25 Aralık 2012 Salı
KARIŞIK OTLU KİŞ
Malzemeler
yarım kilo ıspanak
4-5 tane pazı yaprağı
4-5 tane pırasa
yarım bağ pancar otu
2-3 tane taze soğan
yarım demet dereotu
yarım demet maydanoz
taze nane
taze kekik
tere
200 gr tulum peyniri
2 tane soğan
4 yemek kaşığı sıvıyağ
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı pulbiber
1 çay kaşığı kimyon
1 çay kaşığı toz kırmızı biber
hamuru için
3,5 çay bardağı un
yarım çay bardağı yoğurt
1 tane kabartma tozu
125 gr oda ısısında margarin
tuz
Yapılışı
Soğanları piyazlık doğrayıp sıvıyağında pembeleşinceye kadar kavurun. Otları ince ince doğrayıp ekleyin ve suyunu çekinceye kadar pişirin. Tuzunu ve baharatlarını katıp soğumaya bırakın. Peyniri harca ekleyin. Hamur için malzemeleri karıştırıp yoğurun. Hamuru hafif unlanmış zeminde merdane ile açıp tart kalıbının içine kenarları yüksek olacak şekilde yerleştirin. Otlu harcı hamurun üzerine yayıp kenarlarını üzerine doğru kıvırın. Renkli biberleri halka halka doğrayıp üzerine dizin. Önceden ısınmış fırında pişirin.
23 Aralık 2012 Pazar
KÜTÜK PASTA
Malzemeler
4 tane yumurta
4 yemek kaşığı un
5 yemek kaşığı toz şeker
1 paket vanilya
1/2 paket kabartma tozu
ganaj için
200 gr bitter çikolata
200 gr sıvı krema
1 paket kakaolu hazır pasta kreması
1,5 su bardağı soğuk süt
için için
muz
damla çikolata
antep fıstığı
vişne taneleri
Yapılışı
Pandispanya için yumurta ve toz şekeri 5-6 dakika çırpın, diğer malzemeleride ekleyip 5 dakika daha mikserle çırpın. Yağlı kağıt serili tepsiye harcı döküp pişirin. Fırından alınca sıcakken hemen sarın, üzerine nemli bir bez örtün. Kreması için çikolatayı benmari usulü eritin, sıvı kremayı da ekleyip karıştırın. Pasta kremasını soğuk sütle çırpın ve çikolatalı ganaj ile karıştırın. Soğuyan pandispanyanın içine kremadan sürün muz ve damla çikolata serpin. (Ben iki tane pandispanya pişirdim diğer pandispanyanın içine antep fıstığı ve vişne taneleri koydum. ) Sıkıca rulo sarın. Rulonun üstünü de komple bu krema ile kaplayın. Çatalla çizik yapıp ağaç görüntüsü verin. Üzerine rendelenmiş bitter çikolata serpin. Hazır beyaz kremşanti tüpü ile kenarlarına kremşanti sıkın, kesik kütük şeklinde görünsün. Diğer ruloyu ikiye kesip kütük şeklinde üst üste koyun. 1 gece buzdolabında dinlendirin.
KURABİYE ÇANLARI
Malzemeler
150 gr oda ısısında margarin
1 tane yumurta
1 su bardağı pudra şekeri
yarım su bardağı buğday nişastası
1 tatlı kaşığı tarçın
yarım limon kabuğu rendesi
4-5 damla vanilya aroması
1 çay kaşığı karbonat
alabildiği kadar un
renkli gıda boyaları
Yapılışı
Hamur için bütün malzemeleri karıştırıp ele yapışmayan yumuşak bir hamur hazırlayın. Hamuru streç filme sarıp 1 saat buzdolabında bekletin. Hamurdan mandalina büyüklüğünde parçalar koparıp gıda boyasıyla renklendirin. Hamuru iki streç film arasında biraz unlayarak açın. Renkli hamurlardan üzerine küçük toplar yapıp rastgele atın ve merdaneyle üzerinden geçin. Çan kalıbıyla şekil çıkarın. Yağlı kağıt ile kaplanmış tepsiye dizin. Önceden ısınmış fırında hafif pembeleşene kadar pişirin.
DİLEK (ŞANS) KURABİYELERİ
Malzemeler
1 tane yumurta
1 damla rom aroması
2 damla limon aroması
3-4 damla vanilya aroması
1 limon kabuğu rendesi
1 su bardağı pudra şekeri
125 gr oda ısısında yumuşamış margarin
1 tatlı kaşığı kabartma tozu
alabildiği kadar un
3 yemek kaşığı kakao
Yapılışı
Kakao hariç bütün malzemeleri karıştırıp ele yapışmayan bir hamur hazırlayın. Hamurun yarısına kakao katın. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp elinizle açın, içine dilek (şans) kağıtlarını koyup kapatıp yuvarlayın. Yağlı kağıt serilmiş tepsiye kurabiyeleri dizin. Önceden ısınmış fırında pişirin.
