28 Ocak 2014 Salı

PAPATYA POĞAÇA

 
 
 
Malzemeler
4 su bardağı un
1/2 paket yaşmaya
1/2 çay bardağı sıvıyağ
1 çay kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı toz şeker
alabildiği kadar ılık süt
ayrıca
3-4 tane patates
yarım demet maydanoz
1 tane yumurta sarısı (üzeri için)
Yapılışı
Hamur için tüm malzemeleri karıştırıp kulak memesi yumuşaklığında bir hamur hazırlayın. Üzerine bez örtüp 1-2 saat mayalanmaya bırakın. Patatesi haşlayıp ezin, içine ince kıydığınız maydanozu ve van otlu peynirini katıp karıştırın. Mayalanan hamurun yarısını alıp merdaneyle 1-2 cm kalınlığında açın. Kaseyle yuvarlaklar çıkarıp yağlanmış tepsiye dizin. Hamurdan cevizden biraz daha küçük parçalar koparıp elinizle toplar yapıp, yuvarlaklar çıkarttığınız hamurların kenarlarına dizin. Ortalarına patatesli harçtan koyun. Hamurların üzerine yumurta sarısı sürüp önceden ısınmış fırında pişirin.
 

15 Ocak 2014 Çarşamba

KIYMALI PİZZA

 
 
Malzemeler
4 su bardağı un
1 su bardağı ılık su
2 tatlı kaşığı toz maya
1 çay kaşığı toz şeker
2 çay kaşığı tuz
1 yemek kaşığı sıvıyağ
yeteri kadar ılık su
üzeri için
1 tane soğan
250 g kıyma
1'er çay kaşığı tuz, karabiber
ayrca
4-5 tane çeri domates
1 küçük çorba kasesi rendelenmiş muratbey kaşar peyniri
Yapılışı
Hamur için unu geniş bir kaba alın, ortasını havuz gibi açıp toz maya ve tozşekeri koyun. Üzerine 1 su bardağı ılık su ekleyin. 10 dakika mayanın kabarmasını bekleyin. Daha sonra tuz ve sıvıyağı ekleyip yoğurmaya başlayın. Su ilave ederek kulak memesi yumuşaklığında bir hamur hazırlayın. Hamuru, nemli bir bezle örtüp 45 dakika mayalanmaya bırakın. Soğanı robottan geçirip elinizle suyunu sıkıp, kıymayı, tuzu ve baharatlarını ekleyip karıştırın. Mayalanan hamuru ikiye ayırın. Her parcayı unlu tezgahta, elinizle ince olacak şekilde açın. Yağlı kağıt serili tepsiye alın. Kıymalı harcı hamurların üzerine paylaştırın. Çeri domatesleri ikiye bölüp pizzaların üzerlerine koyun. Önceden ısınmış fırında pişirin. Pizzalar pişince üzerlerine kaşar peynirini serpip 1-2 dakika daha fırında tutup alın.
 

8 Ocak 2014 Çarşamba

ZERDELİ SÜTLAÇ

 
 
Malzemeler
6 su bardağı su
1,5 su bardağı toz şeker
1,5 çay bardağı pirinç
1 çorba kaşığı mısır nişastası
1 çay bardağı kuş üzümü
2 çorba kaşığı dolmalık fıstık
safran
sütlaç için
2 kilo süt
2 su bardağı toz şeker
1,5 su bardağı pirinç
Yapılışı
Sütlaç için pirinci ayıklayıp yıkayın. Üzerini örtecek kadar su döküp haşlayın. Sütü bir tencereye koyup kaynatın. Haşladığınız pirinci suyuyla birlikte sütün içerisine dökün. Kaynamaya başlayınca şekeri ilave edin. Malzemeler özleşene kadar pişirip kuplara alın. Zerde için pirinci haşlayıp süzün. Tencereye 6 su bardağı suyu döküp, içine çok az safran ekleyip karıştırın. Tencereye toz şekeride ekleyip ocakta kaynamaya bırakın. Kaynamaya başlayınca pirinci ilave edin. Daha sonra az miktarda kuş üzümü ve 1 yemek kaşığı domalık fıstık ekleyin. 1 çorba kaşığı mısır nişastasını çok az suyla açın ve zerdeye ekleyip karıştırın. Zerde kaynamaya başlayınca ocaktan alıp kuptaki sütlaçların üzerine birer kepçe dökün. Soğuduktan sonra dolmalık fıstık ve kuş üzümüyle süsleyip servis yapın.
 
 

6 Ocak 2014 Pazartesi

ISPANAKLI MİLFÖY HALKALARI

 

 
 
Malzemeler
10 tane milföy hamuru
yarım kilo ıspanak
1 tane soğan
tuz
sıvıyağ
1 yumurta sarısı
Yapılışı
Soğanı yemeklik doğrayıp bir yemek kaşığı sıvıyağda biraz pembeleştirin. Ispanakları irice doğrayıp 1 çay kaşığı tuz ilave edip elinizle ovun. Suyunu sıkıp ıspanakları soğanın içine atıp 2-3 dakika kavurup ocaktan alın. Bir tane yumuşayan milföyü merdaneyle biraz uzunlamasına açın. Ispanaklı harçtan bir kenarına yayıp rulo yapın. Elinizle biraz uzatıp iki ucunu birleştirip tepsiye dizin. Bıçakla kenarlarına çizikler atın. Diğer milföy hamurlarınada aynı işlemi yapın. Üzerlerine yumurta sarısı sürün. Önceden ısınmış fırında pişirin.
 

NESCAFE VE COFFEE MATE

 
 
Fikrimühim'den Nescafe Classic ve Nestle Coffee-Mate göndermişler. Kahve deyince hemen 3'ü bir arada yapılıyor artık çoğunlukla. Ama kahveyi sade veya coffe-mate'le içmekte güzel. Ben her zaman nescafe içtiğim için, tadı benim için her türlü güzel, kokusuda harikaydı.