27 Aralık 2011 Salı

KURABİYE EVİ 2012 (3 katlı)


Geçen seneki küçük kurabiye evi, evde çok komik bulunup korkup küçük yaptın deyip alay edilmişti. Bende seneye çok büyük bir kurabiye evi yapıyımda görün dedim. Tabiki ben bu sözü söylediğimde senenin başıydı. Aralık ayı gelip çattığında eyvah deyip düşünmeye başladım. Tabiki ilk işim kartona şablon çıkarmakla başladı.  Ön-Arka için 27x26, iki yan için 14x33 (33 santim uzunluk ama 26 cm'den sonra 6-7 cm yarım üçgen şeklinde oluyor çatıyı oturtmak için) . Çatı için 16x32. Ölçüler çok sorun değil royal icing (glazür) ile zaten boşluklar kapanıyor. Çatı için en önemli püf nokta çatının iki kenara oturması için mutlaka hamurdan şeritler yapıp çatı hamuruna yapıştırıp öyle pişirin. Çatı şeritlerini evin ön ve arka kenarına oturtunca çatı yapıştırmadan bile evin üzerinde duruyor. Geçen seneki kurabiye evim için kurabiye tabanı pişirmiştim. Ama bu seneki evim çok büyük olduğu için kurabiye tabanı pişiremedim. Daha sonraki yıllarda çok farklı kurabiye evleri yapmayı planlıyorum.
2011 kurabiye evi

Malzemeler
1 kilo (4 paket) yumuşak margarin
3 tane yumurta
2,5 su bardağı pudra şekeri
2 su bardağı buğday nişastası
2 tatlı kaşığı tarçın
3 çay kaşığı karbonat
alabildiği kadar un
royal icing (glazür)
4 yumurta akı
4 su bardağı pudra şekeri
süs için
bonibon
şekerleme
Yapılışı
Oda sıcaklığında yumuşamış margarine pudra şekerini ilave edin elinizle iyice yoğurun. Un hariç diğer malzemeleride ekleyip elinizle karıştırın. Unu azar azar ilave edip yoğurun. Kulak memesinden biraz daha sertçe bir hamur hazırlayın. Hamuru 6 parçaya ayırın ( 2 parça biraz daha büyük olsun evin ön ve arkası için, diğer 4 parça eşit olabilir. ) streç filme sarın ve 1 gece buzdolabında bekletin. Ertesi gün her bir hamurun altına yağlı kağıt serin üzerine streç film koyup hamuru biraz unlayarak 1cm'e yakın kalınlıkta merdaneyle açın. Hazırlanan şablonu üzerine koyun ve bıçakla veya ruloyla hamuru kesip tepsiye koyun. Önceden ısınmış fırında kurabiyelerin rengi dönene kadar pişirin. Royal için 2 tane büyük yumurta akını bir fiske tuzla çırpmaya başlayın. Pudra şekerini azar azar ilave edip çırpın. Katı ve biraz akıcı bir kıvam alana kadar pudra şekeri ekleyip çırpmaya devam edin. Sıkma torbasına veya yağlı kağıttan huni yapıp royali ona doldurun. Soğuyan kurabiye duvarlarını royal ile birlikte yapıştırın. Tutması için bardakla destek yapın ve 1 gece böyle bekletin. Ertesi gün kalan 2 tane yumurta akını pudra şekeriyle tekrar çırpın. Evin çatısını yapıştırın. Ben 1 gece daha böyle beklettim  çatı kolay yapışıp kurusun diye. Daha sonra isteğiniz gibi şekerlemelerle süsleyin.

Herkese mutlu yıllar dilerim. Gönlünüzden yüreğinizden geçen bütün dilekleriniz gerçekleşsin.



25 Aralık 2011 Pazar

ÖRGÜ MİLFÖY



Malzemeler
10 tane milföy hamuru
1 çorba kasesi beyaz peynir
yarım demet maydanoz
1 tane yumurta
çörek otu
Yapılışı
Yumuşayan milföylerin iki kenarından ortaya fazla yanaşmadan bıçakla ince ince kesin. Yukarıdan iki tane parçayı dik olarak ortaya getirin, tekrar alttaki milföyden iki parçayı ortaya dik getirin. Ortada çanak gibi birleştirin. Ortasına beyaz peynir, maydanoz ve 1 yumurta akını karıştırıp koyun. Kenarlarlardaki kestiğiniz milföyleri ortaya doğru birleştirin. Üzerine yumurta sarısı ve çörek otu serpip, önceden ısınmış fırında pişirin.