22 Aralık 2012 Cumartesi
TOMBUL PİDE
Tarifimi 78. PDÇS etkinliğine ev sahipliği yapan blogcu arkadaşım yersofrasi 'na gönderiyorum. Kendisine bol tarifli bir etkinlik diliyorum.
Malzemeler
3 su bardağı un
1/2 paket yaşmaya
2 yemek kaşığı sıvıyağ
1 yemek kaşığı toz şeker
1 çay kaşığı tuz
alabildiği kdar ılık su
1 yumurta sarısı (üzeri için)
için için
1 çorba kasesi kavurma
1 çorba kasesi kaşar peyniri rendesi
1 çay bardağı ketçap
Yapılışı
Tüm malzemeleri karıştırıp kulak memesi yumuşaklığında bir hamur hazırlayın. Hamuru 1 saat dinlendirin. Mandalina büyüklüğünde toplara ayırın. Merdane ile servis tabağı büyüklüğünde açın. 1 yemek kaşığı ketçap sürün. Kavurma ve kaşar peyniri serpin. Bir kenarını üzerine kapatın. Yumurta sarısı sürüp kızgın fırında pişirin.
18 Aralık 2012 Salı
MANTILI SALATA
Malzemeler
2 su bardağı hazır mantı
2 su bardağı yoğurt
2 yemek kaşığı mayonez
2 diş sarımsak
tuz
2 yemek kaşığı sıvıyağ
1 çay bardağı haşlanmış bezelye
5-6 adet salatalık turşusu
Yapılışı
Mantıları tuzlu kaynar suda haşlayıp süzün. Sarımsağı ezin. Tüm malzemeleri karıştırıp servis tabağına alın, üzerine pulbiber serpin.
17 Aralık 2012 Pazartesi
ÇAY KURABİYESİ
Malzemeler
250 gr margarin (yumuşamış)
1 su bardağı pudra şekeri
2 çorba kaşığı mısır nişastası
2 çorba kaşığı kakao
alabildiği kadar un
ayrıca
hindistan cevizi
80 gr bitter çikolata
Yapılışı
Margarin, pudra şekeri, mısır nişastasını karıştırın alabildiği kadar un ilavesi ile hamuru yoğurun. İkiye bölün, bir parçasına kakao katıp tekrar yoğurun. İki hamurdan birer parça koparıp elinizle top yapın. Hindistan cevizine bulayıp tepsiye dizin. Kurabiyelerin ortalarına parmak batırın. Önceden ısınmış fırında pişirin. Bitter çikolatayı eritip ortalarını doldurun.
15 Aralık 2012 Cumartesi
TAVUKLU TEL ŞEHRİYE SALATASI
Malzemeler
2 su bardağı tel şehriye
3 su bardağı sıcak su
1 çay bardağı sıvıyağ
1 tavuk göğsü
1 çay bardağı mısır
5 tane salatalık turşusu
3 tane kırmızı biber
1/2 demet maydanoz
1/2 demet dereotu
tuz
Yapılışı
Tel şehriyeyi sıvıyağda kavurup tuz serpin, 3 su bardağı sıcak su ekleyip kısık ateşte pişirin. Tavuğu tuzlu suda haşlayıp tiftikleyin. Soğuyan tel şehriyeye tüm malzemeleri ekleyip karıştırın.
13 Aralık 2012 Perşembe
ASMA YAPRAĞINDA HAMSİ DOLMASI
Malzemeler
500 gr hamsi
2 tane soğan
2 tane domates
4 tane sivri biber
tuz
karabiber
asma yaprağı
sıvıyağ
1 çay bardağı su
Yapılışı
Hamsilerin kılçıklarını temizleyip fileto haline getirin. Soğanları yemeklik doğrayın. Domates ve biberi küp küp doğrayın. Hamsi, soğan, domates ve biberi karıştırıp tuz ve karabiberi katıp harmanlayın. Asma yapraklarının içine harçtan koyup dolma gibi sarıp tencereye dizin. Üzerine sıvıyağ gezdirip, 1 çay bardağı su dökün kısık ateşte pişirin.
8 Aralık 2012 Cumartesi
BAHARATLI KIYIR KURABİYE
Malzemeler
125 gr oda ısısında margarin
1 su bardağı sıvıyağ
1 tane yumurta (sarısı üzeri için)
1 yemek kaşığı toz şeker
2 yemek kaşığı çörek otu
1 tatlı kaşığı pulbiber
1 tatlı kaşığı mahlep
1 tatlı kaşığı tuz
1 tane kabartma tozu
3 su bardağı un
Yapılışı
Bütün malzemeleri karıştırıp ele yapışmayan yumuşak bir hamur yoğurun. Gerekirse un ilavesinde bulunun. Hamurun üzerini örtüp yarım saat dinlendirin. Hamuru iki streç film arasında biraz unlayarak merdaneyle açın. Kalıpla şekiller çıkarın üzerine yumurta sarısı sürüp susam serpin. Önceden ısınmış fırında pişirin.
