26 Aralık 2013 Perşembe

HELLİMLİ PİZZA

 
 
Malzemeler
500 gr un
1 paket instant maya
360 ml ılık su
1 tatlı kaşığı tuz
5 yemek kaşığı sıvıyağ
üzeri için
1 çorba kasesi rendelenmiş kaşar peyniri
15-20 tane çekirdekleri çıkarılmış zeytin
2 yemek kaşığı ketçap
kekik
Yapılışı
Hamur için unu bir kaba alın, ortasını açıp maya ve tozşekeri koyun. Üzerine 1 su bardağı ılık su ekleyip 10 dakika mayanın kabarmasını bekleyin. Daha sonra tuz ve sıvıyağı ekleyip yoğurmaya başlayın. Su ilave ederek kulak memesi yumuşaklığında bir hamur hazırlayın. Hamuru, nemli bir bezle örtüp yarım saat mayalanmaya bırakın. Mayalanan hamuru ikiye ayırın. Her parcayı unlu tezgahta, elinizle ince olacak şekilde açın. Yağlı kağıt serili tepsiye alın. Üzerlerine ketçap sürüp, kekik serpin. Kaşar peynirini ve zeytini serpin. Hellim peynirlerini küçük parçalar halinde dilimleyip pizzanın üzerine dizin. Önceden ısınmış fırında pişirin.
 

23 Aralık 2013 Pazartesi

KIYMALI VE KURUYEMİŞLİ POĞAÇA

 
 
Malzemeler
1 su bardağı sıvıyağ
1 su bardağı süt
1 su bardağı soda
1 paket instant maya
3 tatlı kaşığı toz şeker
1 çay kaşığı mahlep
1 tutam tuz
alabildiği kadar un
iç harcı için
400 gr kıyma
3 tane soğan
yarım kahve fincanı kuş üzümü
1 kahve fincanı ceviz
1 kahve fincanı dolmalık fıstık
tuz, karabiber
üzeri için
1 tane yumurta sarısı
çörek otu
Yapılışı
Hamur için sıvıyağ, süt, soda, maya, toz şeker, mahlep ve tuzu karıştırın. Kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edene kadar un ilave edip yoğurun. Hamurun üzerine nemli bir bez örterek yarım saat dinlendirin. İçi için tavada kıyma ve yemeklik doğranmış soğanı kavurun. Kuş üzümü ve dövülmüş cevizi ekleyip rengi dönene kadar kavurmaya devam edin. Dolmalık fıstık, tuz ve karabiberi ekleyip 1-2 dakika daha kavurup ocakta alıp ılınmasını bekleyin. Dinlenen hamurdan cevizden biraz daha büyük parçalar koparın ve avucunuzun içinde açarak kıymalı harçtan koyun. Elinizle hamuru kapatıp top şekli verip yağladığınız muffin kalıbına koyun. Poğaçaları yarım saat dinlendirin. Üzerlerine yumurta sarısı sürüp, çörek otu serpin, önceden ısınmış fırında pişirin.

21 Aralık 2013 Cumartesi

MİLFÖY HAMURUNDAN PİZZA

 
 
Malzemeler
6 tane milföy hamuru
5-6 dilim salam
10-15 tane çekirdekleri çıkarılmış zeytin
Yapılışı
3 tane yumuşamış milföyü yan yana koyun, diğer 3 tane milföy hamurunu altına yan yana koyup merdaneyle çok az açın ki hamurlar birbirine yapışsın. Yuvarlak bir teflon tepsi ölçüsünde kesip telfon tepsiye milföy hamurunu alın. Çatalla biraz delikler açın milföy hamuru çok kabarmasın diye. Üçgen peyniri rendeleyip milföy hamurunun üzerine serpin. Salamı ince dilimler halinde kesip peynirin üzerine dizin. Zeytinleri serpiştirip önceden ısınmış fırında pişirin.

17 Aralık 2013 Salı

ANTEP PEYNİRLİ MISIRLI SALATA

 
 
 
Malzemeler
1 kutu konserve mısır
10-15 tane biberli zeytin
4-5 dilim salam
sıvıyağ
Yapılışı
Antep peynirini 10 dakika ılık suda bekletip yağsız tavada kızartın. Servis tabağına konserve mısırı, halka doğranmış biberli zeytini, şeritler halinde kesilmiş salamı ve kızarttığınız antep peynirini alın. Üzerine sıvıyağ gezdirip servis yapın.

ZEYTİN EZMELİ KITIR

 
 
 
Malzemeler
2 su bardağı un
1 yemek kaşığı yoğurt
yarım su bardağı su
1 çay kaşığı tuz
içi için
2 yemek kaşığı zeytin ezmesi
3 yemek kaşığı sıvıyağ
1'er tatlı kaşığı kekik, nane, pulbiber
açmak için
2 yemek kaşığı un
3 yemek kaşığı nişasta
Yapılışı
Hamur için un, yoğurt, su ve tuzu bir kaba alıp yoğurun. Hamuru yarım saat dinlendirin. Hamuru 4 eşit parçaya ayırın. İlk hamuru unlu tezgahta nişasta serperek çok ince olmayacak şekilde açın. Derin bir kasede zeytin ezmesi, sıvıyağ, kekik, nane ve pulbiberi karıştırın. Hamurun üzerine bu karışımdan sürün. Açtığınız ikinci yufkayı zeytinli karışımın üzerine yayıp elinizle iyice bastırın. Bu şekilde 5 dakika beklettikten sonra, merdane ile üzerinden geçip hamuru inceltin. Daha sonra 2 parmak kalınlığında keserek kare parçalar çıkarın ve yağlanmış fırın tepsisine dizin. Kalan 2 hamur parçasınada aynı işlemi uygulayın. Önceden ısıtılmış fırında pişirin.
 