23 Aralık 2011 Cuma

ZEYTİNLİ TUZLULAR




Malzemeler
250 gr margarin
1 çay bardağı sıvıyağ
1 çay kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı mahlep
2 tane yumurta (birinin sarısı üzeri için)
alabildiği kadar un
ayrıca
1 çorba kasesi zeytin
çörek otu
Yapılışı
Oda ısısında yumuşamış margarine sıvıyağ, tuz, mahlep, yumurta ve unu ekleyip ele yapışmayan yumuşak bir hamur hazırlayın. Hamuru 20 dakika dinlendirin. Hamuru streç film arasında hafif unlayarak açın. Kare parçalara kesin. İçine zeytin koyup üçgen kapatın ve yağlanmış tepsiye dizin. Üzerine yumurta sarısı sürüp çörek otu serpin. Önceden ısınmış fırında pişirin.

21 Aralık 2011 Çarşamba

MİLFÖY TOPLARI



Malzemeler
10 tane milföy
1 çorba kasesi peynir
1 yumurta akı
susam
Yapılışı
Yumuşayan bir tane milföyden bardakla yuvarlak çıkarın. Ortasına peynir koyup elinizle büzdürüp yuvarlayın. Önce yumurta akına sonra susama bulayıp yağlanmış tepsiye dizin. Diğer milföylerede aynısını yapın. Önceden ısınmış fırında pişirin.

20 Aralık 2011 Salı

SÜTLÜ AŞURE




 
Malzemeler
1 kilo aşurelik buğday
2 su bardağı süt
1 su bardağı nohut
1 su bardağı kurufasulye
1 su bardağı pirinç
1 su bardağı üzüm
1 su bardağı doğranmış kayısı
1 su bardağı doğranmış incir
2 tane portakal kabuğu
3 tane elma
2 yemek kaşığı gül suyu
4 kilo toz şeker
ayrıca
kayısı
kuşüzümü
file antep fıstığı
dövülmüş fındık
bütün fındık
hindistan cevizi
tarçın
Yapılışı
Fasulyeyi ve nohutu 1 gece önceden ıslatın. Aşurelik buğdayıda 10 dakika haşlayıp süzün. Tekrar üzerini geçecek kadar su koyup buğdayıda 1 gece bekletin. Buğdayı ocağa koyup haşlayın. Haşlanmış nohutu ve kurufasulyeyi buğdaya katın. 1 bardak pirinci çok az haşlayıp onuda tencereye boşaltın. Portakal kabuğunu ilave edin. Dibinin tutmaması için sürekli karıştırın. Diğer tarafta inciri, üzümü ve kayısıyı ayrı ayrı haşlayın. Aşure biraz katılaşmaya başlayınca 1 kilo şekeri üzerine dökün. 10-15 dakika pişirin. Şekeri birden dökmeyin içindeki baklagiller sıkışmasın. Üzüm, elma ve kayısıyıda tencereye alın. 3 kilo şekeride ilave edin. Su ve süt ilavesiyle kıvamı isteğe göre ayarlayın. Gül suyunu ilave edin. Göz göz oluncaya kadar kaynatın. Ocaktan almaya yakın inciride katıp bir taşım daha kaynatın. Üzerini isteğe göre süsleyin.

19 Aralık 2011 Pazartesi

KALPLİ SOSİS



Malzemeler
2 tane uzun sosis
2 tane yumurta
sıvıyağ
pulbiber
Yapılışı
Sosisi ikiye bölün ama tam kesmeyin. Ters çevirip ucuna kürdan takın. Teflon tavaya çok az sıvıyağ koyup sosisi biraz kızartın. Ortasına yumurta kırıp pişirin. Pulbiber serpip servis yapın.

17 Aralık 2011 Cumartesi

AMASYA ÇÖREĞİ




Malzemeler
3 çorba kasesi un
1 paket yaşmaya
1 çorba kaşığı toz şeker
1 çay kaşığı tuz
alabildiği kadar ılık su
içi için
2 su bardağı ince çekilmiş ceviz
1 su bardağı sıvıyağ
Yapılışı
Mayayı 1 su bardağı ılık suda eritin. Tüm malzemeyi karıştırıp kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yapın. 2 saat dinlendirin. Hamuru 4 parçaya ayırın. Bir bezeyi elinizle hafifçe açın. Cevizli yağdan gezdirin. Diğer hamuruda elinizle açıp cevizli harcın üzerine yayın. 4 bezeyede aynı işlemi uygulayın. Elinizle hafifçe bastırın. Uzun şeritler halinde kesip rulo yaparak inceltin. Yağlanmış tepsiye yerleştirin. Kızgın fırında pişirin.

14 Aralık 2011 Çarşamba

ISPANAKLI PEYNİRLİ MİLFÖY MUSKALARI



Malzemeler
20 tane milföy hamuru
1 kg ıspanak
2 tane yumurta
2 tane soğan
100 gr beyaz peynir
100 gr tulum peyniri
100 gr kaşar peyniri
tuz
karabiber
sıvıyağ
Yapılışı
Soğanı yemeklik doğrayıp iki yemek kaşığı sıvıyağda biraz pembeleştirin. Ispanakları irice doğrayıp 1 çay kaşığı tuz ilave edip elinizle ovun. Suyunu sıkıp ıspanakları soğanın içine atıp 2-3 dakika kavurup ocaktan alın. Soğuyunca içine peynirleri, karabiberi ve 2 tane yumurta akını ilave edip karıştırın. Yumuşayan milföyleri çok az unla biraz kare şeklinde büyütün. İç harçtan ortalarına koyup üçgen kapatın. Kenarlarına çatalla bastırın. Üzerlerine yumurta sarısı sürüp çörek otu serpin önceden ısınmış fırında pişirin.

