25 Aralık 2012 Salı
KARIŞIK OTLU KİŞ
Malzemeler
yarım kilo ıspanak
4-5 tane pazı yaprağı
4-5 tane pırasa
yarım bağ pancar otu
2-3 tane taze soğan
yarım demet dereotu
yarım demet maydanoz
taze nane
taze kekik
tere
200 gr tulum peyniri
2 tane soğan
4 yemek kaşığı sıvıyağ
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı pulbiber
1 çay kaşığı kimyon
1 çay kaşığı toz kırmızı biber
hamuru için
3,5 çay bardağı un
yarım çay bardağı yoğurt
1 tane kabartma tozu
125 gr oda ısısında margarin
tuz
Yapılışı
Soğanları piyazlık doğrayıp sıvıyağında pembeleşinceye kadar kavurun. Otları ince ince doğrayıp ekleyin ve suyunu çekinceye kadar pişirin. Tuzunu ve baharatlarını katıp soğumaya bırakın. Peyniri harca ekleyin. Hamur için malzemeleri karıştırıp yoğurun. Hamuru hafif unlanmış zeminde merdane ile açıp tart kalıbının içine kenarları yüksek olacak şekilde yerleştirin. Otlu harcı hamurun üzerine yayıp kenarlarını üzerine doğru kıvırın. Renkli biberleri halka halka doğrayıp üzerine dizin. Önceden ısınmış fırında pişirin.
23 Aralık 2012 Pazar
KÜTÜK PASTA
Malzemeler
4 tane yumurta
4 yemek kaşığı un
5 yemek kaşığı toz şeker
1 paket vanilya
1/2 paket kabartma tozu
ganaj için
200 gr bitter çikolata
200 gr sıvı krema
1 paket kakaolu hazır pasta kreması
1,5 su bardağı soğuk süt
için için
muz
damla çikolata
antep fıstığı
vişne taneleri
Yapılışı
Pandispanya için yumurta ve toz şekeri 5-6 dakika çırpın, diğer malzemeleride ekleyip 5 dakika daha mikserle çırpın. Yağlı kağıt serili tepsiye harcı döküp pişirin. Fırından alınca sıcakken hemen sarın, üzerine nemli bir bez örtün. Kreması için çikolatayı benmari usulü eritin, sıvı kremayı da ekleyip karıştırın. Pasta kremasını soğuk sütle çırpın ve çikolatalı ganaj ile karıştırın. Soğuyan pandispanyanın içine kremadan sürün muz ve damla çikolata serpin. (Ben iki tane pandispanya pişirdim diğer pandispanyanın içine antep fıstığı ve vişne taneleri koydum. ) Sıkıca rulo sarın. Rulonun üstünü de komple bu krema ile kaplayın. Çatalla çizik yapıp ağaç görüntüsü verin. Üzerine rendelenmiş bitter çikolata serpin. Hazır beyaz kremşanti tüpü ile kenarlarına kremşanti sıkın, kesik kütük şeklinde görünsün. Diğer ruloyu ikiye kesip kütük şeklinde üst üste koyun. 1 gece buzdolabında dinlendirin.
KURABİYE ÇANLARI
Malzemeler
150 gr oda ısısında margarin
1 tane yumurta
1 su bardağı pudra şekeri
yarım su bardağı buğday nişastası
1 tatlı kaşığı tarçın
yarım limon kabuğu rendesi
4-5 damla vanilya aroması
1 çay kaşığı karbonat
alabildiği kadar un
renkli gıda boyaları
Yapılışı
Hamur için bütün malzemeleri karıştırıp ele yapışmayan yumuşak bir hamur hazırlayın. Hamuru streç filme sarıp 1 saat buzdolabında bekletin. Hamurdan mandalina büyüklüğünde parçalar koparıp gıda boyasıyla renklendirin. Hamuru iki streç film arasında biraz unlayarak açın. Renkli hamurlardan üzerine küçük toplar yapıp rastgele atın ve merdaneyle üzerinden geçin. Çan kalıbıyla şekil çıkarın. Yağlı kağıt ile kaplanmış tepsiye dizin. Önceden ısınmış fırında hafif pembeleşene kadar pişirin.
DİLEK (ŞANS) KURABİYELERİ
Malzemeler
1 tane yumurta
1 damla rom aroması
2 damla limon aroması
3-4 damla vanilya aroması
1 limon kabuğu rendesi
1 su bardağı pudra şekeri
125 gr oda ısısında yumuşamış margarin
1 tatlı kaşığı kabartma tozu
alabildiği kadar un
3 yemek kaşığı kakao
Yapılışı
Kakao hariç bütün malzemeleri karıştırıp ele yapışmayan bir hamur hazırlayın. Hamurun yarısına kakao katın. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp elinizle açın, içine dilek (şans) kağıtlarını koyup kapatıp yuvarlayın. Yağlı kağıt serilmiş tepsiye kurabiyeleri dizin. Önceden ısınmış fırında pişirin.
22 Aralık 2012 Cumartesi
TOMBUL PİDE
Tarifimi 78. PDÇS etkinliğine ev sahipliği yapan blogcu arkadaşım yersofrasi 'na gönderiyorum. Kendisine bol tarifli bir etkinlik diliyorum.
Malzemeler
3 su bardağı un
1/2 paket yaşmaya
2 yemek kaşığı sıvıyağ
1 yemek kaşığı toz şeker
1 çay kaşığı tuz
alabildiği kdar ılık su
1 yumurta sarısı (üzeri için)
için için
1 çorba kasesi kavurma
1 çorba kasesi kaşar peyniri rendesi
1 çay bardağı ketçap
Yapılışı
Tüm malzemeleri karıştırıp kulak memesi yumuşaklığında bir hamur hazırlayın. Hamuru 1 saat dinlendirin. Mandalina büyüklüğünde toplara ayırın. Merdane ile servis tabağı büyüklüğünde açın. 1 yemek kaşığı ketçap sürün. Kavurma ve kaşar peyniri serpin. Bir kenarını üzerine kapatın. Yumurta sarısı sürüp kızgın fırında pişirin.
