28 Nisan 2012 Cumartesi

EKŞİLİ TAVUK ÇORBASI



Malzemeler
1 bütün tavuk göğsü
1 çorba kasesi erişte (çorbalık)
1 çorba kaşığı salça
2 çorba kaşığı sıvıyağ
1 yumurta sarısı
1/2 limon suyu
tuz
nane
2 lt su
Yapılışı
Tavuğu tuzlu suda haşlayıp tiftikleyin. 1 çorba kaşığı sıvıyağda salçayı kavurun. Tavuk suyunu ekleyip kaynatın. Kaynayan suya erişteyi ekleyip yumuşayıncaya kadar pişirin. Tiftiklediğiniz tavukları ekleyin. Yumurta sarısını limon suyuyla çırpın, çorbanın suyundan bir iki kaşık alıp ılıştırın. Sicim gibi akıtıp çorbaya katın. 5 dakika kaynatın. En son kalan sıvıyağda naneyi kızdırıp çorbaya ekleyin.
Not: Gerekirse çorbaya su ilavesinde bulunun.

26 Nisan 2012 Perşembe

PORSİYONLUK KUMPİR















Malzemeler
3-4 tane patates
1 çay bardağı haşlanmış bezelye
kornişon turşu
sucuk
sosis
mısır
kaşar peyniri rendesi
1-2 yemek kaşığı tereyağ
Yapılışı
Patatesi haşlayın ezin ve içine tereyağ katıp karıştırın. Minik silikon kalıplarına patatesleri paylaştırın, elinizle ortasını hafifçe bastırın. Diğer malzemelerden koyun, üzerine rende kaşar peyniri koyun. Kaşar peyniri eriyinceye kadar fırında tutun. Sıcak servis yapın.


23 Nisan 2012 Pazartesi

KARADENİZ KURABİYESİ




















Malzemeler
250 gr oda ısısında yumuşamış tereyağ
6 tane yumurta (ikisinin sarısı üzeri için)
1 su bardağı krema
1 çay bardağı sıvıyağ
1,5 su bardağı toz şeker
1 çay bardağı iri çekilmiş ceviz
yarım çay bardağı iri çekilmiş fındık
1,5 çay bardağı üzüm
1 çay kaşığı karbonat
1 çorba kaşığı limon suyu
alabildiği kadar un
Yapılışı
Tereyağ, krema, yumurta ve sıvıyağı karıştırın. Limon suyu ile karbonatı karıştırıp köpürtün. Bütün malzemeleri karıştırın. Ele yapışmayan yumuşak bir hamur hazırlayın. Un miktarını kendinize göre ayarlayın, çok ilave etmeyin sert olur. Hamuru 20 dakika dinlendirin. Hamurdan parçalar koparıp elinizle uzatıp rulo yapın. Yumurta sarısı sürüp çatalla çizin ve verev şeklinde kesip yağlanmış tepsiye dizin. Önceden ısınmış fırında pişirin.
Tarifi Banu'dan aldım.

22 Nisan 2012 Pazar

CİPSLİ ŞEHRİYE SALATASI





















Malzemeler
yarım paket yıldız şehriye
2 su bardağı yoğurt
1 su bardağı mayonez
1 kutu mısır
1 çay bardağı haşlanmış bezelye
4 tane sosis
2 yemek kaşığı üç renkli biber
2 yemek kaşığı maydanoz
1 yemek kaşığı dereotu
3 diş sarımsak
1 paket patates cipsi
tuz
Yapılışı
Yıldız şehriyeyi kaynar tuzlu suda haşlayın. Süzüp sudan geçirin 2 yemek kaşığı sıvıyağ ile yağlayıp soğutun. Diğer malzemeleride ekleyip karıştırın. Servis tabağına alın. Cipsleri elinizle kırıp üzerine serpin.

21 Nisan 2012 Cumartesi

LİPTON ÇAY HEDİYESİ





















Liptondan çok güzel bir kutu içerisinde 1 paket çay geldi. Kendilerine çok teşekkür ederim. Çayın 3 kere toplandığını ve ilk hasatın çok güzel ve lezzetli bir tadı olduğunu biliyorum. Zaten çayı çok seven ve fazla içen biriyim. Lipton'un bu güzel çayınıda keyifle içeceğim.