12 Aralık 2011 Pazartesi

SAHLEPLİ CAPPUCİNOLU KURABİYE



Malzemeler
1 tane yumurta
150 gr pudra şekeri
4 yemek kaşığı süt
150 gr yumuşamış margarin
2 yemek kaşığı sıvıyağ
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
2 tatlı kaşığı sahlep tozu
2 tatlı kaşığı cappucino
2 tatlı kaşığı kakao
alabildiği kadar un
Yapılışı
Cappucino ve kakao hariç tüm malzemeleri karıştırıp kulak memesi yumuşaklığında bir hamur hazırlayın. Hamurun yarısına kakao ve cappucino katıp tekrar yoğurun. Hamurları streç filme sarıp yarım saat buzdolabında dinlendirin. Hamuru streç film arasında biraz unlayarak açın. Kalıpla şekiller çıkarıp yağlanmış tepsiye dizin. Önceden ısınmış fırında pişirin.

10 Aralık 2011 Cumartesi

MİLFÖYDE YUMURTA

 



Malzemeler
5 tane milföy
5 tane yumurta
sucuk
sosis
kaşar peyniri
tuz
toz pulbiber
Yapılışı
Yumuşayan milföyleri muffin kalıplarına tek tek yerleştirin. Kenarlarını bastırın, içine sucuk, sosis ve kaşar peyniri dilimleri koyun. Üzerlerine bir tane yumurta kırın, çok az tuz ve toz biber serpin. Önceden ısınmış fırında pişirin.


8 Aralık 2011 Perşembe

ISPANAKLI PASTIRMALI YUMURTA



Malzemeler
yarım kilo ıspanak
6 dilim pastırma
1 tane soğan
1 çorba kaşığı sıvıyağ
3 tane yumurta
tuz
Yapılışı
Ispanakları kendi buharında haşlayıp fazla suyunu sıkın. Soğanı yemeklik doğrayıp sıvıyağda kavurun. İnce doğradığınız pastırma ve ıspanağı ekleyip 4-5 dakika kavurun. Aralıklar açıp yumurtayı kırın. Tuzunu serpip pişirin.

6 Aralık 2011 Salı

PATATESLİ BULGUR KÖFTESİ



Malzemeler
3 tane haşlanmış patates
1 su bardağı bulgur
1 tane soğan
1/2 çay bardağı sıvıyağ
1/2 demet maydanoz
tuz
karabiber
pulbiber
kimyon
1/2 limon suyu
Yapılışı
Patatesi haşlayıp ezin. Bulguru sıcak suda ıslatın. Soğanı yemeklik doğrayıp sıvıyağda kavurun. Maydanozları ince doğrayın. Tüm malzemeleri karıştırıp yoğurun. Elinizle sıkıp köfte şekli verip servis tabağına alın.

4 Aralık 2011 Pazar

SAĞAN MANTISI



Malzemeler
2 su bardağı un
2 tane yumurta
1 çay kaşığı tuz
alabildiği kadar su
içi için
2 tane soğan
300 gr kıyma
1 yemek kaşığı sıvıyağ
tuz
karabiber
ayrıca
1 çorba kasesi sarımsaklı yoğurt
1 çorba kaşığı tereyağ
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı toz kırmızı biber
Yapılışı
Tüm malzemeleri karıştırıp kulak memesi yumuşaklığından daha sertçe bir hamur yapın. Hamuru 2 beyeze ayırın. Soğanı rendeleyip sıvıyağda kavurun. Kıymayı, tuzu ve karabiberi katıp suyunu salıp çekinceye kadar pişirin. Hamuru bıçak sırtı kalınlığında açın iç malzemeden serpip sıkıca bir rulo yapın. İki parmak enliliğinde kesip tepsiye dizin. Üzerlerine biraz yağlı su gezdirip kızgın fırında pişirin. Sarımsaklı yoğurt ve kızdırılmış yağlı biber gezdirin.

2 Aralık 2011 Cuma

PEKMEZ KUYMAĞI



Malzemeler
3 yemek kaşığı tereyağ
4 yemek kaşığı pekmez
alabildiği kadar un
ceviz
Yapılışı
Tereyağını eritip pekmezi katın. Kaynamaya başlayınca azar azar un ekleyin. Un helvası kıvamını alncaya kadar un eklemeye devam edin. Topak topak ayrılması lazım. İstediğiniz kıvama gelince 5 dakika daha kavurup servis tabağına alıp cevizleri dizin.
Not: Benim çorba kaşığı ölçülerime göre 1 kaseye yakın un kullandım.