18 Aralık 2012 Salı
MANTILI SALATA
Malzemeler
2 su bardağı hazır mantı
2 su bardağı yoğurt
2 yemek kaşığı mayonez
2 diş sarımsak
tuz
2 yemek kaşığı sıvıyağ
1 çay bardağı haşlanmış bezelye
5-6 adet salatalık turşusu
Yapılışı
Mantıları tuzlu kaynar suda haşlayıp süzün. Sarımsağı ezin. Tüm malzemeleri karıştırıp servis tabağına alın, üzerine pulbiber serpin.
17 Aralık 2012 Pazartesi
ÇAY KURABİYESİ
Malzemeler
250 gr margarin (yumuşamış)
1 su bardağı pudra şekeri
2 çorba kaşığı mısır nişastası
2 çorba kaşığı kakao
alabildiği kadar un
ayrıca
hindistan cevizi
80 gr bitter çikolata
Yapılışı
Margarin, pudra şekeri, mısır nişastasını karıştırın alabildiği kadar un ilavesi ile hamuru yoğurun. İkiye bölün, bir parçasına kakao katıp tekrar yoğurun. İki hamurdan birer parça koparıp elinizle top yapın. Hindistan cevizine bulayıp tepsiye dizin. Kurabiyelerin ortalarına parmak batırın. Önceden ısınmış fırında pişirin. Bitter çikolatayı eritip ortalarını doldurun.
15 Aralık 2012 Cumartesi
TAVUKLU TEL ŞEHRİYE SALATASI
Malzemeler
2 su bardağı tel şehriye
3 su bardağı sıcak su
1 çay bardağı sıvıyağ
1 tavuk göğsü
1 çay bardağı mısır
5 tane salatalık turşusu
3 tane kırmızı biber
1/2 demet maydanoz
1/2 demet dereotu
tuz
Yapılışı
Tel şehriyeyi sıvıyağda kavurup tuz serpin, 3 su bardağı sıcak su ekleyip kısık ateşte pişirin. Tavuğu tuzlu suda haşlayıp tiftikleyin. Soğuyan tel şehriyeye tüm malzemeleri ekleyip karıştırın.
13 Aralık 2012 Perşembe
ASMA YAPRAĞINDA HAMSİ DOLMASI
Malzemeler
500 gr hamsi
2 tane soğan
2 tane domates
4 tane sivri biber
tuz
karabiber
asma yaprağı
sıvıyağ
1 çay bardağı su
Yapılışı
Hamsilerin kılçıklarını temizleyip fileto haline getirin. Soğanları yemeklik doğrayın. Domates ve biberi küp küp doğrayın. Hamsi, soğan, domates ve biberi karıştırıp tuz ve karabiberi katıp harmanlayın. Asma yapraklarının içine harçtan koyup dolma gibi sarıp tencereye dizin. Üzerine sıvıyağ gezdirip, 1 çay bardağı su dökün kısık ateşte pişirin.
8 Aralık 2012 Cumartesi
BAHARATLI KIYIR KURABİYE
Malzemeler
125 gr oda ısısında margarin
1 su bardağı sıvıyağ
1 tane yumurta (sarısı üzeri için)
1 yemek kaşığı toz şeker
2 yemek kaşığı çörek otu
1 tatlı kaşığı pulbiber
1 tatlı kaşığı mahlep
1 tatlı kaşığı tuz
1 tane kabartma tozu
3 su bardağı un
Yapılışı
Bütün malzemeleri karıştırıp ele yapışmayan yumuşak bir hamur yoğurun. Gerekirse un ilavesinde bulunun. Hamurun üzerini örtüp yarım saat dinlendirin. Hamuru iki streç film arasında biraz unlayarak merdaneyle açın. Kalıpla şekiller çıkarın üzerine yumurta sarısı sürüp susam serpin. Önceden ısınmış fırında pişirin.
7 Aralık 2012 Cuma
FALAFEL (NOHUT KÖFTESİ)
Malzemeler
1 su bardağı nohut
yarım kuru soğan
2 yemek kaşığı kıyılmış maydanoz
2 yemek kaşığı kıyılmış kişniş
1 tatlı kaşığı tuz
4 diş sarımsak
yarım tatlı kaşığı pulbiber
1 tatlı kaşığı kimyon
1 tatlı kaşığı kabartma tozu
4-6 yemek kaşığı un
kızartmak için
sıvıyağ
Yapılışı
Nohutları haşlayıp süzün. Maydanoz, soğan, sarımsak, kişniş, nohut, pul biber, tuz ve kimyonu püre olana kadar mutfak robotunda çekin. Karışımı derin bir kaba alıp içerisine kabartma tozu ve unu ekleyip elinizle yapışmayan bir kıvama gelinceye kadar un ilave ederek karıştırın. Üzerini kapatıp buzdolabında 1-2 saat dinlendirin. Cevizden biraz ufak parçalar koparıp yuvarlayın ve kızgın yağda kızartın.
5 Aralık 2012 Çarşamba
ZEYTİN EZMELİ GÜL KURABİYE
Malzemeler
4 su bardağı un
yarım çay kaşığı tuz
1 kabartma tozu
1 yemek kaşığı sirke
250 gr oda ısısında tereyağ
2 tane yumurta
4-5 yemek kaşığı zeytin ezmesi
Yapılışı
Un, tuz ve kabartma tozunu karıştırıp, ortasını havuz gibi açın. Sirke, tereyağ ve yumurtayı katıp yumuşak bir hamur yoğurun. Gerekirse un ilavesinde bulunun. Hamuru ikiye bölün. Hamurun bir tanesine zeytin ezmesi katıp tekrar yoğurun, hamur yumuşarsa biraz daha un ilave edip tekrar yoğurun. Hamurları streç filme sarıp buzdolabında yarım saat bekletin. Hamurları yarım parmak kalınlığında açın. Ufak bir kalıpla yuvarlaklar çıkarın. Bir zeytin ezmeli, bir sade ve tekrar bir zeytin ezmeli olarak, hamurları yan yana birbirlerine biraz değicek şekilde dizip rulo yapın. Daha sonra ikiye kesin ve kesilen kısım alta gelicek şekilde yağlanmış tepsiye dizin. Önceden ısınmış fırında pişirin.