20 Nisan 2012 Cuma

PORTAKALLI REVANİ























Malzemeler
4 tane yumurta
1 su bardağı yoğurt
1 su bardağı toz şeker
1 su bardağı sıvıyağ
1 su bardağı irmik
2 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
1 çay bardağı portakal suyu
1 portakal kabuğu rendesi
şerbeti için
5 su bardağı toz şeker
6 su bardağı su
1-2 damla limon suyu
Yapılışı
Yumurtayı toz şekerle çırpın. Diğer malzemeleride ekleyip karıştırın. Tepsiye döküp sıcak fırında kızarana kadar pişirin. Sıcak tatlıya soğuk şerbeti dökün.


18 Nisan 2012 Çarşamba

BEYAZ İNCİ



























Malzemeler
1 paket hazır pandispanya un
3 tane yumurta
7-8 yemek kaşığı su
kreması için
2 poşet vanilya aromalı puding
1-2 yemek kaşığı toz şeker
2-3 yemek kaşığı süt
1 litre süt
200 ml krema
2 yumurta sarısı
1 paket vanilya
içi için
2 tane muz
7-8 tana çilek
üzeri için
1 paket fildişi çikolata
Yapılışı
Pandispanya unu çırpma kabına alın. Üzerine yumurtaları ve suyu ekleyip mikser ile 7-8 dakika çırpın. Hamuru yağlı kağıt ile kaplanmış 26 cm çapındaki kalıba boşaltıp pişirin. Soğuyunca üçe kesin. 1-2 yemek kaşığı toz şekeri bir tencerede kısık ateşte karıştırmadan eritin. Karamel renk aldığında 2-3 yemek kaşığı sütü ekleyin, şeker eriyinceye kadar karıştırıp ocaktan alın. Üzerine 5 su bardağı süt, krema, yumurta sarıları ve vanilyayı ilave edip karıştırın. Üzerine puding poşetlerini boşaltın. Orta ateşte pişirin, kaynamaya başlayınca ocağı kısıp 2-3 dakika daha pişirip ocaktan alın. Soğuyunca mikserle 2-3 dakika çırpın. Pandispanyanın ilk katına krema yayıp muz dilimlerini dizin. Üzerine ikinci katı koyup tekrar kremadan yayıp çilek dizin. Üçüncü kat pandispanyayı üzerine kapatın. Pastayı kalan krema ile kaplayın. Buzdolabında 2-3 saat dinlendirin. 1 paket fildişi çikolatayı bıçakla çentin ve pastayı kaplayın. 1 gece buzdolabında dinlendirin.

15 Nisan 2012 Pazar

ÇORTU KÖFTESİ




















Tarifimi "Yöresel Lezzetler Etkinliği" için Safiye'ye gönderiyorum.

Malzemeler
2 su bardağı köftelik ince bulgur
yarım su bardağı un
1 tane yumurta
yeteri kadar su
500 gr beyaz lahana turşusu
2 su bardağı turşu suyu
tuz
karabiber
üzeri için
2 tane soğan
3 diş sarımsak
1 yemek kaşığı tereyağ
1 tatlı kaşığı pulbiber
Yapılışı
Bulguru bir kaba alıp üzerine 2 su bardağı turşu suyu veya ılık suyu döküp kapağını kapatın. Un, yumurta, tuz ve karabiber ilave ederek yoğurun. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp avucunuzda yuvarlayın ve üzerine hafifçe bastırıp yassılaştırın. Turşu suyu, 2 su bardağı su ve turşuyu tencereye koyup karıştırarak kaynatın. Köfteleri içine atıp kısık ateşte pişene kadar kaynatın. Üzeri için yemeklik doğranmış soğanı ve ince kıyılmış sarımsağı tereyağında kavurup pulbiber ilave edin. Yemeği servis tabağına alıp üzerine soğanlı harcı koyup, tereyağında kızdırılmış pulbiber gezdirip servis yapın.

Tarif Bitlis yöresine aittir.

