29 Mayıs 2012 Salı
İLKBAHAR SALATASI
Malzemeler
marul
kıvırcık
taze soğan
dereotu
maydanoz
taze nane
çilek
taze bezelye
taze bakla
taze kekik
taze biberiye
dut
taze reyhan
diken ucu
kokulu ısparta gülü
erik
taze asma yaprağı
taze ıhlamur yaprağı
taze kiraz yaprağı
bahçeden pazı
taze sarımsak
3 renkli biber
domates
salatalık
mısır
susam
sosu için
1 tatlı kaşığı mayonez
1 tatlı kaşığı hardal
sıvıyağ
tuz
toz pulbiber
karabiber
Yapılışı
Bakla tanelerini ve bezelyeyi çok az haşlayın. Diğer malzemeleride katıp tabağa alın. Üzerine sosu gezdirip servis yapın.
Domates ve salatalık bahçeden değil ama bahçemizde şu an fide halinde. Mısır ve üç renkli biber bahçemizden ama buzluktaydı. Diğer bütün herşeyi bahçeden bu sabah taze olarak dalından topladım. Bahçede herşey şu an yeni yeni vermeye başladağı için ilkbahar salatasıda baharın son günlerine denk geldi.
ASMA YAPRAĞINDA ENGİNAR DOLMASI
Malzemeler
8 adet enginar
8 çorba kaşığı pirinç
2 adet soğan
1/2 demet dereotu
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı yenibahar
1 çay kaşığı toz şeker
1/2 çay kaşığı karabiber
1 yemek kaşığı dolmalık fıstık
1 yemek kaşığı dolmalık üzüm
1 çay bardağı sıvıyağ
ayrıca
3 adet havuç
3 adet soğan
16 adet asma yaprağı
1 limon
Yapılışı
Soğanları piyazlık doğrayıp havuçları halka haka doğrayıp tencerenin altına yerleştirin. Diğer soğanları yemeklik doğrayıp sıvıyağda soteleyin. Dolmalık fıstığı ekleyip 1-2 dakika kavurun. Sırasıyla diğer malzemeleri ekleyip kavurmaya devam edin. 1 çay bardağı su ekleyip pişirin. Ocaktan alınca ince doğranmış dereotunu ekleyin. 2 tane asma yaprağını yan yana dizip, ortasına enginarı yerleştirin. Dolmalık harçtan koyup asma yapraklarıyla kapatın. Kapattığınız taraf alta gelecek şekilde tencereye dizin. Yarısına gelecek kadar sıcak su ekleyin. Üzerlerine limon dilimi dizip kısık ateşte pişirin.
28 Mayıs 2012 Pazartesi
KABAK BORANİ
Malzemeler
6 tane kabak
500 gr kuşbaşı et
1 su bardağı haşlanmış nohut
2 su bardağı yoğurt
1 yumurta sarısı
1 yemek kaşığı un
tuz
1 yemek kaşığı tereyağ
1 tatlı kaşığı nane
1 yemek kaşığı sıvıyağ
6 su bardağı su
Yapılışı
6 su bardağı su ile eti düdüklü tencerede haşlayın. Kabakların kabuklarını çentip yemeklik doğrayın. 1 çorba kaşığı sıvıyağda soteleyin. Üzerine haşladığınız eti, nohutu ve etin suyunu ekleyip kabaklar yumuşayıncaya kadar pişirin. Ayrı bir yerde yoğurdu, yumurtayı ve unu çırpıp yemeğin suyuyla inceltin. Yavaşça yemeğe ekleyip 1-2 taşım pişirip tuzunu katın. Tereyağında naneyi kızdırıp yemeğe katın.
Hatay yöresine ait bir tariftir.
26 Mayıs 2012 Cumartesi
GÜVEÇTE MENEMEN
Malzemeler
5-6 tane domates
2-3 tane sivri biber
yumurta
tereyağ
tuz
karabiber
Yapılışı
Domatesleri yıkayıp kabuklarını soyun. Biberleride yıkayıp, tohumlarını çıkarın. Domates ve biberleri yemeklik doğrayıp tencereye alın. Domatesler hafif yumuşayıncaya kadar pişirin. Daha sonra güveç kaplarını biraz tereyağı ile yağlayın. Menemeni güveç kaplarına paylaştırın. Üzerlerine birer yumurta kırın. İsterseniz yumurtalar bütün kalsın yada çatalla karıştırın. Üzerlerine karabiber ve tuz serpin. Fırında pişirin.
25 Mayıs 2012 Cuma
LEBLEBİLİ KURABİYE
Malzemeler
yarım paket tereyağ (oda ısısında yumuşamış)
1 tane yumurta
1,5 su bardağı pudra şekeri
1,5 su bardağı leblebi tozu
1 tane kabartma tozu
1 tane vanilya
yarım su bardağı sıvıyağ
alabildiği kadar un
Yapılışı
Leblebiyi robottan biraz iri şekilde çekin. Bütün malzemeleri karıştırıp ele yapışmayan yumuşak bir hamur hazırlayın. Hamuru 10 dakika dinlendirin. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp elinizle yuvarlayıp yağlanmış tepsiye dizin. Üzerlerine leblebi batırabilirsiniz. Önceden ısınmış fırında pişirin.