4 Aralık 2012 Salı
MADEN SULU ÇATALLAR
Malzemeler
1 kahve fincanı maden suyu
125 gr oda ısısında tereyağ
1 çay bardağı sıvıyağ
3 yemek kaşığı üzüm sirkesi
1 tatlı kaşığı mahlep
1 tatlı kaşığı toz şeker
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karbonat
alabildiği kadar un
üzeri için
1 yumurta sarısı
çörek otu
Yapılışı
Malzemeleri karıştırıp ele yapışmayan yumuşak bir hamur yoğurun. Hamurun üzerine bez örtüp yarım saat dinlendirin. Hamurdan erik büyüklüğünde parçalar koparıp elinizde çubuk şekli verip iki ucunu birleştirip çatal şekli verip yağlanmış tepsiye dizin. Üzerine yumurta sarısı sürüp çörek otu serpin. Önceden ısınmış fırında pişirin.
3 Aralık 2012 Pazartesi
MİLFÖYLÜ KIRPIK
Malzemeler
1 paket milföy
sürülebilir krem peynir
3 yemek kaşığı yumuşak yağlı peynir
maydanoz
1 yumurta sarısı
Yapılışı
Yumuşamış milföylerden kalıpla şekiller çıkarıp yağlanmış tepsiye dizin. Üzerine yumurta sarısı sürüp önceden ısınmış fırında pişirin. Peynirleri bir kapta karıştırın. Maydanozu ince kıyın. Soğuyan milföyleri ikiye kesin. Arasına peynirli harçtan sürün, kestiğiniz kısmı üzerine kapatın. Kenarlarını maydanoza bulayıp servis tabağına dizin.
1 Aralık 2012 Cumartesi
ÇİKOLATALI POĞAÇA
Malzemeler
2 çay bardağı ılık süt
1 tane yumurta
42 gr yaşmaya
1 yemek kaşığı toz şeker
75 gr oda sıcaklığında tereyağ
1 tatlı kaşığı tuz
alabildiği kadar un
içi için
nestle chokella
Yapılışı
Hamur için maya, toz şeker ve sütü maya eriyinceye kadar karıştırın. Un, tuz, tereyağ, yumurta ve mayayı karştırıp yoğurun. Üzerine bez örtüp 1-2 saat mayalanmaya bırakın. Hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar koparıp elinizle açın. 1 tatlı kaşığı evde bulunan şokelladan koyup kapatıp yuvarlayın. Yağlanmış tepsiye dizin. Üzerine yumurta sarısı sürüp susam serpin. Önceden ısınmış fırında pişirin.
29 Kasım 2012 Perşembe
YASSI KADAYIF
Malzemeler
2 su bardağı ılık süt
1 fiske tuz
1 tatlı kaşığı yaş maya
alabildiği kadar un
içi için
1 çorba kasesi ince kıyılmış ceviz
1 çay kaşığı tarçın
şerbeti için
3 su bardağı toz şeker
3 su bardağı su
1-2 damla limon suyu
ayrıca
3 adet yumurta
kızartmak için
sıvıyağ
Yapılışı
Mayayı ılık sütte eritin. Diğer malzemeleri ekleyip boza kıvamında bir hamur hazırlayıp 1 saat bekletin. Teflon tavada birer kepçe alıp kısık ateşte tek tarafını pişirin. Pişen hamurları temiz bir bezin üzerine serin. Yassı kadayıfların pişmeyen iç tarafına tarçınlı ceviz koyup kapatın. Çırpılmış yumurtaya bulayıp kızgın yağda kızartın. Sıcak tatlıyı soğuk şerbete batırıp çıkartın.
Not: Teflon tavada yassı kadayıfları pişirirken muhakkak tek tarafını pişirmek gerekiyor yoksa cevizli harcı koyduğunuzda hamurları kapatamazsınız.
28 Kasım 2012 Çarşamba
YOĞURTLU KIYMALI KÖFTE
Malzemeler
2 su bardağı yarma
2 tane soğan
200 gr kıyma
2 tane sivri biber
2 tane domates
tuz
karabiber
toz biber
2 çorba kaşığı sıvıyağ
1 çorba kasesi yoğurtlu sarımsak
Yapılışı
Yarmaya tuz ve su ekleyip yoğurun. Fındık büyüklüğünde toplar yapıp kaynar tuzlu suda haşlayın. Soğanları yemeklik doğrayıp sıvıyağda soteleyin. Sırasıyla, kıymayı, sivri biberi, domatesi, tuzu ve baharatını ekleyin. Yarma köftelerini servis tabağına alıp üzerine sarımsaklı yoğurdu gezdirin. En üstünede kavurduğunuz kıymalı harcı gezdirip servis yapın.