KNORR'DAN ÇABUK ÇORBA

 
 
 
Knorr'dan çok pratik iki çorba çeşiti. Minestrone ve Peynirli Pizza tadında çok pratik çabuk çorba. Hazırlaması 1 dakika sürüyor. Kış aylarında her yerde kolaylıkla sıcak suyla yapıp içinizi ısıtacak türde lezzetli çorbalar. Ben Minestrone'yi denedim ve beğendim. Mutlaka denemenizi tavsiye ederim.  Knorr'un 12 farklı çabuk çorba çeşitide bulunmakta.

12 Aralık 2013 Perşembe

ISPANAKLI PİZZA

 
 
 
Malzemeler
4 su bardağı un
1 su bardağı ılık su
2 tatlı kaşığı toz maya
1 çay kaşığı toz şeker
2 çay kaşığı tuz
1 yemek kaşığı sıvıyağ
yeteri kadar ılık su
üzeri için
500 gr ıspanak
2 tane soğan
2 yemek kaşığı sıvıyağ
1 diş sarımsak
1 su bardağı ezilmiş beyaz peynir
1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
tuz, karabiber
Yapılışı
Hamur için unu geniş bir kaba alın, ortasını havuz gibi açıp toz maya ve tozşekeri koyun. Üzerine 1 su bardağı ılık su ekleyin. 10 dakika mayanın kabarmasını bekleyin. Daha sonra tuz ve sıvıyağı ekleyip yoğurmaya başlayın. Su ilave ederek kulak memesi yumuşaklığında bir hamur hazırlayın. Hamuru, nemli bir bezle örtüp 45 dakika mayalanmaya bırakın. Üzeri için ıspanağı yıkayıp ince kıyın. Soğanı yemeklik doğrayın. Sıvıyağı bir tavaya alıp, soğanı pembeleşene kadar kavurun. Üzerine ıspanağı ekleyin. Ispanak suyunu salıp yeniden çekene kadar ara sıra karıştırarak kavurun. Üzerine dövülmüş sarımsak, beyaz peynir, tuz ve karabiber ekleyin. 1-2 dakika pişirip ocaktan alın. Mayalanan hamuru ikiye ayırın. Her parcayı unlu tezgahta, elinizle ince olacak şekilde açın. Yağlı kağıt serili tepsiye alın. Ispanaklı harcı hamurların üzerine paylaştırın. Kaşar peyniri serpip önceden ısıtılmış fırında pişirin.

10 Aralık 2013 Salı

ZEYTİNLİ VE FISTIKLI MİNİ PİZZALAR

 
 
 
Malzemeler
500 gr un
1 paket instant maya
360 ml ılık su
1 tatlı kaşığı tuz
5 yemek kaşığı sıvıyağ
üzeri için
1 çay bardağı domates sosu
250 gr sotelenmiş ıspanak
1'er tane kırmızı, yeşil, sarı biber
100 gr siyah zeytin
3 diş sarımsak
2-3 tane parmak sucuk
4 yemek kaşığı dolmalık fıstık
1 çorba kasesi rendelenmiş muratbey light taze kaşar peyniri
Yapılışı
Un, maya ve tuzu bir kapta harmanlayın. Sıvıyağı ve ılık suyu azar azar ilave edip yoğurun. Üzerini örterek 1 saat mayalanmaya bırakın. Hamuru unlanmış tezgahta hafif yoğurup 20 bezeye ayırın. 10 cm çapında yuvarlaklar açıp yağlanmış tepsiye dizin. Üzerlerine domates sosu sürün. Ispanak, ince doğranmış biberler, sarımsak, çekirdekleri çıkarılmış zeytini, küp doğranmış sucuğu serpin. 30 dakika ılık bir ortamda bekletin. Önceden ısınmış fırında pişirin. Fırından çıkartıp üzerlerine kaşar peynirini ve fıstığı serpip 5 dakika daha pişirip fırından alın.

BREATHE RİGHT BURUN BANTI

 
Fikrimühim'den gelen kit paketimin içinde 1 kutu Breathe Right benim kullanmam için, çocukların kullanımı için ve yakınlarıma dağıtmam için 5 adet ikili numune paketi çıktı. Daha önce kullanmamıştım ama nasıl olduğunuda merak ediyordum. Sürekli burun tıkanıklığı yaşıyorum nefes almamda sorun oluyordu. Gece kullandım ve bende gerçekten işe yaradı. Nefes alımlarınız çok rahatlıyor. Denemenizi tavsiye ederim.
 

7 Aralık 2013 Cumartesi

SEFERİHİSAR MANTISI

 
 
 
 
Malzemeler
2 su bardağı un
tuz
alabildiği kadar su
içi için
1 çorba kasesi haşlanmış nohut
tuz, karabiber
ayrıca
kızartmak için sıvıyağ
1 çorba kasesi sarımsaklı yoğurt
1 çorba kaşığı tereyağ
1 çay kaşığı toz biber
3 su bardağı et suyu
Yapılışı
Hamur için tüm malzemeleri karıştırıp kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yapın. Nohutu robottan geçirip püre haline getirin. İçerisine tuz ve karabiber katın. Hamuru iki bezeye ayırın. Oklava yardımıyla yufka inceliğinde açın. Büyük kareler halinde kesin. İç malzemeden koyup sigara böreği gibi sarın. Kızgın sıvıyağda kızartın. Sıcak et suyuna batırıp çıkartın. Servis tabağına alın. Üzerine yoğurt ve yağlı biber gezdirin.
 