30 Kasım 2011 Çarşamba

LİMONLU HİNDİSTANCEVİZLİ MUFFİN

 
 
 
 
Malzemeler
3 tane yumurta
1 su bardağı toz şeker
1 su bardağı süt
3 yemek kaşığı eritilmiş tereyağ
2-2,5 su bardağı un
1 tane kabartma tozu
1 tüp dr oetker vanilya aroması
1 tüp dr oetker limon aroması
yarım limon kabuğu rendesi
1 çay bardağı hindistan cevizi
Yapılışı
Yumurtayla toz şekeri mikserle iyice çırpın. Süt ve eritilmiş tereyağını ekleyip 5-10 saniye daha çırpın. Diğer malzemeleride ekleyip tahta kaşıkla hafifçe karıştırın. Gerekirse un ilavesinde bulunabilirsiniz. Muffin kalıplarını margarinle yağlayın. Kalıpların 3'te 1'ini harçla doldurun. Önceden ısınmış fırında pişirin.
 

28 Kasım 2011 Pazartesi

SOYA SOSLU PATATES SALATASI



Malzemeler
8 tane patates
2 tane soğan
6-7 tane kornişon turşu
5-6 dal maydanoz
yarım havuç
3-4 yemek kaşığı nar
1 tane domates
sos için
3 çorba kaşığı soya sosu
6-7 çorba kaşığı sıvıyağ
yarım limon suyu
pulbiber
sumak
Yapılışı
Patatesleri haşlayıp kabuklarını soyup irice doğrayın. Patatesleri bir kaba alın, üzerine halka doğranmış soğanı, ikiye bölünmüş turşuyu, küp doğranmış domatesi, rendelenmiş havucu ve doğradığınız maydanozu ekleyip karıştırın. Üzerine nar tanelerini ve sosunu gezdirip servis yapın.

26 Kasım 2011 Cumartesi

GÖKKUŞAĞI BÖREĞİ



Malzemeler
4 tane yufka
1 bağ ıspanak
10 dilim pastırma
1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
2 adet havuç
tuz
1 çay bardağı su
1/2 çay bardağı sıvıyağ
1 yumurta sarısı
çörek otu
Yapılışı
Yıkanmış ıspanakları ince ince doğrayıp tuzla ovun. Çıkan suyunu sıkın. Havuçları rendeleyip tuzla ovun. İlk yufkayı serip üzerine yağlı su gezdirin. Diğer yufkayı üzerine serip tekrar yağlı su gezdirip ıspanakları serpin. 3. yufkayı serip yağlı su gezdirip havuçları serpin. Son yufkayı serip pastırmaları dizip kaşar peyniri serpin. Böreği rulo yapın. 2'ye bölüp tepsiye yerleştirin. Üzerine yumurta sarısı sürüp çörek otu serpin. Kızgın fırında pişirin.

24 Kasım 2011 Perşembe

LAMESLİ EKMEK



Malzemeler
2 çorba kasesi un
1/2 paket yaşmaya
tuz
1 tatlı kaşığı toz şeker
alabildiği kadar ılık su
içi için
2 bağ pazı
1 su bardağı haşlanmış barbunya
1 yemek kaşığı tereyağ
2 adet soğan
2 diş sarımsak
1 tatlı kaşığı salça
tuz
karabiber
pulbiber
1/2 demet taze nane
ayrıca
1 yumurta sarısı
çörek otu
Yapılışı
Mayayı 1 su bardağı ılık suda eritin. Tüm malzemeleri karıştırıp kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yapıp 2 saat dinlendirin. Pazıyı kendi buharında haşlayıp fazla suyunu sıkın. Soğanları yemeklik doğrayıp tereyağında kavurun. Sarımsağı, salçayı ekleyip 1-2 dakika daha kavurun. Diğer malzemeleri ekleyip 5 dakika kavurun. Hamuru ikiye bölün yarısını yağlanmış tepsiye elinizle yayın. İç malzemeyi yerleştirin. Kalan hamuru elinizle açın tepsiye yerleştirin. Üzerine yumurta sarısı sürüp çörek otu serpin. Kızgın fırında pişirin.

Not: Karadeniz yöresinde özelliklede Trabzon'da çok sık yapılır.

22 Kasım 2011 Salı

ÇİMDİK MANTISI



Malzemeler
2 çorba kasesi un
2 tane yumurta
tuz
alabildiği kadar su
ayrıca
1 çorba kasesi sarımsaklı yoğurt
1 çorba kaşığı tereyağ
1 tatlı kaşığı toz biber
Yapılışı
Hamur için tüm malzemeleri karıştırıp sertçe bir hamur yapın. Bezelere ayırıp ince bir yufka şeklinde açın. Küçük kareler halinde kesin. Ortalarına bastırarak çimdikleyin. Tüm hamurlara aynı işlemi yapın. Tuzlu kaynar suda haşlayın. Servis tabağına alın. Sarımsaklı yoğurt ve kızdırılmış yağlı biber gedirin.