25 Kasım 2012 Pazar
OTLU KREP DÜRÜMLERİ
Malzemeler
4 su bardağı süt
4 tane yumurta
2 su bardağı un
2 çay kaşığı tuz
2 yemek kaşığı eritilmiş tereyağ
içi için
1 tane soğan
3 yemek kaşığı sıvıyağ
yarım kilo ıspanak
yarım demet maydanoz
yarım demet dereotu
2-3 dal taze nane
4-5 dal pırasa
4-5 dal pazı
1-2 dal tere
1 çorba kasesi tulum peyniri
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı toz biber
1 çay kaşığı kimyon
Yapılışı
Krep için süt, yumurta, un, tuz ve tereyağını derin bir kapta mikserle pürüzsüz bir kıvam alıncaya kadar çırpın. Krep tavasını çok az yağlayıp ocakta ısıtın. Küçük bir kepçe dolusu karışımı tavaya döküp krepleri arkalı önlü pişirin. Soğanı yemeklik doğrayıp sıvıyağda kavurun. Otları doğrayıp soğana katıp ocakta suyunu salıp çekinceye kadar soteleyin. Ocaktan alıp soğutup baharatlarını ve peyniri katıp karıştırın. İki tane krebi üst üste koyun. Tüm yüzeyine otlu harçtan yayıp rulo şeklinde sarın. Kalan kreplerede aynı işlemi uygulayın. Dilimleyip yağlanmış fırın tepsisine dizin. Fırında 5-6 dakika kadar tutup üzerine kaşar peyniri rendesi serpip kaşar peyniri eriyinceye kadar fırında bekletip alın sıcak servis yapın.
24 Kasım 2012 Cumartesi
BARBUNYALI LAHANA KAVURMASI
Malzemeler
1 su bardağı haşlanmış barbunya
1 kilo lahana
3 tane soğan
1/2 çay bardağı sıvıyağ
3-4 diş sarımsak
1 çay kaşığı pulbiber
2 çay kaşığı tuz
Yapılışı
Lahanaları ince ince doğrayın, haşlayıp fazla suyunu sıkın. Soğanları ve sarımsağı yemeklik doğrayıp sıvıyağda soteleyin. Pulbiberi ve tuzunu katın. Lahanayı ve barbunyayı ekleyip 5 dakika kavurun.
Not: Arzu eden karalahana ile hazırlayabilir. Ben dürülmeyen beyaz lahananın üstteki yeşil yapraklarıyla yaptım.
22 Kasım 2012 Perşembe
SARAY USULÜ ÇILBIR
Malzemeler
4 adet yumurta
1 bağ ıspanak
2 tane kuru soğan
2 yemek kaşığı sıvıyağ
200 gr kıyma
tuz
karabiber
1 yemek kaşığı sirke
ayrıca
yoğurtlu sarımsak
kızdırılmış biberli yağ
Yapılışı
Ispanakları buharda haşlayıp süzün. Soğanları yemeklik doğrayıp sıvıyağda soteleyin. Kıymayı tuzu ve karabiberi katıp pişirin. Pişen kıymaya ıspanağı ekleyip 3-4 dakika kavurun. Kaynayan suya sirkeyi ekleyin. Yumurtaları kaynar suya atıp pişirin. Ispanağı servis tabağına alıp üzerine yumurtayı yerleştirin. Son olarak sarımsaklı yoğurt ve kızdırılmış yağlı biberi gezdirin.
20 Kasım 2012 Salı
ELMALI ÇİKOLATA SOSLU KREP
Malzemeler
yarım kilo süt
2 tane yumurta
1 su bardağı un
1 çay kaşığı tuz
1 yemek kaşığı eritilmiş tereyağ
içi için
2-3 tane rendelenmiş elma
2 yemek kaşığı toz şeker
1 çay bardağı irice dövülmüş ceviz
1 çay kaşığı tarçın
sosu için
2,5 su bardağı süt
1 tatlı kaşığı un
1 tatlı kaşığı mısır nişastası
1 çay bardağı toz şeker
1 yemek kaşığı kakao
1 paket bitter çikolata
Yapılışı
Krep için süt, yumurta, un, tuz ve tereyağını derin bir kapta mikserle pürüzsüz bir kıvam alıncaya kadar çırpın. Krep tavasını çok az yağlayıp ocakta ısıtın. Küçük bir kepçe dolusu karışımı tavaya döküp krepleri arkalı önlü pişirin. Rendelenen elmaları ve toz şekeri bir tavanın içine alıp, yumuşayıp renk değiştirinceye kadar hafif ateşte pişirin. Cevizi ve tarçını ilave edip karıştırıp ocaktan alıp soğutun. Sosu için, sütü küçük bir tencereye dökün, unu, nişastayı, şekeri ve kakaoyu koyup çırpma teliyle karıştırarak sosu pişirin. Bitter çikolatayı çikolata sosunun içine atın ve eriyene kadar ocakta karıştırın. Ocaktan alıp hafif ılıtın. Kreplerin arasına elmalı harçtan koyup rulo sarın. Yağlı kağıttan külah yapıp çikolata sosunu içine doldurun. Kreplerine üzerine gezdirip servis yapın.
17 Kasım 2012 Cumartesi
ISPANAKLI VE PEYNİRLİ KİŞ
Malzemeler
yarım kilo ıspanak
2-3 dal taze nane
200 gr beyaz peynir
2 tane soğan
4 yemek kaşığı sıvıyağ
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı pulbiber
1 çay kaşığı kimyon
1 çay kaşığı toz kırmızı biber
hamuru için
3,5 çay bardağı un
yarım çay bardağı yoğurt
1 tane kabartma tozu
125 gr oda ısısında margarin
tuz
Yapılışı
Soğanları piyazlık doğrayıp sıvıyağında pembeleşinceye kadar kavurun. Ispanakları ve naneyi ince doğrayıp ekleyin ve suyunu çekinceye kadar pişirin. Tuzunu ve baharatlarını katıp soğumaya bırakın. Peyniri ufalayarak ıspanaklı harca ekleyin. Hamur için malzemeleri karıştırıp yoğurun. Hamuru hafif unlanmış zeminde merdane ile açıp tart kalıbının içine kenarları yüksek olacak şekilde yerleştirin. Ispanak harcını hamurun üzerine yayıp kenarlarını üzerine doğru kıvırın. Önceden ısınmış fırında pişirin.