23 Mayıs 2012 Çarşamba
MİLFÖYDEN AÇMA
Malzemeler
12 tane milföy hamuru
2 tane yumurta
1 çorba kasesi beyaz peynir
susam
çörek otu
haşhaş
Yapılışı
Peynire 2 tane yumurta akını katıp karıştırın. Yumuşayan milföy hamurlarını biraz unlayarak uzunlamasına açın. İç harcı uzattığınız kısma komple yayın. Rulo şeklinde sarın, elinizle biraz uzatıp iki ucunu iyice birleştirin. Yağlanmış tepsiye dizin. Üzerlerini bıçakla bir iki yerinden çok az çizin. Yumurta sarısı sürüp susam, çörek otu ve haşhaş serpin. Önceden ısınmış fırında pişirin.
21 Mayıs 2012 Pazartesi
LORLU PAZI SARMASI
Malzemeler
2 bağ pazı
2 su bardağı lor peyniri
1/2 su bardağı pilavlık bulgur
1 demet taze soğan
tuz
karabiber
2 yemek kaşığı tereyağ
2 yemek kaşığı süt
Yapılışı
Pazı yapraklarını haşlayıp soğuk suya batırın. Pilavlık bulguru haşlayın. Taze soğanı ince ince doğrayın. Bulgur, taze soğan, lor peyniri, tuzu ve karabiberi karıştırın. Pazı yapraklarının içine koyup sarın. Fırın tepsisine dizin. Üzerine sütü ve tereyağı parçalarını dizip sıcak fırında pişirin.
20 Mayıs 2012 Pazar
TAVUKLU TAHİN SOSLU SALATA
Malzemeler
1 tane tavuk göğsü
3-4 dal taze soğan
yarım demet maydanoz
yarım demet dereotu
4-5 tane taze nane
1 çay bardağı bezelye
1 çay bardağı konserve mısır
1 çay bardağı üç renkli biber
4-5 tane kornişon turşu
4-5 tane çeri domates
yarım çay bardağı tahin
limon suyu
sıvıyağ
tuz
Yapılışı
Tavuk göğsünü haşlayın ve soğuyunca küp küp doğrayın. Genişçe bir kaba alın diğer malzemeleride ekleyip karıştırın. Servis tabağına tavuklu salatayı alın. Bir kapta tahin, limon suyu, sıvıyağ, 2-3 kepçe tavuk suyu ve tuzu karıştırıp salatanın üzerine gezdirip servis yapın.
18 Mayıs 2012 Cuma
ŞEKERSİZ KURABİYE
Malzemeler
1 su bardağı pekmez
1 su bardağı sıvıyağ
1/2 su bardağı tahin
1 paket kabartma tozu
1 su bardağı iri çekilmiş ceviz
alabildiği kadar un
Yapılışı
Tüm malzemeleri karıştırıp kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yapın. Şekil verip önceden ısınmış fırında kızarıncaya kadar pişirin.
17 Mayıs 2012 Perşembe
MİLFÖY ÇANAĞINDA SALATA
Malzemeler
8 adet milföy
akdeniz yeşillikleri
6 dilim salam
6 dilim kaşar peyniri
3 tane salatalık turşusu
1/2 çay bardağı sıvıyağ
2 yemek kaşığı nar ekşisi
tuz
Yapılışı
Yumuşayan milföy hamurunu merdane ile inceltip yağlanmış kalıba yerleştirin. Kabarmaması için çatalla delikler açıp scak fırında pişirin. Salam ve kaşardan kalıpla şekil çıkartın. Kalan parçaları ince ince doğrayın. Tüm malzemeleri karıştırıp kasenin içini doldurun.
16 Mayıs 2012 Çarşamba
TÜRK KAHVELİ KAKAOLU TAŞ HELVA
Malzemeler
125 gr tereyağı (yumuşatılmış)
2 su bardağı un
2 su bardağı pudra şekeri
1 çay kaşığı türk kahvesi
1 yemek kaşığı kakao
Yapılışı
Unu kısık ateşte hafif pembeleşinceye kadar kavurup soğutun. Unu ve pudra şekerini eleyip tüm malzemeleri karıştırıp sıkıca bir kaba bastırın. 1-2 saat bekletip daha sonra dilimleyin.
Pişmaniye tadında inanılmaz güzel bir tatlı oluyor.
2 Mayıs 2012 Çarşamba
LOKUM PİLAVI
Malzemeler
500 gr un
1 tane yumurta
2 çay kaşığı tuz
alabildiği kadar su
ayrıca
300 gr kıyma
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
1 çorba kaşığı tereyağ
Yapılışı
Hamur için tüm malzemeleri karıştırıp orta sertlikte bir hamur hazırlayın. Hamuru iki bezeye ayırın. 10 dakika dinlendirin. Oklava yardımıyla bıçak sırtı kalınlığında açın. 3-4 saat bekletin. Hamuru üst üste koyup şeritler hazırlayıp küçük küpler halinde kesin. Tuzlu kaynar suda pişirin. Ayrı bir yerde tereyağında kıymayı kavurup tuz ve karabiber katın. Pişen hamurlarla karıştırıp servis yapın.
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)