19 Kasım 2011 Cumartesi

ŞEKİLLİ KAPAKLI MİLFÖY



Malzemeler
12 tane milföy hamuru
1 çorba kasesi tulum peyniri
1 tane yumurta
1 çay kaşığı pekmez
Yapılışı
1 tane yumurta akı ile tulum peynirini karıştırın. 6 tane yumuşayan milföyün ortasına peynirli harçtan koyun. Diğer 6 tane milföyün ortalarını kalıpla çıkarın. Peynirli harç koyduğunuz milföylerin üzerine kapatın. Yumurta sarısına pekmez katıp karıştırın. Üzerlerine yumurta sarısı sürüp, önceden ısınmış fırında pişirin.

16 Kasım 2011 Çarşamba

HARDALLI MAKARNA SALATASI



Malzemeler
1 paket renkli makarna
1 su bardağı yoğurt
1 çay bardağı mayonez
2 diş sarımsak
1 paket garnitür
5 adet salatalık turşusu
1 çorba kaşığı hardal
tuz
2 çorba kaşığı sıvıyağ
Yapılışı
Makarnayı tuzlu suda haşlayıp sıvıyağ ile yağlayın. Salatalık turşularını küp küp doğrayın. Sarımsağı ezin. Tüm malzemeleri karıştırıp harmanlayın. Servis tabağına alıp dereotuyla süsleyin.

13 Kasım 2011 Pazar

SULTAN GÖZÜ TATLISI



Malzemeler
1 paket yumuşamış margarin
1 su bardağı irmik
1 çay bardağı sıvıyağ
2 tane yumurta
1 çay bardağı pudra şekeri
1 limon kabuğu rendesi
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
alabildiği kadar un
ayrıca
1 su bardağı haşhaş
1 çay bardağı süt
ceviz
şerbeti için
6 su bardğı su
5 su bardağı toz şeker
1-2 damla limon suyu
Yapılışı
Şerbeti kaynatıp soğutun. Hamur için tüm malzemeleri karıştırıp kulak memesi yumuşaklığında bir hamur hazırlayın. Ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayın. Önce süte sonra haşhaşa bulayıp yağlanmış tepsiye dizin. Üzerine ceviz batırın. Kızgın fırında pişirin. Sıcak tatlıya soğuk şerbeti dökün.

10 Kasım 2011 Perşembe

PAZI YAPRAĞINDA ÇİNEKOP



Malzemeler
6 adet çinekop
2 adet pazı yaprağı
4 diş sarımsak
2 adet havuç
1 çorba kaşığı tereyağ
tuz
karabiber
1 adet limon
Yapılışı
Sarımsakları ezin. Balıkların içerisine tuz, karabiber ve ezilmiş sarımsakdan sürün. Pazı yapraklarını kaynar suya batırıp çıkarın. Çinekopları pazı yapraklarına sarın. Havucu rendeleyip tencerenin altına serpin. Üzerine balıkları dizin. Her balığın üzerine biber parça tereyağ ve limon dilimi yerleştirin. 1 çay bardağı su gezdirip kısık ateşte pişirin.


5 Kasım 2011 Cumartesi

CARTE D'OR TATLI SERİSİ HEDİYELERİM




Geçen hafta carte d'Or'dan telefon aldım hediyeleri olduğunu söylediler ve adresimi istediler. Bu sabah özel kuryeyle carte d'Or tatlı serisi kutum geldi. Bu güzel tatlı serisi için carte d'Or'a çok teşekkür ederim. Hem tatlılar hemde gönderdikleri hediye kutusu çok harikaydı. Tatlıların hepsini deneyip blogumda yayınlayacağım. Pudinglerini zaten kullanıyordum şimdi tatlı serisini denicem.
Carte d'Or tatlı serisi için tıklayın.
Herkese İyi Bayramlar dilerim.

MİNİK TUZLULAR



Malzemeler
250 gr margarin
1 çay bardağı sıvıyağ
1 çay kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı mahlep
2 tane yumurta (birinin sarısı üzeri için)
alabildiği kadar un
ayrıca
susam
haşhaş
çörek otu
Yapılışı
Oda ısısında yumuşamış margarine sıvıyağ, tuz, mahlep, yumurta ve unu ekleyip ele yapışmayan yumuşak bir hamur hazırlayın. Hamuru streç film arasında hafif unlayarak açın. Kalıpla şekiller çıkarıp yağlanmış tepsiye dizin. Üzerine yumurta sarısı sürüp susam, haşhaş ve çörek otu serpin. Önceden ısınmış fırında pişirin.

3 Kasım 2011 Perşembe

PEYNİRLİ BİBERLİ MİLFÖY




Malzemeler
10 tane milföy
1 çorba kasesi beyaz peynir
1 tane domates
2 tane sivri biber
susam
1 tane yumurta
Yapılışı
Milföyleri oda sıcaklığında yumuşatın. Beyaz peynirin içine küçük doğranmış domates, biber ve 1 yumurta akını katıp karıştırın. Milföyün dört ucunu bıçakla kesin ama iki köşeyi komple kesmeyin.