5 Aralık 2013 Perşembe

UNLU BÖREK

 


Malzemeler
3 tane yufka
3 tane havuç
6 tane pırasa
1 yemek kaşığı tereyağ
1 çay bardağı sıvıyağ
tuz, karabiber
3 yemek kaşığı un
1 yumurta sarısı
Yapılışı
1 yemek kaşığı tereyağını eritin, içerisine rendelenmiş havuçları ve ince doğranmış pırasayı ekleyip kısık ateşte kavurun. Ocaktan almaya yakın tuzunu ve karabiberini katın. Bir yufkayı tezgaha serin. Üzerine 1-2 yemek kaşığı sıvayağı gezdirin. Süzgeç yardımıyla 1 yemek kaşığı un serpin. Yufkayı ikiye katlayıp iç malzemeyi yayıp rulo yapın. 3 parmak enliliğinde kesin. Yağlanmış tepsiye dizin. Üzerine yumurta sarısı sürün. Sıcak fırında pişirin.

3 Aralık 2013 Salı

UNSUZ KURABİYE



Malzemeler
3 tane yumurta akı
1 su bardağı toz şeker
1 su bardağı hindistan cevizi
2 su bardağı iri dövülmüş fındık
1 fiske tuz
Yapılışı
Yumurta akına bir fiske tuz katın. Çırpıcıyla hafifçe çırpın. Diğer malzemeleride ekleyip karıştırın. Gerekirse fındık ilavesinde bulunun. Birer yemek kaşığı alıp aralıklarla tespiye yerleştirin. Sıcak fırında hafif kızarıncaya kadar pişirin.

1 Aralık 2013 Pazar

MANTARLI KİŞ

 
 
 
Malzemeler
125 gr oda ısısında tereyağ
3 yemek kaşığı yoğurt
1 tane yumurta
1 çay kaşığı tuz
1 paket kabartma tozu
2-2,5 su bardağı un
üzeri için
yarım kilo ıspanak
3-4 yemek kaşığı sıvıyağ
2-3 tane taze soğan
yarım demet maydanoz
taze nane
taze kekik
1'er çay kaşığı tuz, karabiber, pulbiber
1 kavanoz konserve mantar
Yapılışı
Soğanları piyazlık doğrayıp sıvıyağında pembeleşinceye kadar kavurun. Ispanağı, maydanozu, taze nane ve kekiği ince ince doğrayıp ekleyin ve suyunu çekinceye kadar pişirin. Tuzunu ve baharatlarını katıp soğumaya bırakın. Hamur için tüm malzemeleri karıştırıp yoğurun. Hamuru hafif unlanmış zeminde merdane ile açıp tart kalıbının içine kenarları yüksek olacak şekilde yerleştirin. Ispanaklı harcı yayın. Üzerine mantarları dizin. Hamurun fazlalıklarını üzerine kapatıp önceden ısınmış fırında pişirin.

29 Kasım 2013 Cuma

MAYDANOZLU NOHUT EZMESİ

 
 
 
Malzemeler
200 gr haşlanmış nohut
1 demet maydanoz
1 limonun suyu
yarım çay bardağı sıvıyağ
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı kırmızı pulbiber
Yapılışı
Nohutları ezerek püre haline getirin. Sıvıyağ, limon suyu, tuz ve ince kıyılmış maydanozu ilave edip iyice karıştırın. Üzerine kırmızı pulbiber serpip servis yapın.
 

28 Kasım 2013 Perşembe

ANTEP SALATASI

 
 
Malzemeler
5 tane domates
3 tane soğan
1 diş sarımsak
1 demet maydanoz
3 tane sivri biber
1 tane kornişon turşu
1 limonun suyu
1 tatlı kaşığı kırmızı pulbiber
1 yemek kaşığı nane
1 yemek kaşığı sumak
1 yemek kaşığı nar pekmezi
tuz
Yapılışı
Domateslerin, soğanların ve sarımsağın kabuklarını soyup ince doğrayın. Sivribiberler, maydanoz ve kornişon turşuyu ince doğrayın. Tüm malzemeyi bir kaba alıp harmanlayın. Limon suyu, pulbiber, nane, sumak, nar pekmezi ve tuzu ekleyip harmanlayıp servis yapın.
 

25 Kasım 2013 Pazartesi

ISPANAKLI İRMİK TATLISI

 
 
Malzemeler
8 çorba kaşığı irmik
250 gr toz şeker
750 gr süt
250 gr ıspanak püresi
tarçın
ceviz
Yapılışı
Sütün içine ıspanak püresi, irmik ve toz şekeri ekleyip ocakta fokurdayana kadar pişirin. Fokurdayınca 1-2 dakika daha kaynatıp ocaktan alın. İstediğiniz kalıba ıspanaklı irmik tatlısının yarısını döküp tarçın ve ceviz serpin. Kalan harcı tekrar üzerine dökün. Soğuyunca kalıptan ters çıkarıp servis yapın.
 

21 Kasım 2013 Perşembe

MANDALİNA PELTELİ SAKIZLI MUHALLEBİ

 
 
Malzemeler
1 litre süt
2 yemek kaşığı mısır nişastası
2 yemek kaşığı un
1 su bardağı toz şeker
2 tane damla sakızı
pelte için
2 su bardağı taze sıkılmış mandalina suyu
4 yemek kaşığı toz şeker
2 tatlı kaşığı mısır nişastası
Yapılışı
1 litre sütü tencereye koyun. Üzerine toz şekeri, unu ve nişastayı ekleyip hızlı hızlı karıştırıp topaklanmadan pişirin. Ocaktan almadan sakızı ekleyip eriyene kadar karıştırın. Kaselerin yarısına muhallebi koyun. Pelte için mandalina suyu, toz şeker ve nişastayı karıştırıp pişirin. Sakızlı muhallebilerin üzerine paylaştırın. İstediğiniz gibi süsleyip servis yapın.

19 Kasım 2013 Salı

CEVİZLİ TARÇINLI KEK

 
 
Malzemeler
3 tane yumurta
1 su bardağı kefir
2 su bardağı toz şeker
100 gr tereyağ
1 çay kaşığı tarçın
1 su bardağı çekilmiş ceviz
2,5 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
Yapılışı
Yumurta ve toz şekeri iyice çırpın. Sırasıyla diğer malzemeleride ekleyip yağlanmış kalıba dökün. Önceden ısınmış fırında pişirin.
 

