulak memesi yumuşaklığında bir hamur hazırlayın. Hamuru ikiye bölün. Hamurun birine çok az kırmızı gıda boyası katıp tekrar yoğurun. Her iki hamuruda streç filme sarın. Buzdolabında yarım saat dinlendirin. Hamurları ayrı ayrı düz bir zeminde 1 cm kalınlığında açın. Kalpli kalıplarla şekiller çıkarın. Yağlanmış fırın tepsisine dizin. Önceden ısınmış fırında hafif pembeleşene kadar pişirin.

12 Şubat 2010 Cuma

HAŞHAŞLI ÇÖREK



Malzemeler
1 paket yaşmaya
2 su bardağı ılık su
1 su bardağı süt
1 çay kaşığı tuz
2 çorba kaşığı toz şeker
alabildiği kadar un
içi için
1 çorba kasesi haşhaş ezmesi
1 çay bardağı sıvıyağ
Yapılışı
Tüm malzemeleri karıştırıp kulak memesi yumuşaklığında bir hamur hazırlayın. İki misli kabarıncaya kadar mayalandırın. Hamuru 4'e bölün. Merdane yardımıyla inceltin. Hamurun üzerine haşhaş ezmesiyle karıştırılmış sıvıyağından sürün. Elinizle çeke çeke hamuru genişletin. Rulo yapın. Tepsiye kol böreği yapar gibi sarın. Malzeme bitinceye kadar bu işleme devam edin. Yarım saat mayalandırın. Kızgın fırında üzeri kızarana kadar pişirin.

11 Şubat 2010 Perşembe

ÇİKOLATALI YILDIZLAR



Malzemeler
60 gr tereyağ
60 gr margarin
2 tane yumurta
1 su bardağı pudra şekeri
3 çay kaşığı kabartma tozu
1 tane vanilya
un
ayrıca
1 paket bitter çikolata
Yapılışı
İyice yumuşamış tereyağ ve margarini bir kaba alın. İçerisine pudra şekerini ekleyip elinizle krema kıvamı alıncaya kadar yoğurun. Yumurtaları ilave edip biraz daha yoğurun. Un, kabartma tozu, vanilyayı katıp kulak memesi yumuşaklığında bir hamur hazırlayın. Hamuru 15-20 dakika dinlendirin. Hamuru düz bir zeminde açın. Yıldız kalıplarla şekiller çıkarın. Yağlanmış fırın tepsisine dizin. Önceden ısınmış fırında pişirin. Bitteri benmari usulü eritin. Soğuyan kurabiyeleri bittere batırıp alüminyum folyo üzerine dizin.

9 Şubat 2010 Salı

BAKLA FAVA



Malzemeler
yarım kilo kuru bakla
1 su bardağı zeytinyağ
tuz
3 çorba kaşığı toz şeker
1 adet soğan
1 demet dereotu
yeterince su
4/1 limon suyu
Yapılışı
Baklaları geceden tuzlu suda ıslatın. Soğanı rendeleyin. 1 su bardağı zeytinyağında hafifçe kavurun. Baklaları ekleyin. Tuzunu, şekerini ve limon suyunu katın. Üzerini geçecek kadar sıcak su ekleyin. Baklalar yumuşayıncaya kadar pişirin. Gerekirse su ekleyin. Dereotunun yarısını katıp baklaları blenderden geçirin. Kalıplara dökün. 1-2 saat bekletin. Kalıptan çıkartıp dereotuyla süsleyip servis yapın. Arzu ederseniz üzerine zeytanyağı gezdirin.

8 Şubat 2010 Pazartesi

ŞEKERLİ KURU BAKLAVA



Malzemeler
2 tane yumurta
1 su bardağı sıvıyağ
1 su bardağı yoğurt
1 yemek kaşığı sirke
1 çay kaşığı tuz
alabildiği kadar un
içi için
2 çorba kasesi dövülmüş ceviz
1 çorba kasesi toz şeker
ayrıca
buğday nişastası
250 gr margarin
Yapılışı
Bütün malzemeleri karıştırıp kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yoğurun. Cevizden daha küçük bezeler yapın. Her bezeyi nişastayla servis tabağı büyüklüğünde açın. Toz şeker ve ceviz serpin. Oklavaya sarın iki elinizle hamuru büzün, kesip tepsiye dizin. Malzeme bitene kadar bu işleme devam edin. Margarini eritip üzerine gezdirin. Önceden ısınmış fırında pişirin.