Kestiğiniz kenarı diğer ucun üzerine koyun, yine kestiğiniz diğer ucu üzerine katlayın. Boş kalan ortasına peynirli harcı koyun. Milföyün kenarlarına yumurta sarısı sürün, susam serpin. Önceden ısınmış fırında pişirin.

1 Kasım 2011 Salı

BAYAT EKMEK GÖZLEMESİ



Malzemeler
1 bütün ekmek
su
alabildiği kadar un
tuz
içi için
peynir
maydanoz
sivri biber
domates
yağlamak çin
tereyağ
Yapılışı
Bütün ekmeği ıslatıp elinizle ufalayın. Tuz ve alabildiği kadar un ekleyip kulak memesi yumuşaklığında yoğurun. Ceviz büyüklüğünde parçalara ayırın. Servis tabağı büyüklüğünde açın. İç malzemeden koyup ay şeklinde kapatın. Teflon tavada önlü arkalı pişirin. Tereyağ ile yağlayın.

30 Ekim 2011 Pazar

ÇİN SALATASI (PİRİNÇ SALATASI)



Malzemeler
1 su bardağı pirinç
1 çay bardağı konserve mısır
1 kutu garnitür
5-6 adet salatalık turşusu
1/2 demet dereotu
1/2 demet maydanoz
tuz
limon suyu
sıvıyağ
Yapılışı
Pirinci haşlayıp süzün. Maydanoz ve dereotunu ince ince kıyın. Salatalıkları doğrayın. Tüm malzemeleri karıştırıp servis tabağına alın.

28 Ekim 2011 Cuma

SAÇAKLI MANTI



Malzemeler
1 bütün tavuk
500 gr un
tuz
alabildiği kadar su
Yapılışı
Tavuğu tuzlu suda haşlayıp tiftikleyin. Un, su, tuz ile kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yapın. Mandalina büyüklüğünde bezeler yapın. Oklava yardımıyla bıçak sırtı kalınlığında açın. Rulo yapıp erişte keser gibi kesin. Tepsiye yerleştirin. Kızgın fırında nar gibi kızarana kadar pişirin. Üzerine tavuk suyu gezdirip tavukları dizin. Tekrar fırına verip 10 dakika daha pişirin.
Not: İsterseniz sarımsaklı yoğurt döküp yiyebilirsiniz.


26 Ekim 2011 Çarşamba

MERCİMEKLİ BÖREK



Malzemeler
2 tane yumurta
1 çay bardağı sıvıyağ
1 çay bardağı su
tuz
1/2 limon suyu
alabildiği kadar un
ayrıca
1 su bardağı sıvıyağ (yağlamak için)
nişasta (açmak için)
içi için
1 su bardağı haşlanmış mercimek
2 tane soğan
1 çorba kaşığı sıvıyağ
tuz
Yapılışı
Soğanları yemeklik doğrayıp sıvıyağda kavurun. Mercimeği ve tuzu ekleyip 1-2 dakika daha kavurun. Hamur için tüm malzemeleri karıştırıp kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yapın. Ceviz büyüklüğünde parçalara ayırın. Nişasta serpip açabildiğinizce ince açın. Sıvıyağ gezdirin katlayın. İç malzemeden koyup üçgen şeklinde kapatıp tepsiye dizin. Kalan yağdan böreklerin üzerine sürün. Kızgın fırında pişirin.

23 Ekim 2011 Pazar

PATATES KAVURMASI



Malzemeler
6 adet haşlanmış patates
3 adet kuru soğan
2 yemek kaşığı sıvıyağ
tuz
pulbiber
nane
Yapılışı
Soğanları yemeklik doğrayıp sıvıyağda kavurun. Küp küp doğradığınız patatesi, tuzu ve baharatı katıp 5 dakika kavurup servis tabağına alın.

21 Ekim 2011 Cuma

SEBZELİ TAVUK



Malzemeler
500 gr tavuk göğsü
3 tane kabak
3 tane havuç
5 tane renkli biber
2 tane soğan
1 yemek kaşığı nişasta
1/2 çay bardağı sıvıyağ
1/2 çay bardağı soya sosu
Yapılışı
Tavukları jülyen doğrayın. Nişasta ve soya sosunu katıp 1 saat dinlendirin. Soğanları piyazlık doğrayıp sıvıyağda soteleyin. Sırasıyla tavuğu jülyen doğranmış havucu, kabağı ve biberi ekleyip pişirin.

MİM 28

Sevgili Arkadaşlarım umutsepeti ve birtutamkekik
"Blogger" konulu mimle beni mimlemişler.
Kendilerine çok teşekkür ediyorum.
Hemen cevaplıyorum.