14 Kasım 2013 Perşembe

ISLAK KURABİYE

 
 
Malzemeler
1 paket margarin (oda sıcaklığında)
2 tane yumurta
2 kahve fincanı toz şeker
1 çay bardağı sıvıyağ
4 yemek kaşığı kakao
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
alabildiği kadar un
şerbeti için
1 su bardağı toz şeker
1 su bardağı süt
Yapılışı
Şerbeti için süte şeker ilave edin, şeker eriyene kadar bir kasede karıştırın. Hamur için oda ısısında iyice yumuşamış margarine, yumurta, toz şeker, sıvıyağ, kakao, vanilya, kabartma tozu ve aldığı kadar un ilave edip ele yapışmayan yumuşak bir hamur yoğurun. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp elinizle yuvarlayıp yağlanmış tepsiye dizin. Önceden ısınmış fırında üzeri çatlayana kadar pişirin.  Pişen kurabiyeleri 2-3 dakika bekletip kasedeki sütlü şerbete tek tek batırıp 3-4 kez çevirip alın ve servis tabağına dizin. Üzerini istediğiniz gibi süsleyin.
 

13 Kasım 2013 Çarşamba

BAKLAVA YUFKASINDAN PATATESLİ BÖREK

 
 
Malzemeler
20  tane hazır baklava yufkası
2 tane yumurta
1 su bardağı süt
1 çay bardağı sıvıyağ
için için
5-6 tane haşlaşmış patates
2 tane soğan
2-3 yemek kaşığı sıvıyağ
1 yemek kaşığı salça
tuz, karabiber, pulbiber
üzeri için
1 yumurta sarısı
susam, çörekotu
Yapılışı
Yumurta, süt ve sıvıyağını karıştırın. Baklava yufkasının bir tanesini tezgaha serin, üzerine fırçayla biraz sostan sürün, diğer 1 tane baklava yufkasınıda üstüne koyup sostan sürün.Yemeklik doğranmış soğanı sıvıyağda kavurun, salçayı, haşlanıp çatalla ezilmiş patatesi ve baharatlarını katıp karıştırın. Yufkasının bir kenarına patatesli harçtan yayın. Yufkayı rulo yaparak sarıp gül şekli verin. Yağlanmış tepsiye dizin, diğer baklava yufkalarınada aynı işlemi uygulayın. Üzerlerine yumurta sarısı sürüp çörekotu ve susam serpin. Önceden ısınmış fırında pişirin.

8 Kasım 2013 Cuma

DAMAT PAÇASI

 
 
Malzemeler
3 tane yufka
2 tane tavuk butu
tuz
sosu için
3 bardak tavuk suyu
3 yemek kaşığı un
1 yemek kaşığı sirke
1 tane yumurta
1 çay kaşığı tuz
ayrıca
2 yemek kaşığı muratbey tereyağ
1 tatlı kaşığı toz biber
Yapılışı
Yufkaları elinizle parçalayın. Cam tepsiye yerleştirin. Sıcak fırında kızarıncaya kadar pişirin. Tavukları haşlayıp tiftin. Pişen yufkanın üzerine, 2 su bardağı tavuk suyu döküp tiftiğiniz tavuk etlerini serpin. Sosu için tüm malzemeyi karıştırıp pişirin. Tiftiğiniz tavukların üzerine sosu yayın. Sıcak fırında kızarıncaya kadar pişirin. Fırından aldıktan sonra üzerine kızdırılmış yağlı biberi gezdirin.
 
 

2 Kasım 2013 Cumartesi

TON BALIKLI TART SALATA

 
 
Malzemeler
4 tane milföy hamuru
1 kutu ton balığı
1 kutu mısır
1 çay bardağı rendelenmiş muratbey kaşar peyniri
akdeniz yeşillikleri
Yapılışı
4 tane milföy hamurunu birleştirip hafifçe açın. Tart kalıbına hamuru yayın. Çatalla delikler açın. Üzerine yağlı kağıt serip, 1 su bardağı fasulye serpin. Önceden ısınmış fırında pişirin. Pişen tartın üzerine yeşillikleri serpin. Parça parça ton balığı yerleştirin. Aralıklarla rendelenmiş kaşar peynirini yerleştirip, mısır serpin.
 

30 Ekim 2013 Çarşamba

ISPANAKLI KAŞAR PEYNİRLİ ERİŞTE

 
 
Malzemeler
2 çorba kasesi domatesli erişte
1 bağ ıspanak (haşlanmış)
1/2 kangal sucuk
2 tane soğan
1 çorba kaşığı tereyağ
1 su bardağı rendelenmiş muratbey kaşar peyniri
tuz
Yapılışı
Soğanları yemeklik doğrayıp bir çorba kaşığı tereyağında kavurun. İçerisine küçük küpler halinde doğradığınız sucuğu ekleyip 1-2 dakika pişirin. Haşlanıp süzülmüş ıspanağı ve tuzunu katıp ocaktan alın. Erişteyi tuzlu kaynar suda haşlayıp süzün. Eriştenin yarısını fırın kabına yayın. Üzerine ıspanaklı harcı yayın. Kalan erişteyi üzerine dökün. Rendelenmiş kaşar peynirini serpin. Sıcak fırında pişirin.

27 Ekim 2013 Pazar

KITIRLI NOHUT SALATASI

 
 
Malzemeler
1 su bardağı haşlanmış nohut
1 su bardağı muratbey süzme yoğurt
2 diş sarımsak
1 tane yumurta
1 yemek kaşığı sıvıyağ
1/2 çay kaşığı karbonat
1 çay kaşığı sirke
alabildiği kadar un
tuz, pulbiber, nane
kızartmak için: sıvıyağ
Yapılışı
Yumurta, sıvıyağ, karbonat, sirke, tuz ve un ile kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yapın. Merdane ile bıçak sırtı kalınlığında açın. Küçük kareler halinde kesin. Kızgın sıvıyağda kızartın. Haşlanmış nohutları ekleyip karıştırıp, servis tabağına alın, sarımsağı ezip süzme yoğurtla karıştırın. Salatanın üzerine gezdirip pulbiber ve nane serpin.
 