14 Kasım 2012 Çarşamba
DOMİNO KURABİYE
Malzemeler
120 gr tereyağ (oda sıcaklığında)
4 yemek kaşığı pudra şekeri
1 yumurta sarısı
1 tane vanilya
1,5-2 su bardağı un
ayrıca
damla çikolata
Yapılışı
Oda sıcaklığında iyice yumuşamış tereyağına pudra şekerini ilave edip krema kıvamında oluncaya kadar yoğurun. Yumurta sarısı, vanilya ve 1,5 su bardağı un ilave edip ele yapışmayan yumuşak bir hamur yoğurun. Unu gerektikçe ilave edin. Hamuru streç filme sarıp 1 saat buzdolabında bekletin. Hamuru iki streç film arasında çok az unlayarak 0,5 cm kalınlığında açın. Eni 3, boyu 7 cm ölçülerinde dikdörtgen kesin. Tam ortasına bıçakla biraz bastırıp iz yapın. Damla çikolataları istediğiniz gibi üzerine batırın. Önceden ısınmış fırında üzeri hafif pembeleşinceye kadar pişirin.
12 Kasım 2012 Pazartesi
SUSAMLI GEVREK KURABİYE
Malzemeler
1 paket tereyağ (oda ısısında)
yarım çay bardağı sıvıyağ
2 yemek kaşığı sirke
1 çay kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz
1 paket kabartma tozu
1 tatlı kaşığı mahlep
alabildiği kadar un
ayrıca
1 tane yumurta akı
susam
Yapılışı
Bütün malzemeyi karıştırıp ele yapışmayan yumuşak bir hamur yoğurun. Unu gerektikçe ilave edin, sert bir hamur olmasın. Hamuru streç filme sarıp 30 dakika dinlendirin. Hamuru iki streç film arasında biraz unlayarak açın. Bıçakla dikdörtgen şeritler kesin veya kalıpla çıkarın. Yağlanmış tepsiye dizin. Üzerine yumurta akı sürüp susam serpin. Önceden ısınmış fırında pişirin.
11 Kasım 2012 Pazar
EMSAN SERAMİK BIÇAK SETİ HEDİYESİ
Kreatif Design Studio'dan Aysun hanımdan Emsan adına bir mail aldım. Emsan'dan bir hediyem olduğunu söylediler. Hediyeleri geldi. Kendilerine çok teşekkür ederim. EKS Mutfakta Emsan'la Yemek Günlüğü etkinliğine davet ettiler. Etkinliklerine malesef katılamadım. Emsan'a bu güzel hediyesi Seramik Bıçak Seti için hemde etkinlik daveti için çok teşekkür ederim.
Emsan'ın online mağazası Emsanshop 'u ziyaret edip Emsan'ın birbirinden güzel ürünleriyle yakından tanışma fırsatı bulabilirsiniz. Facebook sayfası için .
MİLFÖYLÜ PEYNİRLİ KİŞ
Malzemeler
10 tane milföy hamuru
100 gr beyaz peynir
100 gr tulum peyniri
100 gr kaşar peyniri
1 demet maydanoz
2 yumurta (sarısı üzeri için)
Yapılışı
Milföylerin biraz yumuşamasını bekleyin. Teflon kalıbı yağlayın. (Kelepçeli kek kalıbınız varsa yağlı kağıt ile kaplayın.) Milföyleri kalıba yan yana dizin, boş yer kalmasın. Üzerine kürdan batırın. Maydanozu ince kıyın, yumurta akı ve peynirle karıştırın. Milföy hamurlarının üzerine yayın. Kenarda kalan hamurları üzerine kapatın. Kalan milföy hamurlarından kalıpla şekiller çıkarıp milföylü kişin üzerine koyun. Yumurta sarısı sürün. Önceden ısınmış fırında pişirin.
9 Kasım 2012 Cuma
CEVİZLİ SOĞANLI POĞAÇA
Malzemeler
4 su bardağı un
1 çay bardağı ılık su
1 çay bardağı ılık süt
1 tane yumurta
1 yumurta akı
42 gr yaşmaya
1 yemek kaşığı toz şeker
75 gr oda sıcaklığında tereyağ
1 tatlı kaşığı tuz
içi için
3 tane soğan
1,5 su bardağı iri kıyılmış ceviz
40 gr tereyağ
tuz
Yapılışı
Soğanı küp doğrayıp tereyağında kavurun. Soğuyunca ceviz ve tuzu ilave edip karıştırın. Hamur için maya, toz şeker, su ve sütü maya eriyinceye kadar karıştırın. Un, tuz, tereyağ, yumurta, yumurta akı ve mayayı karştırıp yoğurun. Üzerine bez örtüp 1-2 saat mayalanmaya bırakın. Hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar koparıp iç harçtan koyun, kapatıp yuvarlak yapıp yağlanmış tepsiye dizin. Üzerine yumurta sarısı sürüp susam ve çörekotu serpip. Önceden ısınmış fırında pişirin.
8 Kasım 2012 Perşembe
ÇİKOLATALI MUS
Malzemeler
1/2 su bardağı süt
1 paket vanilya
1 paket krema
3 yumurta akı
100 gr toz şeker
2 yaprak jelatin
2 paket bitter çikolata
Yapılışı
Bitter çikolatayı benmari usulü eritin. Yumurta aklarını şekerle birlikte çırpıp kar haline getirin. Jelatini sütün içinde eritin. Sütün içerisine vanilyayı, kremayı ve erittiğiniz bitter çikolatayı ekleyip karıştırın. En son kar haline getirdiğiniz yumurta aklarını ekleyip hafifçe karıştırın. Kepçeyle kaplara boşaltın. Buzdolabında 2-3 saat bekletin.