- İlk düzenli okuduğunuz blog ve hissettikleriniz;
Damaktadı (blog açmadan önce bile takip ediyordum)
- Sanal alemde tanışıp görüştüğünüz Bloggerler;
Şimdiye kadar kimseyle tanışma fırsatım olmadı.
- Blog dünyasına adım attığınızda, gökyüzündeki yıldız kadar parlak gelen, asla onun gibi olamam diye düşündüğünüz Blogger'ler;
Bütün bloglar zaten çok güzel.
- Moda blogları arasında  en sevdiğiniz blog;
Hepsi çok güzel.
- Yazılarını okurken keyiflendiğiniz blogger'ler;
Blog adı vermiyim ama yazılarını keyifle okuduğum blogger'lar var.
- Sürekli sayfasını açtığınız, okuyup yorum bırakmadan çıktığınız bloglar;
Bloglar arasında böyle bir ayrımım yok.
- Kendinize yakın bulduğunuz bloggerler;
Takip ettiğim bütün blog arkadaşlarım.
- Blogger denildiği an aklımıza gelen ilk isimleri yazıyoruz :)
Blogumu açmadan öncesinden de takip ettiğim 3 blogger arkadaşımı yazıyım.
Damaktadı, Keskinli, Papatyaprenses.

17 Ekim 2011 Pazartesi

ÜZÜMLÜ ÇÖREK



Malzemeler
100 gr tereyağ
1 su bardağı toz şeker
1 su bardağı süt
2 tane yumurta
1 paket yaşmaya
1 çay kaşığı tarçın
1 su bardağı üzüm
alabildiği kadar un
1 çay kaşığı tuz
ayrıca
1 tane yumurta sarısı
susam
Yapılışı
Tencerede sütü ılıtın. Tereyağ ve toz şekeri ekleyip eritin. Unu bir kaba alın, ortasına sütlü karışımı, mayayı,  2 tane yumurtayı, üzümü, tuz ve tarçını ekleyip yoğurun. Yumuşak bir hamur hazırlayın. Hamurun üzerini örtüp 30 dakika dinlendirin. Hamuru portakal büyüklüğünde parçalara ayırıp yuvarlayın. 15 dakika daha dinlendirin. Üzerlerine yumurta sarısı sürüp susam serpin. Yağlanmış tepsiye dizin. Önceden ısınmış fırında pişirin.

14 Ekim 2011 Cuma

ŞEKİLLİ KÜÇÜK MİLFÖYLER



Malzemeler
5 tane milföy
yumurta sarısı
susam
Yapılışı
Milföyler yumuşayınca kalıplarla şekiller çıkarıp yağlanmış tepsiye dizin. Üzerine yumurta sarısı sürüp susam serpip, önceden ısınmış fırında pişirin. İsterseniz aralarını kesip krem peynir, zeytin ezmesi sürebilirsiniz.

12 Ekim 2011 Çarşamba

MEYVELİ RULO PASTA


Malzemeler
4 tane yumurta
4 yemek kaşığı un
5 yemek kaşığı toz şeker
1 paket vanilya
1/2 paket kabartma tozu
ayrıca
1 poşet kremşanti
1 su bardağı soğuk süt
3-4 tane şeftali
toz antep fıstığı
kakao
pembe top çikolata
Yapılışı
Pandispanya için yumurta ve toz şekeri 4 dakika çırpın, diğer malzemeleride ekleyip 4 dakika daha mikserle çırpın. Yağlı kağıt serili tepsiye harcı döküp pişirin. Fırından alınca sıcakken hemen sarın, üzerine nemli bez örtün. Kremşantiyi sütle çırpın. Yağlı kağıdı çıkarıp içine kremşanti sürüp şeftali dizin. Tekrar rulo yapın. Üzerine kremşanti sürün, istediğiniz gibi süsleyip buzdolabında 5-6 saat dinlendirip servis yapın.



Not: Tarifler otomatik olarak yayınlanıyor.

10 Ekim 2011 Pazartesi

LİMONLU VE HAŞHAŞLI MUFFİN

 
 
 
Malzemeler
3 tane yumurta
1 su bardağı toz şeker
1 su bardağı süt
3 yemek kaşığı eritilmiş tereyağ
2-2,5 su bardağı un
1 tane kabartma tozu
1 tane vanilya
3 yemek kaşığı haşhaş tohumu
1 tüp dr oetker limon aroması
yarım limon kabuğu rendesi
Yapılışı
Yumurtayla toz şekeri mikserle iyice çırpın. Süt ve eritilmiş tereyağını ekleyip 5-10 saniye daha çırpın. Diğer malzemeleride ekleyip tahta kaşıkla hafifçe karıştırın. Gerekirse un ilavesinde bulunabilirsiniz. Muffin kalıplarını margarinle yağlayın. Kalıpların 3'te 1'ini harçla doldurun. Önceden ısınmış fırında pişirin.