26 Ekim 2013 Cumartesi

PEYNİRLİ PİRİNÇ TOPLARI






Malzemeler
3 yemek kaşığı maydanoz
1 su bardağı pirinç
1 çay kaşığı sarımsak
1 çay kaşığı kekik
1 çay kaşığı tuz
içi için
1 paket muratbey fesita parmak peynir (fesleğenli, çörekotlu)
mantolamak için
2 tane yumurta
1,5 su bardağı galeta unu
1 çay kaşığı karabiber
kızartmak için
sıvıyağ
Yapılışı
Pirinci üzerini geçecek miktarda su ile birlikte bir tencereye koyun. Tuz ekleyin. Yumuşayıncaya kadar pişirin. Suyunu süzün. Maydanozu ince ince kıyıp pirince karıştırın. İnce kıyılmış sarımsak, tuz, kekik ve 1 yemek kaşığı galeta unu ekleyip karıştırın. Buzdolabına alın ve sıkılaşıncaya kadar bekletin. Parmak peynirlerini üçe bölün. Pirinçten küçük parçalar alıp elinizle yuvarlayın. İçlerine birer tane peynirden koyup yuvarlayarak top şekli verin. Yumurtaları bir kasede çırpın. Pirinçli topları önce çırpılmış yumurtaya daha sonra karabiber eklenmiş galeta ununa bulayın. Kızgın sıvıyağda pirinç toplarını altın rengi alıncaya kadar kızartın. Kağıt havlu üzerine alarak fazla yağını süzdürün. Sıcak olarak servis yapın.




24 Ekim 2013 Perşembe

SOĞANLI ÇÖREKLER

 
 
Malzemeler
2,5 su bardağı un
1,5 çay bardağı süt
yarım su bardağı su
1 paket kabartma tozu
tuz
iç harcı için
60 gr tereyağ
6 tane soğan
1 yemek kaşığı köri
1 yemek kaşığı maydanoz
4 yemek kaşığı rendelenmiş kaşar peyniri
tuz
üzeri için
1 yumurta sarısı
kırmızı toz biber
Yapılışı
Soğanları bir parmak kalınlığında doğrayın. Maydanozları kıyın. Tereyağını eritip soğanları soteleyin. Maydanoz, tuz, köri ve rendelenmiş kaşar peynirini ekleyip soğumaya bırakın. Bir kapta un, süt, su, tuz ve kabartma tozunu karıştırıp yoğurun ve streç filme sarıp yarım saat buzdolabında bekletin. Unlanmış tezgahta hamuru merdane ile açıp üçgen dilimler kesin. Soğanlı harcı dilimlerin üzerine yayın. Geniş tarafından başlayarak rulo şeklinde sarın. Yağlanmış tepsiye dizin. Üzerlerine yumurta sarısı sürüp toz kırmızı biber serpin. Önceden ısınmış fırında pişirin.
 

23 Ekim 2013 Çarşamba

BAKLAVA YUFKASINDAN PEYNİRLİ BÖREK

 
 
Malzemeler
20  tane hazır baklava yufkası
2 tane yumurta
1 su bardağı süt
1 çay bardağı sıvıyağ
için için
1 büyük çorba kasesi muratbey lor peyniri
yarım demet maydanoz
üzeri için
1 yumurta sarısı
susam, çörekotu, çekirdek
Yapılışı
Yumurta, süt ve sıvıyağını karıştırın. Baklava yufkasının bir tanesini tezgaha serin, üzerine fırçayla biraz sostan sürün, diğer 3 tane baklava yufkasınıda üst üste koyup aralarına sostan sürüp dört kat elde edin. Peynirli maydanozlu harcı karıştırıp yufkanın her yerine elinizle serpin. Yufkayı rulo yaparak sarın. 4 parçaya bölüp yağlanmış tepsiye dizin. Diğer baklava yufkalarınada aynı işlemi uygulayın. Üzerine yumurta sarısı sürüp susam, çörek otu, çekirdek serpin. Önceden ısınmış fırında pişirin.
 

22 Ekim 2013 Salı

SAMSA TATLISI

 
 
Malzemeler
8 tane milföy hamuru
2 su bardağı ceviz
1 tane yumurta
2 yemek kaşığı pudra şekeri
antep fıstığı (süslemek için)
şerbeti için
3 su bardağı toz şeker
3 su bardağı su
1-2 damla limon suyu
Yapılışı
Cevizleri robottan ince olucak şekilde çekin. İçerisine pudra şekerini ve yumurta akını ekleyip yoğurun. 4 tane milföy hamurunu birleştirip kare hamur elde edin. Merdane ile inceltin. İç malzemenin yarısını alıp milföyün bir ucuna harcı yayın. Fazla sıkı olmayan bir rulo yapın. İki parmak enliliğinde kesin. Üzerine yumurta sarısı sürün. Sıcak fırında pişirin. Sıcak tatlıya soğuk şerbeti dökün.
 

19 Ekim 2013 Cumartesi

KUŞBURNU MARMELATI

 
 
Malzemeler
1 kilo kuşburnu
1,5 su bardağı toz şeker
Yapılışı
Kuşburunlarının dallarını temizleyin. Tencereye kuşburunlarını koyup üzerini bir karış geçecek kadar su ilave edip yumuşayıncaya kadar haşlayın. İyice yumuşayan kuşburunlarını robottan geçirin. Robottan geçirdiğiniz kuşburunlarını kevgire dökün. Kuşburunlarını kevgirden elinizle ovarak geçirin. Kuru olursa geçiremezseniz azcık su ekleyin. Kevgirden geçirdiğiniz kuşburnunu tencereye koyup üzerine toz şekeri ilave edip yarım saat ocakta kaynatın. Dibi tutmasın diye sık sık karıştırın. Sıcakken kavanozlara koyup ters çevirin.  
 