7 Şubat 2010 Pazar

HİNDİSTAN CEVİZLİ KURABİYE



 Malzemeler
4 tane yumurta akı
2,5 su bardağı hindistan cevizi
1 fiske tuz
1 yemek kaşığı un
1 su bardağından iki parmak eksik toz şeker
yenen kurabiye altlığı
Yapılışı
4 tane yumurta akını bir fiste tuzla hafifçe çırpın. Toz şekeri ve hindistan cevizini ekleyip çok kısık ateşte 8 dakika pişirin. 15 dakika soğutun. Soğuyan karışıma 1 yemek kaşığı unu ekleyip karıştırın. Yenen kurabiye altlıklarını tepsiye dizin, karışımdan birer kaşık alıp altlıkların üzerine yerleştirin. Orta ısılı fırında hafif kızarıncaya kadar pişirin.

5 Şubat 2010 Cuma

ÇAYLI TARÇINLI KEK



Malzemeler
3 tane yumurta
1 su bardağı sıvıyağ
2 su bardağı toz şeker
1 su bardağı soğuk demli çay
3 su bardağı un
1 tane kabartma tozu
1 tane vanilya
2 tatlı kaşığı tarçın
ayrıca
hindistan cevizi
Yapılışı
Yumurtayla toz şekeri krema kıvamı alıncaya kadar çırpın. Diğer malzemeleri de ekleyip tahta kaşıkla karıştırın. Kek kalıbını margarinle yağlayın. Karışımı kek kalıbına dökün. Önceden ısınmış fırında pişirin. Kek biraz ılınınca üzerine hindistan cevizi dökün.

4 Şubat 2010 Perşembe

KARIŞIK PİDE



Tarifimi 53. P.D.Ç.E ev sahibesi gelibolu17 'ye gönderiyorum.

Malzemeler
500 gr un
1 paket kuru maya
1 çay kaşığı tuz
1 çorba kaşığı toz şeker
alabildiği kadar ılık su
ayrıca
sucuk
sosis
kaşar peyniri
beyaz peynir
maydanoz
pastırma
kavurma
3 tane yumurta
2 çorba kaşığı tereyağ
Yapılışı
Tüm malzemeleri karıştırıp kulak memesi yumuşaklığında bir hamur hazırlayın. Hamuru yarım saat dinlendirin. Hamuru merdane ile tepsi büyüklüğünde açıp tepsiye yayın. İç malzemeleri istediğiniz şekilde yerleştirin.



Kenarlarındaki fazla hamurları içe doğru kapatın. 3 tane yumurtayı çırpın. Pidenin üzerine dökün. Kızgın fırında pişirin. Fırından aldıktan sonra üzerine tereyağ sürün.

3 Şubat 2010 Çarşamba

EV YAPIMI MAYONEZ



Malzemeler
2 tane yumurta sarısı
2 su bardağı sıvıyağ
1 çay kaşığı tuz
3-4 damla limon suyu
2 çorba kaşığı kaynar su
1 çorba kaşığı sirke
Yapılışı
Yumurta sarılarına tuzu katın. Mikserle önce düşük devirde birer çay kaşığı sıvıyağ ekleyerek çırpın.



Çok katılaşırsa 1-2 damla kaynar su ekleyin. Daha sonra daha yüksek hızda birer çorba kaşığı sıvıyağ ekleyerek çırpmaya devam edin. Yağ bittikten sonra limon suyu ve sirkeyi ekleyip karıştırın. Kavanoza koyup buzdolabında saklayın.

Not: Modemimde bir arıza oluştuğu için ara vermek zorunda kaldım. Tamire gidip gelme süreside biraz uzadı. Bu süre içinde hiç internete giremedim. Beni E-mail'lerle yalnız bırakmayan blogcu arkadaşlarıma özellikle çok teşekkür ediyorum.