7 Ekim 2011 Cuma

TOP ÇİKOLATALI KURABİYE



Malzemeler
250 gr tereyağ (yumuşak)
1 su bardağı pudra şekeri
yarım limon kabuğu rendesi
3-4 damla dr oetker vanilya aroması
alabildiği kadar un
2 çay kaşığı kabartma tozu
top çikolata (bıldırcın yumurtası büyüklüğünde)
üzeri için
1 tane yumurta sarısı
Yapılışı
Oda ısısında yumuşamış tereyağ ve pudra şekerini elinizle yoğurun. Diğer malzemeleride katıp ele yapışmayan yumuşak bir hamur yoğurun. Hamuru 10 dakika dinlendirin. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp içine top çikolata koyup yuvarlayın. Yağlanmış tepsiye dizin. Üzerine yumurta sarısı sürün. Önceden ısınmış fırında pişirin.

 

5 Ekim 2011 Çarşamba

MİLFÖYDEN LAHMACUN



Malzemeler
10 tane milföy hamuru
150 gr kıyma
1 adet domates
4 adet sivribiber
3 adet kırmızı biber
2 adet soğan
yarım demet maydanoz
1 çay kaşığı pulbiber
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
Yapılışı
Soğanı, sivri biberi ve kırmızı biberi robottan geçirin. Ufak doğranmış domatesi, ince kıyılmış maydanozu, kıymayı ve baharatları katıp harcı karıştırın. Yumuşayan milföylerin içine harcı paylaştırın. Milföylerin kenarlarından kıvırın, yağlanmış tepsiye dizin. Önceden ısınmış fırında pişirin.

Not: Bugünden itibaren tarifler 15 gün boyunda otomatik yayınlanacaktır. Yorumlarınızı daha sonra onaylayacağım.

3 Ekim 2011 Pazartesi

PATATESLİ TURŞU KAVURMASI




Malzemeler
2 çorba kasesi fasulye turşusu
3 tane soğan
2 tane patates(haşlanmış)
1 çay kaşığı pulbiber
1/2 yemek kaşığı sıvıyağ
Yapılışı
Soğanları piyazlık doğrayıp sıvıyağda kavurun. İkiye böldüğünüz turşuları, patatesleri ve pulbiberi katıp 5 dakika kavurun. Servis tabağına alın.

1 Ekim 2011 Cumartesi

ETLİ KÖZ KARNIYARIK



Malzemeler
6 adet patlican
500 gr kuzu eti
1 adet domates
2 adet sivribiber
1 tane soğan
1 su bardağı kaşar peyniri
1 çorba kaşığı salça
1 çorba kaşığı sıvıyağ
tuz
karabiber
kekik
Yapılışı
Patlicanları mangalda közleyip kabuklarını tamamen soyun. Sıvıyağda etleri kavurun, pişmeye yakın yemeklik doğranmış soğanı, biberi ve domatesi ekleyip pişirin. Tuzunu ve baharatlarını katın. Patlicanları karnıyarık gibi yarın, iç malzemeden bolca içlerini doldurun. Üzerine rendelenmiş kaşar peyniri serpin. Salçayı 1 su bardağı suda ezip yemeğin üzerine dökün. Kızgın fırında kaşar peyniri eriyinceye kadar pişirin.

30 Eylül 2011 Cuma

KÖMBE KURABİYE



Malzemeler
1,5 çay bardağı süt
2 su bardağı toz şeker
2 su bardağı sıvıyağ
1 su bardağı ceviz içi
3 çay kaşığı tarçın
3 çay kaşığı mahlep
3 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
5 çorba kaşığı hindistan cevizi
2 çay kaşığı karanfil
alabildiği kadar un
üzeri için
1 su bardağı susam
Yapılışı
Tüm malzemeleri karıştırıp kulak memesi yumuşaklığında yoğurun. Ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp elinizle yuvarlayıp susama bulayın ve kerebiç kalıbında şekil verin. Yağlanmış tepsiye dizin. Önceden ısınmış fırında pişirin.
Kavanoza koyup buzdolabında 1 aya yakın bayatlamadan saklayabilirsiniz.

28 Eylül 2011 Çarşamba

MİLFÖY HAMURU



Malzemeler
1 paket margarin
1,5 su bardağı ılık su
3 yemek kaşığı sıvıyağ
3 yemek kaşığı sirke
tuz
alabildiği kadar un
içi için
1 çorba kasesi beyaz peynir
Yapılışı
Margarin hariç tüm malzemeleri karıştırıp hamur haline getirin. 8 parçaya bölün. 30 dakika dinlendirin. Margarini yumuşatıp 8 parçaya bölün. Hamuru tabak büyüklüğünde açın ve margarin sürün. Bütün hamurları üst üste koyun ve ince bir şekilde açın. 1 saat dinlendirin. Hamuru tekrar açın ve rulo yapın buzdolabında 1 gece dinlendirin. Kare kesin. İç malzeme koyup üçgen kapatın. Yağlanmış fırın tepsisine dizin. Yumurta sarısı sürün. Kızgın fırında pişirin.