6 Kasım 2012 Salı
PATATES MIHLA
Malzemeler
4 tane patates
200 gr kıyma
2 tane soğan
2 yemek kaşığı sıvıyağ
2 tane domates
3 tane sivribiber
tuz
karabiber
4 tane yumurta
Yapılışı
Soğanları yemeklik doğrayıp sıvıyağda soteleyin. Kıymayı ekleyip pişirin. İnce kıydığınız biberi ve küp küp doğradığınız domatesi ekleyip 1-2 dakika pişirin. Patatesleri küp küp doğrayıp kıymalı harca ekleyin. 1 çay bardağı sıcak su ve tuzu ekleyip patatesler yumuşayıncaya kadar pişirin. 4 yumurtayı ve karabiberi çırpıp patatese ekleyip yumurtaları pişirin.
3 Kasım 2012 Cumartesi
LOKMA
Malzemeler
3,5 su bardağı un
2 kahve fincanı eritilmiş margarin
2 çay kaşığı yaşmaya
4 kahve fincanı ılık süt
2 tane yumurta
1 çay kaşığı tuz
şerbeti
3 su bardağı toz şeker
3,5 su bardağı su
1-2 damla limon suyu
kızartmak için
sıvıyağ
Yapılışı
Süt ile mayayı karıştırıp 10 dakika bekletin. Diğer malzemeleride ekleyip cıvık bir hamur elde edin. 2 saat dinlendirin. Sıvıyağı tavada kızdırın. Hamuru avucunuzda sıkın yumruğunuzda oluşan parçayı kaşıkla alıp kızgın yağa atın. Yağdan aldığınız lokmayı soğuk şerbete batırıp 1 dakika bekletip çıkarın.
2 Kasım 2012 Cuma
PUANTİYELİ KURABİYE
Tarifimi 77. P.D.Ç.S etkinliğine ev sahipliği yapan Gelibolu17 arkadaşıma yolluyorum.
Malzemeler
125 gr margarin (oda sıcaklığında)
4 yemek kaşığı pudra şekeri
1 tane yumurta sarısı
1 tane vanilya
1,5-2 su bardağı un
ayrıca
kakao
pembe ve mavi gıda boyası
Yapılışı
Hamur için tüm malzemeleri karıştırıp yumuşak ele yapışmayan bir hamur yoğurun. Unu gerektikçe azar azar ilave edin. Hamuru 10 dakika dinlendirin. Hamurdan küçük parçalar koparıp kakao ve gıda boyası katarak terkar yoğurup renklendirin. Hamuru streç film arasında biraz unlayarak açın. Renkli hamurlardan nohut büyüklüğüne yakın parçalar koparıp hamurun üzerine rastgele atın. Renkli hamurları fazla yakın atmayın merdaneyle üzerinden geçerken birbirlerine fazla yapışmasın. Streç filmi hamurun üzerine tekrar kapatın ve merdaneyle bir kere üzerinden geçin. Renkli beneklerin hamura yapıştığını görüceksiniz. İstediğiniz kalıpla şekiller çıkarın. Tepsiyi yağlı kağıt ile kaplayın. Kurabiyeleri dizin. Önceden ısınmış fırında hafif pembeleşinceye kadar pişirin.
1 Kasım 2012 Perşembe
PEYNİRLİ ZEYTİN EZMELİ RULO KURABİYE
Tarifimi 77. P.D.Ç.S' etkinliğine ev sahipliği yapan Gelibolu17 arkadaşıma yolluyorum.
Malzemeler
125 gr oda sıcaklığında tereyağ
yarım su bardağı sıvıyağ
1 tane kabartma tozu
yarım su bardağı sulu yoğurt
2 tane yumurta (birinin sarısı üzeri için)
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı mahlep
alabildiği kadar un
içi için
1 küçük çorba kasesi peynir
zeytin ezmesi
Yapılışı
Hamur için bütün malzemeleri karıştırıp yumuşak ele yapışmayan bir hamur yoğurun. Hamuru 15 dakika dinlendirin. Hamuru ikiye bölün. Streç film arasında biraz unlayarak hamuru açın. Peynirli harçtan bir ucuna komple dizin. Yine streç filmle hamuru rulo yapın. Fazla sarmayın bir kat sarıp diğer fazla hamuru kesin. Kalan hamurun bir kenarına tekrar peynirli harçtan koyup rulo sarın. Rulo hamurları dilimleyip yağlanmış tepsiye dizin. Zeytinli rulo içinde hamuru streç film arasında açıp, zeytin ezmesi sürün. Peynirli ruloda yaptığınız gibi ruloyu fazla katlamayıp kesin. Diğer kestiğiniz hamuruda rulo yapın. Zeytinli ruloları dilimleyip tepsiye dizin. Üzerlerine yumurta sarısı sürüp susam serpin. Önceden ısınmış fırında pişirin.
31 Ekim 2012 Çarşamba
METAZ
Malzemeler
3 su bardağı un
2 tane yumurta
1 çay kaşığı tuz
alabildiği kadar su
içi için
1 su bardağı ceviz (ince kıyılmış)
2 tane soğan
1 çorba kaşığı sıvıyağ
tuz
pulbiber
ayrıca
1 çorba kaşığı tereyağ
1 çay kaşığı toz biber
Yapılışı
Hamur için tüm malzemeleri karıştırıp sertçe bir hamur hazırlayın. Soğanları yemeklik doğrayıp sıvıyağda soteleyin. Tuzu, pulbiberi ve cevizi katıp 1-2 dakika kavurun. Hamuru oklava yardımıyla bıçak sırtı kalınlığında açın. Bardakla yuvarlaklar çıkarın. İç malzemeden koyup kenarlarını kapatın. Kaynar tuzlu suda pişirin. Pişen metazların üzerine kızdırılmış yağlı biberden gezdirin.