7 Aralık 2012 Cuma
FALAFEL (NOHUT KÖFTESİ)
Malzemeler
1 su bardağı nohut
yarım kuru soğan
2 yemek kaşığı kıyılmış maydanoz
2 yemek kaşığı kıyılmış kişniş
1 tatlı kaşığı tuz
4 diş sarımsak
yarım tatlı kaşığı pulbiber
1 tatlı kaşığı kimyon
1 tatlı kaşığı kabartma tozu
4-6 yemek kaşığı un
kızartmak için
sıvıyağ
Yapılışı
Nohutları haşlayıp süzün. Maydanoz, soğan, sarımsak, kişniş, nohut, pul biber, tuz ve kimyonu püre olana kadar mutfak robotunda çekin. Karışımı derin bir kaba alıp içerisine kabartma tozu ve unu ekleyip elinizle yapışmayan bir kıvama gelinceye kadar un ilave ederek karıştırın. Üzerini kapatıp buzdolabında 1-2 saat dinlendirin. Cevizden biraz ufak parçalar koparıp yuvarlayın ve kızgın yağda kızartın.
5 Aralık 2012 Çarşamba
ZEYTİN EZMELİ GÜL KURABİYE
Malzemeler
4 su bardağı un
yarım çay kaşığı tuz
1 kabartma tozu
1 yemek kaşığı sirke
250 gr oda ısısında tereyağ
2 tane yumurta
4-5 yemek kaşığı zeytin ezmesi
Yapılışı
Un, tuz ve kabartma tozunu karıştırıp, ortasını havuz gibi açın. Sirke, tereyağ ve yumurtayı katıp yumuşak bir hamur yoğurun. Gerekirse un ilavesinde bulunun. Hamuru ikiye bölün. Hamurun bir tanesine zeytin ezmesi katıp tekrar yoğurun, hamur yumuşarsa biraz daha un ilave edip tekrar yoğurun. Hamurları streç filme sarıp buzdolabında yarım saat bekletin. Hamurları yarım parmak kalınlığında açın. Ufak bir kalıpla yuvarlaklar çıkarın. Bir zeytin ezmeli, bir sade ve tekrar bir zeytin ezmeli olarak, hamurları yan yana birbirlerine biraz değicek şekilde dizip rulo yapın. Daha sonra ikiye kesin ve kesilen kısım alta gelicek şekilde yağlanmış tepsiye dizin. Önceden ısınmış fırında pişirin.
4 Aralık 2012 Salı
MADEN SULU ÇATALLAR
Malzemeler
1 kahve fincanı maden suyu
125 gr oda ısısında tereyağ
1 çay bardağı sıvıyağ
3 yemek kaşığı üzüm sirkesi
1 tatlı kaşığı mahlep
1 tatlı kaşığı toz şeker
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karbonat
alabildiği kadar un
üzeri için
1 yumurta sarısı
çörek otu
Yapılışı
Malzemeleri karıştırıp ele yapışmayan yumuşak bir hamur yoğurun. Hamurun üzerine bez örtüp yarım saat dinlendirin. Hamurdan erik büyüklüğünde parçalar koparıp elinizde çubuk şekli verip iki ucunu birleştirip çatal şekli verip yağlanmış tepsiye dizin. Üzerine yumurta sarısı sürüp çörek otu serpin. Önceden ısınmış fırında pişirin.
3 Aralık 2012 Pazartesi
MİLFÖYLÜ KIRPIK
Malzemeler
1 paket milföy
sürülebilir krem peynir
3 yemek kaşığı yumuşak yağlı peynir
maydanoz
1 yumurta sarısı
Yapılışı
Yumuşamış milföylerden kalıpla şekiller çıkarıp yağlanmış tepsiye dizin. Üzerine yumurta sarısı sürüp önceden ısınmış fırında pişirin. Peynirleri bir kapta karıştırın. Maydanozu ince kıyın. Soğuyan milföyleri ikiye kesin. Arasına peynirli harçtan sürün, kestiğiniz kısmı üzerine kapatın. Kenarlarını maydanoza bulayıp servis tabağına dizin.
1 Aralık 2012 Cumartesi
ÇİKOLATALI POĞAÇA
Malzemeler
2 çay bardağı ılık süt
1 tane yumurta
42 gr yaşmaya
1 yemek kaşığı toz şeker
75 gr oda sıcaklığında tereyağ
1 tatlı kaşığı tuz
alabildiği kadar un
içi için
nestle chokella
Yapılışı
Hamur için maya, toz şeker ve sütü maya eriyinceye kadar karıştırın. Un, tuz, tereyağ, yumurta ve mayayı karştırıp yoğurun. Üzerine bez örtüp 1-2 saat mayalanmaya bırakın. Hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar koparıp elinizle açın. 1 tatlı kaşığı evde bulunan şokelladan koyup kapatıp yuvarlayın. Yağlanmış tepsiye dizin. Üzerine yumurta sarısı sürüp susam serpin. Önceden ısınmış fırında pişirin.
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)