17 Ekim 2013 Perşembe

PATATESLİ PAZI SARMA

 
 
Malzemeler
2 bağ pazı
2 tane patates
1 çay bardağı pilavlık bulgur
2 tane soğan
1 çay bardağı sıvıyağ
1 tatlı kaşığı salça
tuz, karabiber, pulbiber
Yapılışı
Pazı yapraklarını kaynar suya batırıp çıkarın. Soğanları yemeklik doğrayıp 1/2 çay bardağı sıvıyağda soteleyin. Salçayı ekleyip 1-2 kez çevirin. Bulguru ve 1 su bardağı sıcak su ekleyip pişirin. Pişen bulgura haşlayıp ezdiğiniz patatesi, tuzu, pulbiberi ve karabiberi katın. Pazı yapraklarına harçtan koyup sarın. Kalan yağı ve 1 su bardağı su ekleyip dolmaları kısık ateşte pişirin.
 

11 Ekim 2013 Cuma

PARMAK PEYNİRLİ VOLOVAN

 
 
Malzemeler
20 tane milföy hamuru
1 paket muratbey fesita parmak peynir (fesleğenli, çörekotlu)
1 tane yumurta
çekirdek
Yapılışı
Milföylerden büyük bir kalıpla yuvarlaklar çıkarın. 10 tane milföyün yarısının ortasından halkalar çıkarın. Yumurta akı sürüp diğer milföylerin üzerine yapıştırın. Ortasına halka halka doğradığınız parmak peynirlerinden koyun. Milföyün kenarlarına yumurta sarısı sürüp çekirdek taneleri serpin. Önceden ısınmış fırında pişirin.
Not: Kalan milföy hamuru kenarlarını elinizle yuvarlayıp tepsiye koyun. Piştiği zaman çok güzel oluyor. Muratbey peynirlerini ben hamur işlerinde kullanıyorum çok lezzetli oluyor, denemenizi tavsiye ederim.

28 Eylül 2013 Cumartesi

ŞEFTALİ REÇELİ

 
 
Malzemeler
3 kilo şeftali
2 kilo toz şeker
1 tane limon suyu
Yapılışı
Şeftalinin kabuklarını soyup dilimleyin. Toz şekeri 3 bardak suyla ocakta katılaşıp ağda kıvamı alana kadar kaynatın. Dilimlenmiş şeftalileri üzerine atıp ocaktan alın. 3-4 saat sonra şeftali dilimlerini şerbetten kevgirle alın. Şerbeti tekrar ocağa koyup limonunu sıkıp 10-15 dakika daha kaynatıp şeftalileri tekrar ilave edin. Tekrar 10 dakika daha kaynatıp ocaktan alın.
 
 

19 Eylül 2013 Perşembe

MİLFÖYDEN ZEYTİN EZMELİ RULO BÖREK



 
 
Malzemeler
8 tane milföy
zeytin ezmesi
1 yumurta sarısı
susam, çörek otu, haşhaş tohumu
Yapılışı
4 tane yumuşamış milföyü yan yana dizip biraz unlayarak açın. Her tarafına zeytin ezmesi sürün. Hamuru ikiye bölün. İki parçayıda rulo şeklinde sarıp yağlanmış tepsiye dizin. Diğer 4 milföy hamurunada aynı işlemi yapın. Hamurların üzerine yumurta sarısı sürün. Çörekotu, susam ve haşhaş tohumu serpin. Önceden ısınmış fırında pişirin.
 

18 Eylül 2013 Çarşamba

BILDIRCIN YUMURTALI PATATES KIZARTMASI

 
 
 
Malzemeler
2 tane patates
bıldırcın yumurtası
tereyağ
Yapılışı
Patateslerin kabuklarını soyup 1cm kalınlığında dilimleyin. Patatesin orta kısmını istediğiniz şekildeki  küçük kalıplarla çıkarın. Patates dilimlerini kızgın sıvıyağda kızartın. Patatesleri tavaya alıp, ortalarına biraz tereyağı koyup, bıldırcın yumurtalarını kırın. Tavanın ağzını kapatıp yumurtalar pişinceye kadar ocakta tutun.
 

16 Eylül 2013 Pazartesi

PİZZA POĞAÇA

 
 
 
Malzemeler
2 çay bardağı ılık süt
1 tane yumurta
42 gr yaşmaya
1 yemek kaşığı toz şeker
75 gr oda sıcaklığında tereyağ
1 tatlı kaşığı tuz
alabildiği kadar un
için için
sucuk, sosis
kırmızı ve yeşil biber
salam, mısır
ayrıca
1 küçük çorba kasesi renlenmiş kaşar peyniri
kekik
1 yumurta sarısı
Yapılışı
Hamur için maya, toz şeker ve sütü maya eriyinceye kadar karıştırın. Un, tuz, tereyağ, yumurta ve mayayı karştırıp yoğurun. Üzerine bez örtüp 1-2 saat mayalanmaya bırakın. Hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar koparıp elinizle açın. 1 tatlı kaşığı kadar küçük doğradığınız iç harçtan koyup kapatıp yuvarlayın. Yağlanmış tepsiye dizin. Üzerine yumurta sarısı sürün, rendelenmiş kaşar peyniri koyun ve kekik serpin. Önceden ısınmış fırında pişirin.