13 Nisan 2012 Cuma

KARAKIZ TATLISI


















Malzemeler
3 tane yumurta
3 kahve fincanı toz şeker
3 kahve fincanı un
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
2 çorba kaşığı kakao
kreması için
1 kilo süt
1 su bardağı toz şeker
3 yemek kaşığı un
2 yemek kaşığı mısır nişastası
ayrıca
1 poşet kremşanti
1 su bardağı süt
sosu için
2 su bardağı süt
1/2 su bardağı toz şeker
1 yemek kaşığı mısır nişastası
1 yemek kaşığı kakao
80 gr bitter çikolata
Yapılışı
Keki için yumurtaları toz şekerler çırpın. Diğer malzemeleride ekleyip yağlanmış tepsiye dökün. Sıcak fırında pişirin. Kreması için tüm malzemeleri karıştırıp koyulaşıncaya kadar pişirip ılıtın. Krem şantiyi sütle çırpın. Kremaya kremşantiyi ekleyip mikserle 1-2 dakika çırpın. Kekin üzerine kremayı dökün. Sosu için süt, nişasta, şeker ve kakoyu karıştırıp pişirin. Ocaktan alınca bitter çikolatayı katıp eritin. Kremanın üzerine sosu yayın. İstediğiniz gibi süsleyin.

11 Nisan 2012 Çarşamba

ÜZÜM KURABİYE




Malzemeler
2 tane yumurta
1,5 su bardağı pudra şekeri
3 su bardağı mısır nişastası
250 gr margarin
2 su bardağı un
1 tane vanilya
yarım paket kabartma tozu
ayrıca
2 yemek kaşığı kakao
kırmızı gıda boyası
yeşil gıda boyası
Yapılışı
Yumurta, pudra şekeri ve oda ısısında yumuşamış margarini iyice yoğurun. Mısır nişastası, vanilya, kabartma tozu ve unu ilave edip hamuru yoğurmaya devam edin. Unu gerektikçe azar azar ilave edin. Ele yapışmayan yumuşak bir hamur hazırlayın. Hamuru üç parçaya bölün. Beyaz hamur biraz daha fazla olsun yaprak yapmak için.  Diğer hamurların birine kakao, diğerine kırmızı gıda boyası katıp yoğurun. Tepsiyi yağlı kağıt ile kaplayın. Beyaz hamurdan 13 tane fındık büyüklüğünde parçalar yuvarlayın ve tepsiye resimdeki gibi dizin. Diğer renkli hamurlarlada aynısı yapın. Beyaz hamurun kalanına yeşil gıda boyası katın. Biraz nişastayla hamuru açın bıçakla veya kalıpla oval şekil çıkarın. Çıkan şekli ikiye bölün, kürdanla üzerine bastırın yaprak şekli vermek için. Üzümlerin tepesindeki üç yuvarlak topun biraz altına yaprağı yerleştirin. Önceden biraz ısınmış fırında pişirin.
Not: Üzüm kurabiyesi fikri için meleginmarifetleri 'ne teşekkür ederim.  Tarifi ben daha farklı yaptım.

9 Nisan 2012 Pazartesi

MUZ KIZARTMASI


Malzemeler
4-5 tane muz
1 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
yarım su bardağı süt
yarım su bardağı su
3 yemek kaşığı nişasta
1 paket vanilya
Yapılışı
Un, vanilya, kabartma tozu, süt ve suyu karıştırın. Muzları ister bütün isterseniz dört  parçaya bölerek önce nişastaya sonra hazırladığınız sütlü karışıma bulayın. Kızgın sıvı yağda kızartın.  Servis tabağına alın. Üzerine bal dökerek servis yapın.

7 Nisan 2012 Cumartesi

TAŞ HELVASI





















Malzemeler
2 su bardağı un
2 su bardağı pudra şekeri
150 gr yumuşamış tereyağ
Yapılışı
Unu kısık ateşte hafif rengi dönünceye kadar kavurun. Soğuyan una diğer malzemeleri ekleyip yoğurun. Sıkıca bir kaba bastırın. 2-3 saat bekletin. İstediğiniz gibi dilimleyin.

2 Nisan 2012 Pazartesi

YOĞURTLU PATATES OTURTMA





Malzemeler
4 tane patates
300 gr kıyma
2 tane soğan
1 tatlı kaşığı salça
tuz
karabiber
1 yemek kaşığı sıvıyağ
kızartmak için
sıvıyağ
ayrıca
1 su bardağı yoğurt
1 yemek kaşığı un
1 çay kaşığı tuz
2 tane yumurta
Yapılışı
Patatesleri küp küp doğrayıp kızartın. Kızaran patatesleri borcama yayın. Sıvıyağda yemeklik doğradığınız soğanları kavurup kıymayı ekleyin. Pişen kıymaya salçayı tuz ve karabiberi katın. Kavurduğunuz kıymayı patateslerin üzerine yayın. Sosu için tüm malzemeleri karıştırıp çırpın. Kıymanın üzerine dökün. Kızgın fırında üstü kızarana kadar pişirin.