28 Ekim 2012 Pazar
TAHİNLİ CANTIK
Malzemeler
4 su bardağı un
1/2 paket yaşmaya
1/2 çay bardağı sıvıyağ
1 çay kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı toz şeker
alabildiği kadar ılık süt
ayrıca
1 çorba kasesi tahin
1 su bardağı toz şeker
1 yumurta sarısı
Yapılışı
Hamur için tüm malzemeleri karıştırıp kulak memesi yumuşaklığında bir hamur hazırlayın. 1 saat dinlendirin. Ceviz büyüklüğünde toplar yapın. Elinizle açarak havuz şekli verin. Ortasına 2 yemek kaşığı tahin döküp şeker serpin. Kenarlarına yumurta sarısı sürün. Kızgın fırında üzeri kızarana kadar pişirin.
27 Ekim 2012 Cumartesi
ISPANAKLI MANTILI ÇORBA
Malzemeler
1 kilo ıspanak
1 tatlı kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı biber salçası
1 tane havuç
2 çay kaşığı tuz
1 tane soğan
2 yemek kaşığı sıvıyağ
1 çorba kasesi hazır mantı
Yapılışı
Mantıları haşlayıp süzün. Soğanı yemeklik doğrayıp sıvıyağda soteleyin. Havuçları küp küp doğrayıp ekleyin. Salçaları katıp 1-2 kez çevirin. İnce doğradığınız ıspanağı ve tuzu ekleyip 5 dakika pişirin. Sinen ıspanağın üzerini geçicek kadar sıcak su ve mantıları ekleyip 5 dakika daha pişirin.
24 Ekim 2012 Çarşamba
DONUT
Malzemeler
1 paket ınstant maya
3 su bardağı un
1 çay bardağı ılık süt
1 çay bardağı ılık su
1/2 çay bardağı toz şeker
2 yemek kaşığı sıvıyağ
2 tane yumurta
kızartmak için
sıvıyağ
ayrıca
bitter çikolata
süsleme malzemeleri
Yapılışı
Hamur için tüm malzemeleri karıştırıp kulak memesi yumuşaklığında bir hamur hazırlayın. 2 saat dinlendirin. Merdane yardımıyla hamuru açın. Su bardağıyla yuvarlaklar çıkarın, ortasındanda şişe kapağıyla delik açın. Halkaları kızgın yağda kızartın. Soğuyan halkaları önce erittiğiniz bittere daha sonra istediğiniz malzemeye batırıp çıkarın.
23 Ekim 2012 Salı
LİPTON BARDAK POŞET ÇAY HEDİYESİ
Lipton'dan bardak poşet çay ve çok güzel şık bodum bardağı geldi. Çok fazla çay seven biri olarak Lipton'a bu güzel hediyesinden ötürü teşekkür ederim. Özellikle bardaktaki çayın rengine ve kokusuna bayıldım. Bugün İstanbul soğuk ve yağmurlu, bende bu çok şık bodum bardağıyla, bardak poşet çaydan zevkle yudumluyorum.
YUMURTALI KÖFTE
Malzemeler
2 su bardağı yarma
5 tane yumurta
tuz
2 çorba kaşığı tereyağ
1 çorba kaşığı sıvıyağ
Yapılışı
Yarmanın içerisine 1 çay kaşığı tuz ekleyip su ilavesi ile yoğurun. Elinize küçük toplar alıp sıkın. Kaynar tuzlu suda haşlayın. Yumurtalara tuz ekleyip çırpın. Tereyağı ve sıvıyağı karıştırıp kızdırın. Kızan yağa yumurtaları ekleyip pişirin. Köfteleri katıp 1-2 kez çevirip servis yapın.
19 Ekim 2012 Cuma
MİLFÖYDEN ÇİÇEK BOHÇA
Malzemeler
10 tane milföy hamuru
yeşil ve siyah zeytin
sucuk, sosis
1 tane yumurta sarısı
çörekotu, susam, haşhaş tohumu
Yapılışı
Milföyleri yumuşaması için mutfak tezgahına dizin. Yumuşayan milföy yapraklarının kenarlarından çizik atın, ortada birleştirmek için. Ortada kare kenarlarda kesik şeritler kalıyor. İçine zeytin, sucuk, sosis istediğiniz malzemeden koyun. Ayrılan şeritleri katlayıp milföyün üst kısmının üzerine kapatın. Çiçek şeklini bu sırada alıyor. Yağlanmış tepsiye dizin. Üzerine yumurta sarısı sürüp çörekotu serpin. Önceden ısınmış fırında pişirin.
16 Ekim 2012 Salı
MUZLU PİRAMİT PASTA
Malzemeler
1 litre süt
3 yemek kaşığı un
1 yemek kaşığı mısır nişastası
1 su bardağı toz şeker1 paket vanilya
50 gr margarin
2 paket petibör bisküvi
4 tane muz
Yapılışı
Un, mısır nişastası, toz şeker, süt ve vanilyayı kaynayana kadar sürekli karıştırırarak muhallebi gibi pişirin. Ocaktan alınca margarini ekleyip mikserle 5 dakika çırpın. Muhallebi ılınınca streç film serip üzerine pişirdiğiniz muhallebiden yayın. Üzerine yan yana olacak şekilde bir adet enlemesine, bir adet boylamasına ve tekrar enlemesine olmak üzere 3 bisküvi dizin. Bu şekilde 5 veya 6 sıra bisküvi dizin. Üzerine yeniden muhallebi sürün, önceki gibi bisküvi dizin. Tekrar muhallebi sürün, ortasına muzları bütün olarak yerleştirin. Streç filmi iki kenarından tutup kaldırarak piramit şekline getirin. Buzdolabında 3-4 saat bekletip servis yapın.
LİPTON PİRAMİT POŞET ÇAY HEDİYELERİM
Lipton'dan ikinci güzel çay hediyem çok güzel bir kutu içerisinde geldi. Çok güzel çeşitlerde Lipton piramit poşet çay çeşitleri. Lipton Piramit Poşet Çaylar ile bitki ve meyvelerin lezzetlerini daha fazla hissedeceksiniz. Yeşil çay, Naneli tarçınlı, Yeşil çay nane ferahlığı, Yeşil çay limonlu melisalı ve Portakal çiçekli. Ben kendime portakal çiçekli pramit poşet çaydan yaptım. Liptonun bu güzel piramit poşet çaylarını memnuniyetle içeceğim.