15 Eylül 2013 Pazar

MISIR KONSERVESİ

 
 
 
10-15 tane mısır koçanını haşlayın. Haşladığınız mısırları soğutmadan sıcakken hemen elinizle tiftin. Küçük kavanozlara sıcak mısır taneleri ve mısırları haşladığınız sıcak sudan koyun. Kavanozların ağzını sıkı sıkı kapatın. Tencereye kavanozları dizin. Üzerini geçecek kadar su koyun, temiz bir tülbent koyun ve ağırlık koyun. Ocakta kaynatmaya başlayın. Kaynamaya başlayınca 30 dakika daha kaynatıp ocaktan alın. Soğuyunca kavanozları tencereden çıkartın.

14 Eylül 2013 Cumartesi

DOMATESLİ PATLİCAN KONSERVESİ

 
 
Malzemeler
6 kilo patlican
6 kilo domates
10 diş sarımsak
2 yemek kaşığı kaya tuzu
sıvıyağ
Yapılışı
Domatesin kabuklarını soyup küp küp doğrayın. Patlicanların kabuklarını soyup başlarını kesip, küp şeklinde doğrayın. Tencereye 2-3 yemek kaşığı kadar sıvıyağı ve ince doğradığınız sarımsakları ekleyip biraz kavurun. Domatesleri, tuzu ve patlicanlarıda ekleyip, tencerenin kapağını kapatıp pişmeye bırakın. Patlicanlar yumuşayıncaya kadar pişirin. Başka bir tencerede su kaynatın kaynayan suya kavanozları ve hiç kullanılmamış kapakları atıp sudan alın, ocakta kaynamaya devam eden sosdan kepçeyle alıp kavanozlara doldurup hemen ağzını kapatıp ters çevirin. Bu şekilde 1 gece bekletin.

13 Eylül 2013 Cuma

KNORR'LA BAHARAT YOLCULUĞU

 
 
Knorr güzel bir kutu içinde inanılmaz hoş bir kokusu olan kekik yollamış. Kutuyu açar açmaz inanılmaz keskin bir kekik kokusu aldım. Baharatçılardan bazende bahçemizden kekik toplarım, ama bu kadar keskin bir kekik kokusu hiç almamıştım.
Çorba devi Knorr sürdürülebilir tarım yapan çiftçilerle çalışacak, Unilever Gıda Pazarlamadan Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Seçkin, Knorr’un 2015 yılına kadar tüm ürünlerini sürdürülebilir tarım yapan çiftçilerden alacağını açıkladı. Seçkin, “Türkiye’den yılda 20 bin ton sebze alıyoruz. Kimyasal madde kullanmayan, biyoçeşitliliği koruyan, doğru sulama ve gübreleme yapan çiftçilerle çalışacağız” dedi.
Knorr, kekik üretiminde sürdürülebilir tarıma geçiş için destek veriyor.

PATLİCAN KONSERVESİ

 
 
 
10-15 kilo iri patlicanı odun ateşinde közleyin. Kabuklarının kolay soyulucağını anlamak için patlicanlar közlenirken elinizle üzerine bastırın. Patlicanlar yumuşamışsa eliniz iyice batıyorsa olmuş demektir. Közlediğiniz patlicanları tepsiye koyun. Tepsiyi bir poşete geçirin. Sıcaklığını korusun diye. Patlicanların sıcaklığı fazla gitmeden hemen kabuklarını elinizle soyun. Tepe kısmını bıçakla kesin. Tahta üzerinde bıçakla ezin. Tepsiye koyun, çatalla tekrar üzerini ezin bütün kalmasın. Konserve kavanozlarını patlicanla doldurun. Kavanozların ağzını sıkı sıkı kapatın. Tencereye kavanozları dizin. Üzerini geçecek kadar su koyun, temiz bir tülbent koyun ve ağırlık koyun. Ocakta kaynatmaya başlayın. Kaynamaya başlayınca 30 dakika daha kaynatıp ocaktan alın. Soğuyunca kavanozları tencereden çıkartın.

1 Eylül 2013 Pazar

ZERDE

 

 
 
Malzemeler
6 su bardağı su
1,5 su bardağı toz şeker
1,5 çay bardağı pirinç
1 çorba kaşığı mısır nişastası
1 çay bardağı kuş üzümü
2 çorba kaşığı dolmalık fıstık
safran
Yapılışı
Pirinci haşlayıp süzün. Tencereye 6 su bardağı suyu döküp, içine çok az safran ekleyip karıştırın.
Tencereye toz şekeride ekleyip ocakta kaynamaya bırakın. Kaynamaya başlayınca pirinci ilave edin. Daha sonra az miktarda kuş üzümü ve 1 yemek kaşığı domalık fıstık ekleyin. 1 çorba kaşığı mısır nişastasını çok az suyla açın ve zerdeye ekleyip karıştırın. Zerde kaynamaya başlayınca ocaktan alın. Kaselere paylaştırıp soğuyama bırakın. Soğuduktan sonra kuş üzümü ve dolmalık fıstık ile süsleyin.

31 Ağustos 2013 Cumartesi

BULGURLU KÖFTE (TAZE NANE 5 YAŞINDA)

 
 
TAZE NANE 5 YAŞINDA
Blogu açalı bugün tam 5 yıl oldu. TAZENANE'yi ziyaret eden herkese çok teşekkür etmek istiyorum. İnşallah bundan sonra da sizlerle birlikte sağlıkla, nice yıllarda, güzel tariflerle blogumun devam etmesi dileğiyle.
 
Malzemeler
500 gr kıyma
1 su bardağı kısırlık bulgur
1 tane rendelenmiş soğan
tuz, karabiber
1 çorba kaşığı ince kıyılmış reyhan
ayrıca
1 çorba kasesi un
3 tane yumurta
kızartmak için: sıvıyağ
Yapılışı
Tüm malzemeleri karıştırıp yoğurun. Köfte şekli verin. Kaynar tuzlu suda haşlayıp kevgirle çıkartıp soğutun. Soğuyan köfteleri önce una daha sonra yumurtaya bulayıp kızgın sıvıyağda kızartın.
 