15 Ekim 2012 Pazartesi
BUZDOLABI POĞAÇASI
Malzemeler
250 gr oda ısısında margarin
1 yemek kaşığı sirke
1 çay bardağı sıvıyağ
1 çay bardağı maden suyu
1 tane kabartma tozu
1 tane yumurta
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay bardağı sulu yoğurt
alabildiği kadar un
ayrıca
1 çorba kasesi peynir
1 yumurta sarısı
Yapılışı
Bütün malzemeleri karıştırıp ele yapışmayan yumuşak bir hamur yoğurun. Hamuru streç filme sarıp buzdolabında 1 gün bekletin. Ertesi gün hamurdan mandalina büyüklüğünde parçalar koparıp içine peynir koyup kapatın ve tepsiye dizin. Üzerine yumurta sarısı sürüp çatalla çizik atın. Önceden ısınmış fırında pişirin.
13 Ekim 2012 Cumartesi
TRABZON HURMALI MUHALLEBİLİ KUPLAR
Malzemeler
1 kilo süt
1 su bardağı toz şeker
2 yemek kaşığı un
1 yemek kaşığı mısır nişastası
1 tane vanilya
1 yemek kaşığı margarin
ayrıca
5 tane trabzon hurması
2 yemek kaşığı toz şeker
Yapılışı
Muhallebi için süt, toz şeker, un ve nişastayı karıştırıp pişirin. Ocaktan almaya yakın margarini ekleyin. Ocaktan aldıktan sonra vanilyayı ekleyip, mikserle 5 dakika çırpıp kaselere boşaltın. İyice olgunlaşmış ve yumuşak trabzon hurmalarının kabuklarını soyup çekirdeklerini çıkarıp blendırda ezin. Toz şekerini katıp ocakta 4-5 dakika pişirin. Soğuyan muhallebilerin üzerine döküp istediğiniz gibi süsleyin.
8 Ekim 2012 Pazartesi
SOĞANLI YARMA KÖFTESİ
Malzemeler
2 su bardağı yarma
3 tane soğan
2 tane domates
3 tane sivri biber
1/2 çay bardağı sıvıyağ
tuz
pulbiber
karabiber
1/2 demet maydanoz
Yapılışı
Yarmaya, tuz ve su ekleyip yoğurun. Elinize küçük toplar alıp sıkın. Tuzlu kaynar suda haşlayın. Soğanları yemeklik doğrayıp sıvıyağda kavurun. Biberi ve domatesi küp küp doğrayıp içine katın. Tuzunu ve baharatını ekleyip pişirin. Servis tabağına bulgur köftesini koyup üzerine soğanlı sosu gezdirip, kıyılmış maydanoz serpin.
6 Ekim 2012 Cumartesi
AY BAKLAVA
Malzemeler
1 su bardağı yoğurt
1 su bardağı sıvıyağ
2 yumurta sarısı
1 çorba kaşığı sirke
1 fiske tuz
alabildiği kadar un
ayrıca
250 gr tereyağ
1 çorba kasesi nişasta
1 çorba kasesi ceviz
şerbeti için
5 su bardağı toz şeker
4 su bardağı su
1-2 damla limon suyu
Yapılışı
Hamur için tüm malzemeleri karıştırıp kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yapın. 20 bezeye ayırın. Bezeleri pasta tabağı büyüklüğünde açın. Aralarına nişasta serpip 20 yufkayı üst üste koyun. Merdane yardımıyla bıçak sırtı kalınlığında açın. Üzerine bolca ceviz serpin. Oklavaya sarıp rulo yapın. Bardakla kesip ay şekli çıkarın. Tepsiye dizin. Üzerine kızdırılmış tereyağ gezdirin. Sıcak fırında üzeri kızarana kadar pişirin. Sıcak tatlıya soğuk şerbeti gezdirin.
5 Ekim 2012 Cuma
SOSYETE KISIRI
Malzemeler
2 su bardağı yarma
1 çay bardağı sıvıyağ
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası
1 çay kaşığı pulbiber
1 çay kaşığı kimyon
tuz
karabiber
1 bağ taze soğan
1 bağ maydanoz
1/2 limon suyu
1 çorba kaşığı nar ekşisi
Yapılışı
Yarmaya tuz ve su ekleyip yoğurun. Fındık büyüklüğünde toplar yapıp hafif yassılaştırın. Tuzlu kaynar suda yumuşayıncaya kadar pişirin. Sıvıyağ kızdırıp biber ve domates salçalarını kavurun, tuzu ve baharatları katın. 1-2 kez çevirin. Bulgur toplarını salçaya ekleyip 2-3 dakika kavurun. Ocaktan alıp ılınan kısıra nar ekşisi, limon suyu ve ince kıyılmış maydanoz ve taze soğanı katıp karıştırın.
Not: Bu tarif Malatya yöresinde yapılır.
3 Ekim 2012 Çarşamba
SIKMA
Malzemeler
1 bayat ekmek
alabildiği kadar un
tuz
tereyağ
içi için
2 yemek kaşığı sıvıyağ
1 tane kuru soğan
1 çorba kasesi çökelek
pulbiber
nane
Yapılışı
Soğanları yemeklik doğrayıp sıvıyağda kavurun. Ilınınca peynire katıp baharatlarıda ekleyip karıştırın. Ekmeği hafifçe ıslatıp ufalayın. Tuz ve unu ekleyip kulak memesi yumuşaklığında yoğurun. Ceviz büyüklüğünde toplar yapın. Bıçak sırtı kalınlığında açıp teflon tavada pişirin. Sıcakken içerisine tereyağ sürüp harçtan yayın. Sıkıca rulo yapın.
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)