19 Ağustos 2013 Pazartesi

PİRİNÇTEN İÇLİ KÖFTE

 
 
 
 
Malzemeler
2 su bardağı pirinç
2 tane yumurta
tuz
alabildiği kadar un
içi için
400 gr kıyma
3 tane soğan
2 çorba kaşığı sıvıyağ
1/2 demet maydanoz
tuz, karabiber
kızartmak için: sıvıyağ
Yapılışı
Pirince 4 su bardağı sıcak su ekleyip yumuşayıncaya kadar pişirin. Soğuyunca içerisine yumurta, tuz ve un ekleyip yoğurun, 1 saat dinlendirin. İçini hazırlamak için, soğanı yemeklik doğrayıp sıvıyağda soteleyin. Kıymayı ekleyip suyunu salıp çekinceye kadar pişirin. Tuz, karabiber ve ince kıyılmış maydanozu katın. Pirinçli hamurdan ceviz büyüklüğünde toplar alın. Elinizi hafif suya batırıp için oyun iç malzemeden koyup kapatıp toplar yapın. Kızgın sıvıyağda kızartın.

16 Ağustos 2013 Cuma

PEYNİRLİ EKMEK KÖFTESİ

 
 
 
 
Malzemeler
1 bütün bayat ekmek
2 tane yumurta
1/2 demet maydanoz
1 tane soğan
tuz, karabiber, pulbiber, köfte baharı
kızartmak için: sıvıyağ
Yapılışı
Ekmeği hafifçe ıslatıp ufalayın. Soğanı rendeleyin. Tüm malzemeleri karıştırıp yoğurun. Köfte şekli verip, kızgın sıvıyağda kızartın.

13 Ağustos 2013 Salı

PATATESLİ SIKMA

 
 
Malzemeler
1 çay bardağı yoğurt
1 çay bardağı sıvıyağ
2 çay bardağı su
tuz
alabildiği kadar un
için için
4 tane haşlanmış patates
2 tane soğan
1 yemek kaşığı sıvıyağ
1 yemek kaşığı domates salçası
tuz, pulbiber
yağlamak için: 2 yemek kaşığı muratbey tereyağ
Yapılışı
Hamur için tüm malzemeleri karıştırıp kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yoğurun. Ceviz büyüklüğünde bezelere ayırın. İçini hazırlamak için soğanı yemeklik doğrayıp sıvıyağda soteleyin. Salçayı ekleyip kavurun. Küp küp doğradığınız patatesi, tuzu ve pulbiberi ekleyin. Hamurları merdane ile açıp teflon tavada pişirin. Tereyağı ile yağlayıp, 2 çorba kaşığı patatesli harçtan koyup sıkıca rulo yapın.

6 Ağustos 2013 Salı

AHUDUDU SOSLU SU MUHALLEBİSİ

 
 
Malzemeler
4 su bardağı süt
1 su bardağı su
4 yemek kaşığı toz şeker
4 yemek kaşığı buğday nişastası
ayrıca
1 çorba kasesi ahududu
2 yemek kaşığı su
3 yemek kaşığı toz şeker
Yapılışı
Su, süt, toz şeker ve buğday nişastasını karıştırıp muhallebi kıvamında pişirin. Hafif ıslattığınız borcama muhallebiyi dökün. Ahududu sosu için tüm malzemeleri karıştırıp blendırdan geçirin. İstediğiniz kıvama gelinceye kadar kısık ateşte pişirin. Muhallebiyle birlikte servis yapın.
 

3 Ağustos 2013 Cumartesi

KUPA MANTISI

 
 
Malzemeler
1 tane yumurta
1 çorba kasesi un
1 çay kaşığı tuz
alabildiği kadar su
için için
1 yemek kaşığı sıvıyağ
300 gr kıyma
1 tane soğan
tuz, karabiber
ayrıca
1 çorba kaşığı muratbey tereyağ
1 çorba kaşığı domates salçası
1 su bardağı muratbey süzme yoğurt
tuz
kızartmak için sıvıyağ
Yapılışı
Hamur için tüm malzemeleri karıştırıp kulak memesi yumuşaklığında yoğurun. İçini hazırlamak için soğanı yemeklik doğrayıp sıvıyağda soteleyin. Kıymayı ekleyip suyunu salıp çekinceye kadar pişirip tuzunu ve karabiberini katın. Hamuru ikiye bölün. Bıçak sırtı kalınlığında açın. İç malzemeden aralıklarla yerleştirin. Diğer hamuru açıp üzerine kapatın. Su bardağıyla yuvarlaklar çıkarın. Kenarlarına çatalla bastırın. Kızgın sıvıyağda kızartın. Tereyağını eritip salçayı içerisinde kavurup 1-2 yemek kaşığı su ve tuz ekleyin. Süzme yoğurdu hafif sulandırın. Mantıları servis tabağına alıp üzerine süzme yoğurt ve salçalı sosu gezdirin.
 

29 Temmuz 2013 Pazartesi

KABAKLI ÇITIR BÖREK



 

 
 
Malzemeler
2 tane kabak
200 gr kıyma
1 yemek kaşığı sıvıyağ
2 tane soğan
1/2 demet dereotu
1 su bardağı rendelenmiş muratbey kaşar peyniri
tuz, karabiber
4 tane yufka
ayrıca
kızartmak için sıvıyağ
3 tane yumurta
1 çorba kasesi galeta unu
Yapılışı
Soğanları yemeklik doğrayıp sıvıyağda soteleyin. Kıymayı ekleyip suyunu salıp çekinceye kadar pişirin. Kabakları rendeleyip fazla suyunu sıkın. Kabakları kıymaya ekleyip tuzunu ve karabiberini katıp 5 dakika daha pişirin. Ocaktan alıp soğutun. Rendelenmiş kaşar peynirini ve dereotunu katın. Yufkaları dörde bölün. İç malzemeden koyup sarın. Önce yumurtaya daha sonra galeta ununa bulayıp kızgın sıvıyağda kızartın.